Успешната родителска среща – мисията възможна

Успехът на детето в училище в голяма степен зависи и от участието на родителите в образованието му.

За всеки учител, особено тези с не голям стаж, първата родителска среща си е истинско предизвикателство. Самата мисъл, че близо 40 и повече очи ще те гледат “под лупа” те кара да изпаднеш в паника. Абсолютна рецепта няма, но има определени стъпки, които биха ни помогнали, за да сме една идея по-спокойни и сигурни.

Ето и нашите съвети за успешна родителска среща:

  • Час на провеждане

Особено важно, за да имаме присъствие на предстоящата родителска среща е тя да се проведе в подходящ час. Обсъдете това с училищното ръководство. Съобразете началото с работното време на родителите, за да сте сигурни, че по-голяма част ще присъства.

  • План за срещата

Предварително си изгответе дневен ред, който да изпратите на родителите. Във вашия план си отбележете какво трябва да обсъдите или съобщите по всяка точка, като си поставите и точка за въпроси от родителите. По време на срещата си поглеждайте списъка с точки, за да си отбелязвате какво сте казали и да се подсетите, ако сте пропуснали нещо.

  • Красива стая

Хубаво е стаята, в която ще провеждате родителската среща да е подредена и украсена. Можете да я подредите с помощта на учениците. Допитайте се до тях и за всякакви идеи за декорация или дори за точки от дневния ред на самата среща. Нека родителите се почувстват комфортно, както у дома си. Не случайна е поговорката “По дрехите посрещат, а по ума изпращат”.

  • Продължителност

Репетирайте вкъщи това, за което ще говорите с родителите. Стремете се вашите думи да са в рамките на 20 – 30 минути, за да не отегчите присъстващите, като предвидите и време за въпроси и отговори след това. Цялостна продължителност от 30 – 40 минути е достатъчна. След това е добре родителите да имат възможност да се консултират индивидуално и с учителите по различните предмети, които работят с децата им. Можете предварително да се уговорите с колегите кой кога да мине през вашата класна стая. В някои училища след срещата с класния ръководител родителите отиват на консултации със съответния учител, с когото искат да разговарят на определеното за това място – обикновено има разпределение, което всеки родител може да види.

Ако родителската среща е с родители на първолаци, пригответе предварително списък с това, което ще е необходимо на децата за учебната година и им го дайте. Не губете време в излишно четене. Правилника на училището също е нещо, което не е необходимо да изчитате от край до край. Дайте най-важното, а предоставете възможност на родителите самостоятелно да се запознаят по-подробно, като им изпратите целия документ или линк откъдето да си го изтеглят.

  • Представете се

Ако това е първата ви родителска среща, вероятно родителите не ви познават, освен по име. Опишете се с няколко думи – каква ви е специалността, специализацията, от колко време сте учител, какви интереси имате. За да разчупите обстановката, предложете и всеки от присъстващите също да се представи с няколко изречения, като споменава и името на детето си. Така чрез бързи блиц представяния ще стопите дистанцията. Имайте предвид, че колкото и да е бързо, това разчупване на леда ще отнеме време, така че го включете в дневния ред и предвидете достатъчно минути за него.

  • Съобразителност

Поднесете общата информация за класа пред всички родители. Не забравяйте да проявите съобразителност, когато говорите за постиженията и поведението на децата в класа. Не ги делете на отличници и двойкаджии или на послушни и лоши деца. Всякаква по-чувствителна тема следва да се обсъди индивидуално с родителите лице в лице. Така че предвидете време и за индивидуални консултации с вас, след като приключите с общата част на срещата. За да сте сигурни, че ще говорите с родителите, на които искате да съобщите нещо важно, ги информирайте, за да го имат предвид и да останат за разговор с вас.

  • Силата на усмивката

Всеки харесва усмихнатите и положителни хора. Бъдете и вие такива. Посрещайте и изпращайте с усмивка, независимо какво се е обсъждало. Ако има родители, които поради ангажираност не са успели да присъстват на срещата, им се обадете. Уговорете се в удобно за тях време и ги запознайте с това, за което е била срещата. Вниманието и съпричастността към ангажираността е ключ към изграждането на едни добри отношения родител-учител.

  • Водене на бележки

По време на родителската среща си водете бележки за това какво вълнува родителите, какво искат да научат децата им, какво ги тревожи и притеснява. Работете след това върху тези важни за тях неща и при следващите срещи отбелязвайте върху какво сте работили, съгласно техните предложения. Родителите ще са доволни, че сте ги изслушали и че обръщате внимание на техните притеснения.

  • Спокойствие

Някои от родителите по време на срещата може да станат по-агресивни и нападателни. В никакъв случай не приемайте думите им лично, те просто се страхуват за детето си. В такива ситуации е необходимо да запазите самообладание, като не вземате ничия страна. Старайте се да потушите проблема, като обърнете внимание на присъстващите в посока, че вие и те сте хората, които работят и се грижат за доброто на децата, а не за да възникват конфликти. Опитайте се да не допускате емоционални изблици, които могат да отклонят вниманието от темата на родителската среща. Това е по-трудно, когато родителската среща е свикана извънредно в отговор на конкретен инцидент в училище. В такъв случай можете да потърсите съвет и подкрепа от педагогическия съветник, училищния психолог и директора на училището. Поканете и тях на срещата за професионална и морална подкрепа.

  • Сбогуване

При приключване на родителската среща не забравяйте да обърнете внимание с жест, дума, ръкостискане и усмивка към всеки един от присъстващите родители. Споделете благодарността си, че заедно се грижите за децата им. Това е ключ към сърцата и доброто отношение към вас.

Ако нашите съвети се спазват, ви гарантираме поне 90% успеваемост на вашата първа родителска среща. Успеете ли при нея да привлечете родителите на ваша страна, си гарантирате успеха на учениците през следващите  няколко години, които ще прекарате заедно.

 

Допълнителни ресурси

Ако искате да научите повече за подобряване на взаимоотношенията между родител-учител, можете да обърнете внимание за идеи и вдъхновения от следните статии по темата:

6 стъпки по пътя към силна училищна общност

Наръчник за ефективна комуникация с родителите

Как родителите да работят за развиване на глобалната компетентност в час

Как да включим родителите в цикъла на формиращото оценяване

 

Източници: Edutopia, ThoughtCo.com, Imagine Nation

Още полезни статии:

Култура на класната стая

Първата седмица от новата учебна година

В последните години много учители осъзнават нуждата от т.нар. “подготвителна” или “въвеждаща” седмица за учениците. Тя представлява няколко дни плавен преход от лятната ваканция към

Какво искат родителите от училището
Работа с родители

Какво искат родителите от училището

Преди пандемията от COVID-19 глобалната образователна общност прекарваше сравнително малко време в размисли за ролята и участието на родителите в образованието. Но когато миналия март

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали