Искате всички ученици да пишат едновременно по дъската? Това е възможно с Padlet!

Padlet за учители

Padlet е дигитален ресурс, който позволява на учители, ученици и родители да комуникират посредством виртуални стени за съобщения. Padlet е изключително лесен за използване и позволява публикуването на текст, картинки, снимки, линкове, видеа и документи на заключена или отворена стена, където всичките съобщения се визуализират. Има осем опции за платна:

Padlet за учители

Направете си акаунт от заглавната страница и прочетете тази статия, в която ще ви покажем няколко интересни начина как да го ползвате. 

Мисловна карта

Основният замисъл на Padlet е да се използва за създаване на мисловни карти. Преди да го открия питах учениците какво да напиша на дъската или им давах маркера, за да го добавят те, но така беше много бавно и повечето ученици скучаеха. С Padlet всички могат да добавят идеи върху платното едновременно в реално време. Обикновено го използвам, за да въведа нова тема. Вижте например това платно по темата “храна” за час по английски език. Може да създавате мисловни карти по различни теми, твърдения, цитати, проекти или идеи. 

Място за задаване на въпроси

Отворете ново платно и дайте на учениците възможност да задават въпроси по време на часа. Съобщенията в Padlet могат да са анонимни и така дори най-притеснителните деца работят спокойно инкогнито. Пет минути преди края на часа отворете платното и отговорете на въпросите. 

Като 5-минутка в края на часа

Преди края на часа може да използвате Padlet, за да питате учениците какво са научили, какво не им е станало ясно, кое е било най-трудно, за кое биха потърсили повече информация или други въпроси според нуждите ви. 

За комуникация с всички родители

Сигурно и на вас често ви се налага да отговаряте на един и същ родителски въпрос по няколко пъти. Използвайте Padlet! Споделете платното с родителите и им дайте правомощия да задават въпроси. Сложете най-важната информация за часовете ви (и/или класа, ако сте класен ръководител) и готово – имате връзка с всички родители едновременно, а те ще виждат отговорите на въпросите, които може би касаят и тях. Не използвайте Padlet за лични разговори, защото всички виждат написаното!

В обърната класна стая

Дайте на учениците домашно преди часа. На ново платно в Padlet им дайте да отговорят на въпрос, да анализират цитат или да споделят какво мислят за дадени видео или статия. Учениците ще видят мненията на другите в класа и ще са подготвени с идеи за часа ви. 

За обратна връзка към вас

Хубаво е да искаме обратна връзка от учениците регулярно. Уверете се, че учениците ще могат да пишат по платното анонимно, задайте няколко въпроса в отделни клетки и им споделете линка. 

За обратна връзка един към друг

В Padlet учениците могат да дават кратка обратна връзка след презентацията на съученик. Например да напишат две неща, които са им харесали и едно, което може да се подобри. 

Ловци на снимки

В Padlet учениците могат да поставят и снимки направени с камерата на смартфона си. В зависимост от нуждите на предмета, по който преподавате, може да ги предизвикате да намерят нещо (или няколко), да го снимат и да качат снимката на платното. Ако учите думите за различни видове дрехи в час по чужд език например, ги предизвикайте да отидат в магазин за дрехи и да снимат дреха от всеки вид. 

Сигурно вече имате ваши оригинални идеи за това как да използвате Padlet. Действайте смело! Направете си акаунт, изберете вид платно и подгответе следващия си урок!

Още полезни статии:

Четивна грамотност

Кои елементи изграждат четивната грамотност?

Формирането на четивната грамотност е продължителен процес, който започва още от първите месеци в училище и преминава през усвояване на умението за четене на различни

Устно представяне в началото на всяко изпитване/представяне на задача/презентация - при различни проекти/презентации
Комуникативни умения

Устно представяне в началото на всяко изпитване/представяне на задача/презентация – при различни проекти/презентации

При различни проекти/презентации учениците имат за задача (може да е за определен период от време, еднократно или всеки път) да се представят кратко (себе си

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали