20 април | София, хотел Астория

Станете част от

Добрите практики на фокус - Събитие

Най-голямото образователно събитие в България

500+ участници | 200+ добри практики | 30+ гости и работилници

За събитието

Най-голямото събитие в българското образование

„Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност на 20 април в гр. София. Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с предизвикателствата, които срещат училища, учители, ученици, родители и образователни експерти.

Запазете своете място сред 500-те гости на събитието, за да разберете първи кои са отличените устойчиви и иновативни педагогически практики. Очакват Ви ден, изпълнен с практични работилници, вдъхновяващи лекции, образователно изложение, смислени панелни дискусии и много възможности за общуване със съмишленици.

0 +
Участници и гости
0 +
Добри практики
0 +
Образователни организации
0
Работилници и сесии
Снимки добрите практики на фокус

Програма

8:30 - 9:30

Регистрация и образователно експо

9:30 - 9:45

Официално откриване

9:45 - 10:30

Кремена Сьодерстрьом: Как се прави истинска училищна трансформация

10:30 - 11:00

Добро преподаване - Практика на един учител

11:00 - 11:30

Почивка + образователно експо

11:30 - 12:15

Добро наставничество - официални гости и експерти

12:15 - 13:15

Обяд + образователно експо

13:15 - 14:30

Работилница по избор

14:30 - 14:45

Почивка + образователно експо

14:45 - 16:00

Работилница по избор 2

16:00 - 16:15

Почивка

16:15 - 17:30

Работилница по избор 3

17:30 - 18:00

Официално награждаване и закриване

18:00 - 20:00

Коктейл

Работилници

Добрите практики на фокус - Събитие

Учителят в центъра: Вътрешноучилищна квалификация на екипа

Учителската професия е свързана с нужда от развитие и надграждане на знания и умения. Какви са добрите практикита за това на училищно ниво, вижте в тази работилница.

В края на задачата всеки защитава своя принос

Работилница за директори: Професионално развитие на педагогическия екип

Тази работилница е посветена на иновативни стратегии за мотивиране на учителите, практични инструменти за тяхното развитие и методи за изграждане на екип.

Добрите практики на фокус - Събитие

Заедно за по-добро общество: Уроци за гражданска активност

Гражданската активност има различни проявления, а в България все още тя не е развива достатъчно в училищна среда. Посетете тази работилница, ако искате да развивате уменията за критично мислене, комуникиране и аргументиране у учениците си. 

Добрите практики на фокус - Събитие

Гражданско образование: Интерактивни методи за активни ученици

Гражданското образование е част от учебната програма за гимназиален етап, но всъщност има различни начини, по които може да се работи по развитието на гражданска грамотност у учениците. Присъединете се в тази работилница, за да видите практични идеи и стратегии.

Добрите практики на фокус - Събитие

Ангажиране на учениците с темата за климатичните промени

Темата за климатичните промени е важна за съвременните ученици. Изберете тази работилница, ако търсите стратегии за ангажиране на учениците с дейности по опазване на околната среда.

Добрите практики на фокус - Събитие

Екологията в действие: Интерактивна STEM работилница

Екологията е пресечна точна на много човешки дейности. Посетете нашата STEM работилница, за да се заредите с идеи за дейности за класната стая.

Някои педагогически практики и идеи могат да бъдат приложени без много усилия дори контекстът и вида училище да са различни. Но по-често се налагат адаптации. Как можем да адаптираме добри педагогически практики за нуждите и интерсите на своите ученици? Тази работилница е подходяща за училищни лидери и преподаватели, които имат нужда от допълнителни инструменти за адаптиране на обещаващи практики и стратегии. 

Работилницата е с капацитет до 40 участници и ще бъде проведена 2 пъти.

Вече много училища в България подобряват сами работата си, използват иновативни преподавателски и управленски практики, адаптират подходите си спрямо съвременния свят и нуждите на учениците. Как обаче да направим така, че да видим подобрение в цялата образователна система? От какво имат нужда директорите и учителите, за да работят спокойно и автономно? Кои процеси в системата на образованието имат нужда от преосмисляне? В тази дискусия ще обсъждаме конкретни предложения за промени в системата на образованието. Сред темите ще бъдат: националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити; философията на учебните програми и учебните планове; условията за училищата да работят по иновативни практики; ролята и профилът на училищния директор; измерване на качеството в образованието. 

Регистрираните за дискусията участници ще получат предварително въпросите, които ще се обсъждат по време на сесията. “Заедно в час” ще обобщи и популяризира предложенията и коментарите, получени по време на дискусията, с цел да достигнат до по-широка публика и да провокират дебат за нужните промени в българското образование.

Сесията е с капацитет до 25 участници.

В тази работилница ще преживеем посещение в света на Dream Space – STEAM центъра, в който всяко хлапе има специална роля, използва уникалните си суперсили и решава големи проблеми, за да постигнем целите за устойчивост на ООН. След като “събуем обувките” на учениците, ще осмислим как създаваме STEAM преживявания и ще си тръгнем със създаден “STEAM проблем“, с който да предизвикаме учениците си щом се върнем в училище.

Сесията е с капацитет до 60 участници. 

По време на работилницата участниците ще се запознаят с най-новия инструмент за ангажиране на учениците и диференциране на обучението по математика с Кан Академия. Кан Академия е безплатна образователна платформа, която предоставя онлайн видео уроци, упражнения по математика, наука, история и други, и инструменти в помощ на учителите. Ресурсите на Кан Академия са включени и в новата платформа на Министерството на образованието и науката – Дигитална раница. Работилницата ще бъде полезна за всички учители, които търсят иновативни начини за обучение на своите ученици. Работилницата е предназначена за хора с неголям опит или липса на такъв в използването на Кан Академия. Всички учители, които използват платформата активно със своите класове са добре дошли да споделят опита си.

Сесията е с капацитет до 100 участници.

БАРАБАР е стратегическа настолната игра – иновация в образованието по права на човека. Барабар е следващата еволюционна стъпка на екипа на сдружение „Възможности без граници“ в посока игровизиране на обучението по права на човека, насърчаване на толерантност и приемането на многообразието от хората и истории в заобикалящия ни свят. 

В тази работилница ще имате възможност да преминете през част от играта и да научите как да прилагате и в собствената си практика. 

Думата БАРАБАР съществува на много езици като български, руски, албански, турски и може да бъде проследена чак до персийски и хинди. Означава равенство, заедно, рамо до рамо, правене на общи неща и въплъщава основната идея на играта, а именно разнообразието и солидарността, тъй като ЗАЕДНО правим промяната и имаме шанс за по-добро утре! БАРАБАР получи награда на публиката за най-добро представяне на бизнес идея по време на Pitch Pitch – Special StartUp Europe Week Edition – Sofia 2023. БАРАБАР е финалист и носител на награда в конкурса LET’s GO за Най-добър бизнес план на НПО 2022, организиран от Български център за нестопанско право. БАРАБАР е избран за добра практика в областта на социалните иновации в сектор „Образование“ на конференцията SOCIAL INNOVATORS, проведена в Република Хърватска през ноември 2021 година. център за нестопанско право. БАРАБАР е избран за добра практика в областта на социалните иновации в сектор „Образование“ на конференцията SOCIAL INNOVATORS, проведена в Република Хърватска през ноември 2021 година.

В съвременния контекст на свръхприсъствие на образи, все повече нараства убеждението, че концепцията ни за грамотност трябва да се разшири отвъд традиционните представи за четене и писане. Учебните програми в Европа въвеждат изучаването на движещи се образи от най-ранна възраст на учащите се и мнозина смятат, че киното и по-общо създаването на чувствителност към визуалното изразяване трябва да бъде неразделна част от работата по грамотност в общия учебен план. В работилницата ще бъде представена визия за легитимното място на артистичното образование в съвременната образователната система и връзката му с компетентностния подход и уменията на 21 век, личностното развитие на учениците. Ще бъдат представени откъси от филми, педагогически ресурси и добри практики, които да визуализират спецификата на този методологичен подход.

Работилницата е с капацитет до 50 участници.

Програма “Устойчив живот” е създадена за ученици от 4-7 клас с фокус върху екология, зелени технологии и добри примери от света. Програмата е изцяло игрофицирана с идеята да вдъхнови и заинтригува максимално учениците, като същевременно учителят предава с материала през проекти, дискусии и практически задачи.

