Защо е необходимо да ни хрумват много различни идеи по една и съща тема?

Ако понякога ви се струва, че учениците са изгубили ентусиазма и мотивацията си, ако вашите опити да ги вдъхновите не дават желаните резултати, може би е добро хрумване да се върнете една крачка назад и да им покажете колко невероятен е техният мозък и колко различни идеи може да роди по една и съща тема.

Мозъчните атаки са чудесен метод за изграждане на креативност и творческо мислене. Важно е да помогнем на децата да развият творческото си мислене, защото това ще им помогне да взимат по-добри решения и да намират по-добър изход от ситуациите, с които се сблъскват в ежедневието си.

Ако искате да използвате мозъчни атаки в часовете си, сме ви подготвили един невероятен ресурс, с чиято помощ да запознаете учениците си с тази концепция и да им покажете нагледно как да използват мозъка си, за да генерират много идеи по една и съща тема.

Урокът, който ви споделяме, е подходящ за работа с първокласници и се казва “Мозъчна атака”. Както сами ще се уверите, урокът е разписан изключително подробно и можете буквално да си го свалите и да го приложите в часа си дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители по темата за креативността и защо си струва да я развиваме. Урокът е много интерактивен и съдържанието е представено под формата на игра, което неминуемо ще привлече вниманието и на най-отегчените ученици.

Свалете урока тук.

Урокът “Мозъчна атака” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Още полезни статии:

Социално-емоционално учене

Четене и социално-емоционални умения – един урок с много приложения 

Как целенасочено да развиваме социално-емоционалните умения на учениците през предмета, който преподаваме? Какви техники да прилагаме? Има ли качествени ресурси, които да ни помогнат в

learning for clever
Комуникативни умения

Ролеви игри

Ролевите игри могат да бъдат използвани в обучението по всеки предмет, както и във всеки урок/тема. Те могат да бъдат по двойки или в групи

Разбери проблема
Математическа грамотност

Разбери проблема

Тази стратегия е заимствана от първата стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973): Кажи със свои

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас