fbpx
Класната стая

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Свикнали сме да приемаме окачването на таблици, постери и плакати по стените на класната стая просто като досадно задължение. Но тяхната подредба всъщност играе много важна роля в учебния процес! Учебните табла улесняват усвояването на конкретен материал, а визуално богатата среда помага на децата с добре развита зрителна памет. Освен това закачането на ученически творби по стените затвърждава чувството за принадлежност, а красиво подбраните картини създават атмосфера и настроение.

Всичко това има и още една важна функция – то допринася (понякога дори на подсъзнателно ниво) за изграждането на определени нагласи. Ето защо избрахме да ви покажем снимки от класни стаи, в които учителите съвсем целенасочено изпращат към децата 6 важни послания:

Аз мога

Нагласата “Аз мога” е насочена към личностния избор на човека и вярата му, че може да се развива и усъвършенства непрекъснато. Тя е много важна за учениците, защото им дава увереност в сблъсъка с предизвикателствата и им помага да направят отговорен избор за собствения си живот. Освен с баналните надписи от типа “Няма невъзможни неща”, ето как още може да насочите децата към този начин на мислене:

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Празнуваме успехите си

Понякога хората не могат да оценят собствените си успехи, което съответно води до чувство на неудовлетворение и разочарование. Затова за децата е особено важно да отбелязваме заедно с тях всеки един малък успех по пътя към постигането на целите. Това им помага да се чувстват уверени в своите възможности, оценени от околните и горди с постиженията си.

В мечтаната класна стая е отделено място за проследяване на напредъка, за празнуване на успеха и представяне на най-доброто от ученическото творчество:

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Трудностите не трябва да ни спират

Вероятно всички познаваме хора, които се отказват твърде бързо, когато се сблъскат с трудност, без да положат достатъчно усилия да я преодолеят. А успехът рядко е въпрос на късмет! Много по-често той се дължи на упорит труд, самодисциплина и запазване на фокуса върху целта. За да припомним това на учениците, ето какви послания може да им предадем чрез стените на класната стая:

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Изрази като “стълбичка на успеха” или “по стъпките на успеха” съвсем не са случайни, но за учениците ни може да има нужда от малко подкрепяща визуализация:

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Учим се от грешките си

Като възрастни и особено като учители ние знаем, че грешките са възможности за рефлексия и за учене, за израстване и развитие. Учениците обаче често имат нужда от нашата помощ, за да стигнат до тези изводи. Ето защо е важно да ги научим да не се страхуват от грешките, а вместо да ги прикриват от срам – да се връщат назад и да ги анализират. Тази нагласа, разбира се, се изгражда постепенно, а подходящите послания върху стените на класната стая могат да окажат голямо въздействие!

Всеки ще бъде посрещнат с уважение и протегната ръка
Всеки ще бъде посрещнат с уважение и протегната ръка
Няма безгрешни хора… а госпожата е човек!
Няма безгрешни хора… а госпожата е човек!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мечтаната класна стая е място, в което учениците са защитени от нападки, подигравки и присмех, в което общуването е пълноценно и се усеща дух на партньорство и екипност, място, където могат да намерят истински приятели. Изграждането на удовлетворяващи взаимоотношения в класната стая повишава шансовете за успех и в академичен план, защото когато децата са спокойни, се концентрират по-добре върху учебния материал. Позволяват си да допускат грешки, които са неизменна част от процеса на ученето.

Ето няколко чудесни примера за изпращането на това послание: 

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Всеки има право гласът му да бъде чут

Дори да са още малки и с по-малък житейски опит, децата са значими и имат право да изкажат мнението си. За съжаление тяхното мнение често се пренебрегва и омаловажава. Затова е важно от ранна възраст да им помогнем да споделят мислите и чувствата си без притеснение и, разбира се, да ги научим как да го направят по подходящ начин!

Нека да покажем на учениците, че сме отворени за тяхната обратна връзка:

6 вдъхновяващи послания от стените на мечтаната класна стая

Със сигурност стените и във вашите класни стаи изпращат своето послание към учениците. Споделете с нас какво е то!

А ако тази статия ви е вдъхновила, прочетете още “6 идеи за подредба на мечтаната класна стая”

За автора

Елица Тодорова

Елица Тодорова преподава немски език в различни възрастови групи, а от пет години участва в организацията на лятно училище за деца с обучителни трудности, за част от които българският не е майчин език. Юрист по образование, учител по професия и майка понастоящем - запознайте се с Елица!

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.