инж. Димитър Димитров – предприемач и радетел за развитие на българското образование, собственик и управител на Ардес Информационни Технологии – Ardes.bg от 26 години, притежава компании в сферата на консултациите относно качеството на обслужване на клиенти, за инвестиции в недвижими имоти, сервизни услуги и др. , Д-р хонорис кауза на Технически Университет Варна, член на Business Network International – най-голямата бизнес организация в света с над 300 000 членуващи бизнеса, член на Ротари клуб “Варна Галатея”, създател на фондация: “Твоето Мнение е Важно” и един от учредителите на движението “Сподели и Вдъхнови”, чиято мисия е да вдъхновява младите хора да мечтаят смело, да си поставят високи цели и с труд и упоритост да се борят за постигането им. Заедно с колегите си от “Сподели и Вдъхнови” изнася про боно мотивационни лекции и уоркшопи пред ученици и учители във Варна и София. За 2022 и 2023 г повече от 80 лекции в над 20 училища са изнесени пред ученици и учители.

Сесията е капацитет до 50 участници.

Коучинг, менторство, наставничество – ако се чудите какво е общото между тях или как да бъдете още по-ефективни в тези роли – това е вашата сесия. В нея ще разгледаме какво представлява коучингът и какво е мястото му в образователната система, ще изследваме ключовите умения и нагласа, които биха ви били полени във всеки аспект на вашата работа – ученици, родители и колеги и не на последно място – ще практикуваме.

Работилницата е с капацитет до 50 участници.

Запознайте се с нашите специални гости

Поканили сме хора, които да ви вдъхновят, мотивират, научат и провокират!

kremena (1)

Кремена Сьодерстрьом

Кремена има дългогодишен опит като учител, заместник-директор и директор в Швеция. В момента е директор на Основно училище Igelsta близо до Стокхолм, където само за три години успява значително да повиши резултатите на учениците и да намали безпричинните отсъствия.  

trayan_trayanov

Траян Траянов

Tраян е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фондация “Заедно в час” от 2019 г. Той е част от екипа на организацията от нейното създаване през 2010 гoдина. Основните му отговорности като изпълнителен директор са свързани с цялостното стратегическо развитие и устойчивост на “Заедно в час”.

petko

Петко Иванов

Петко е главен редактор на Prepodavame.bg. Има опит с различни предприемачески инициативи, той е и основният двигател за създаването на сайта Prepodavame.bg. Петко има бакалавърска степен по бизнес икономика и магистратура по икономическа социология в УНСС. 

Education&School_man, old, teacher, professor, teach, leader, avatar

Очаквайте още гости

Education&School_man, old, teacher, professor, teach, leader, avatar

Очаквайте още гости

Образователно изложение

Образователни организации ще имат свой щанд по време на изложението и ще представят своята дейност. Ще можете да се запознаете с техни представители и да си тръгнете с нови полезни идеи, продукти и услуги в подкрепа на Вашите ученици. 

Запазете своето място

Включете се в най-голямото и вълнуващо събитие в българското образование. Местата са ограничени.

Edit section titleЗа Вас


За Вашата организация
Повече за училищния абонамент на Prepоdavame.bg може да научите ТУК.
Hidden section for conditional email notifications - Do NOT remove


Карта на всички публикувани добри практики

Натиснете всяко пинче на картата, за да видите повече детайли за добрата практика

Елате на събитието и ще имате възможност да се срещнете и запознаете с авторите на над 170 добри практики от цяла България. 

Участници споделят

ОРГАНИЗАТОРИ

Заедно в час - Лого
Преподаваме лого

нашите спонсори

медийни партньори

Добрите практики на фокус - Събитие

Логистика за събитието

Дата: 20 април 2024 г., 
Час: 9:00 – 20:00 ч. 
Къде: София, хотел Астория,
бул. „Ген. Тотлебен“ 8

Как да стигнете до хотел Астория: 

  • С автомобил – хотела разполага с паркинг
  • Метро линия 1 и 2, спирка Опълченска или Сердика или линия 2 и 3 на спирка НДК
  • Автопусни линии 1, 5, 7, Е74, спирка площад Руски паметник
  • Трамвайни линии – 4, 6, спирка площад Руски паметник
Участието в събитието е безплатно, но със задължителна регистрация и потвърждение. Местата на събитието са ограничени. 
Екипът ни е осигурил обяд, кафе паузи и коктейл. 
 
Разходите за пътуване и настаняване на гостите на събитието се поемат от самите тях.
 
Гостите на събитието могат да се възползват от преференциални цени за настаняване в хотела, свържете се с нас за повече информация. Ако имате нужда от препоръки за други места за настаняване, моля отново да се свържете с нас.

Кои са добрите практики през 2024