Как да се подготвим за новата учебна година? Практични съвети и материали

Началото на учебната година наближава, а с нея и новите задължения и ученици, които ще прекрачат училищната стая. Оставащите седмици и дни със сигурност ще се изтекат бързо, затова е време да се настроим на “работна вълна”.

Помислете за това какво не ви е допаднало през изминалата учебна година и какво ново бихте добавили – правила, методи, помагала, техники, игри и т.н. Колкото и да отлагате, има неща, които задължително трябва да прегледате преди първия учебен ден. И вероятно винаги се чудите дали не сте пропуснали нещо, въпреки, че има много “първи дни в училище”. Едновременно вълнуващо, но и стресиращо това завръщане.

Ето някои идеи и съвети, които ще ви помогнат да преминете успешно през цялото това приготовление. Ще намерите и списък, който може да свалите и да преглеждате в седмиците и дните преди началото на учебната година.

В началото на септември

Навярно много пъти след приключване на определен час ви се е искало да сте се подготвили малко по различно. Сега е моментът да планирате някакви игри или примери, с които да подсилите разбирането в учениците. Обърнете внимание на това какво ви предстои да преподавате и си набележете важните моменти, които не трябва да пропускате.

 • Разгледайте за нови и свежи идеи, с които да раздвижите или разнообразите класната си стая

Дори това ви се струва доста трудоемко, отделеното време ще ви се отплати. Доста от учебните ресурси може да изработите и сами, но естествено ще ви отнеме време. Направете 2-3 основни неща, а другите оставете за по време на учебната година. Ще видите, че това обновяване ще ви накара да погледнете с повече ентусиазиазъм на предстоящата учебна година.

 • Огледайте мебелировката в класната стая

Хубаво е да прегледате за счупени, обелени и повредени мебели. Ако имат нужда от ремонт, ги поправете или по възможност – подновете изцяло.

 • Така както давате книги за летен прочит на децата, добре е и вие си отделите време за литература и да прочетете нещо, свързано с професионалното си развитие

Не само учителите в началото на своята кариера се нуждаят от подобен тип четива. Човек не трябва да спира да се развива! Опитният учител си изгражда определен начин на работа и преподаването му се превръща в рутина, от която на моменти му е трудно да избяга. Всяко застопоряване може да се отрази негативно и демотивиращо. Ето защо е необходимо всеки педагог да се стреми да изучава нови и различни техники и методи, с които да фокусира вниманието на учениците върху урока.  

 • Помислете за нови технологии

Използването на дигитални технологии в училище е вече познато на всеки учител. Все пак, огледайте се за нови и лесни платформи, които могат да ви бъдат полезни. Добре е да ги прегледате и да упражните работата с тях предварително, а не след като учебната година е започнала и имате куп други ангажименти.

Някои идеи може да намерите в статиите: 4 дигитални инструмента за интерактивни уроци, Canva за учители – Как лесно и бързо да създавате изображения, Искате всички ученици да пишат едновременно по дъската? Това е възможно с Padlet!.

 • Декорирайте класната стая

Това е моментът, в който да подредите мебелите, да закачите таблата по стените, да поставите подходящи книги в библиотеката в класната стая и т.н.

Повече може да прочетете в статиите ни: Най-готината класна стая – 6 идеи за промяна на учебното пространство, 6 вдъхновяващи идеи за подредба на мечтаната класна стая, 6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Не запълвайте цялото свободно пространство! Оставете място, което да декорирате заедно с учениците

 • Училищни консумативи

Вероятно се е случвало спешно да ви потрябва лепило, тиксо или пастели и да се окаже, че се налага да искате от колеги. Сега е моментът да си набавите тези дребни помощници. В началото на учебната година повечето хипермаркети предлагат големи отстъпки при закупуване на тези материали.

 • Копия на важни документи

Помислете какви документи ще е необходимо да съберете и/или раздадете в първите дни от учебната година – уверения, декларации от родители, различни удостоверения и др. Подгответе бланки, които ще са ви в помощ през цялата учебна година.

Прегледайте учебните програми, по които ще преподавате и ако е необходимо, актуализирайте тематичните разпределения.

 • Подгответе план за родителската среща

В началото на всяка учебна година се провеждат и родителските срещи. Набележете си за какво да не забравяте да информирате родителите – униформа, допълнителни учебни помагала, предстоящи празници и ваканции, за правилата в училище. Обсъдете със семействата как ще си партнирате през годината, какво предстои да изучават децата, какво ще се очаква от тях като резултати, каква е голямата ви цел и т.н.

Повече за това как да организирате правилно родителската среща, може да погледнете в статията Успешната родителска среща – мисията възможна.

Огледайте дали класната стая не изглежда претрупана. Проверете чекмеджетата и папките си и изхвърлете всичко, което е ненужно и неефективно. За по-бързо ориентиране и планиране на работния процес сортирайте и надпишете всеки класьор. 

Седмица преди започване на училище

 • Финализирайте предварителната подготовка на урочните планове 

Уверете се, че всичко за първата ви учебна седмица е подготвено. Проверете дали имате необходимите копия от училищните формуляри (данни за ученика и родителите, декларация за информирано съгласие и др.) и ги поставете на видно място, за да не ги забравите.

 • Проверете техниката, с която е оборудвана стаята

Обърнете внимание на техниката в класната стая – мултимедия, лаптоп, касетофон и др. Не оставяйте това за деня преди 15 септември, особено ако сте подготвили поздравителна презентация или сте предвидили да слушате музика заедно с учениците.

 • Етикетирайте всичко необходимо

Вече разполагате със списък на учениците. Подгответе се с табелки, които да поставят на шкафчетата или на работните си места. Ако има разпечатани материали, които ще са им необходими през първата седмица, ги поставете в подходящи джобчета/папки с имената им.

Ето и линк към уебинара ни Шаблони за класната стая с Canva.

 • Подгответе дома си

През първата седмица на учебната година е винаги натоварено, затова е добре да се уверите, че имате достатъчно хранителни запаси у дома. Няма да е хубаво семейството ви да страда от това, че започвате училище!

Прегледайте работното си място вкъщи и приберете нещата, които няма да са ви нужни в началото. Оставете само учебните материали, които ще ползвате.

 • Обърнете внимание на себе си

Покрай целия този подготвителен хаос със сигурност сте пренебрегнали собствените си нужди. Отидете на разкрасителна процедура или отпускащ масаж, срещайте с любимите си приятели, излежавайте се по-дълго в леглото… 

Разгледайте и материалите от нашия уебинар Как да се погрижим за себе си. Правете всичко онова, което ще ви достави радост и което ще ви зареди с настроение и усмивка за една успешна учебна година.

Още полезни съвети за успешен старт на учебната година може да намерите и в други наши статии, например “5 начина да опознаете учениците си” или “Как да избегнем burnout / претоварване в началото на учебната година”.

 

Списък за започване на успешна учебна година

 

Източници: Yellow Bliss Road, Edulearn 2 Change

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали