Работен органайзер за повече продуктивност и фокус

За да сме по-продуктивни и фокусирани през работната седмица, е добре да се научим как да управляваме своето време. Това означава предварително да организираме задачите си и да ги подредим по спешност и важност. Правилната организация на задачите гарантира тяхното изпълнение.

Какво всъщност е работен органайзер?

Най-общо това е списък със задачи под формата на график, който детайлно ни дава поглед върху това, което трябва да свършим и докога. С негова помощ можем да разпределим правилно времето си и да си дадем реална преценка дали не сме претоварили графика си за седмицата или месеца.

Положителни страни от използването на работен органайзер

  • Сигурност, че няма да забравим ежедневните си задачи

Когато имаме безброй много задължения, може неволно да пропуснем някоя. След като организираме седмичния си списък със задачи в нашият работен органайзер, ще можем лесно да проверим дали нещо е останало неизпълнено.

  • Организира деня ни

В днешното забързано ежедневие, често ни се случва да изпаднем в рутина и да минем на автопилот. Работният органайзер ни дава ясен поглед върху това, което е необходимо да свършим в момента.

Минуси на работния органайзер

  • Тревожност

Колкото и да е хубав работният органайзер, може да ни донесе и доза стрес. Неочакваните прекъсвания на работния ден може да направят така, че да изостанем с поставените задачи. Това може да доведе до чувство на вина и провал, което да ни демотивира.

  • Приоритизиране

Както споменахме, работният органайзер е един списък със задачи. Ако тези задачи не са приоритизирани по ред на важност, може да се стигне до изпълнение на лесните задачи, а трудните да са отложени за неопределено време.

Правилната организация на работната седмица/месец е от ключово значение, когато става въпрос за свършена работа. Какви трябва да са приоритетите ни и как да организираме правилно задачите си в нашия работен органайзер, за да свършим повече работа, но без да се натоварваме? 

Ето нашите предложения за приложение:

  • Направете списък с всички задачи

Запишете на лист хартия всички задачи, които трябва да изпълните, а след това ги класирайте от най-спешни до най-малко спешни. Започнете с най-важната и работете по реда на степенуването на задачите. Не забравяйте да включите и срок на изпълнение!

  • Разбийте задачите на стъпки

Често се неглижира размерът на задачата, която трябва да се изпълни. Това може да ни обърка и да не успеем да преценим времето, което ще ни отнеме. За да не изпадате в такива ситуации, разбийте големите задачи на по-малки, за да ви е по-лесно при изпълнението.

  • Изполвайте цветово кодиране

За да категоризирате задачите по важност, спешност или тип на работата, е добре да приложите цветово кодиране. Това означава например с червено да маркирате спешните задачи, а със синьо проектите и т.н. Така правите задачите лесно различими и запомнящи се.

  • Лепящи листчета

Ако внезапно изникне някоя нова задача, но в графика ви няма място за допълване, я запишете на лепящо листче и я поставете на видно място във вашия работен органайзер. Така ще се застраховате, че няма да я пропуснете.

  • Планирайте всичко с приоритет

Опитайте се да различавате и определяте правилно задачите, които са с приоритет. За да сте по-продуктивни, е необходимо да знаете кое да направите първо, защо и за колко време.

  • Списък със задачи за деня, седмицата и месеца

Опитайте се да разпределите големият списък със задачи за ден, седмица и месец на изпълнение. Ключът е винаги да се знае кое е важно и спешно и кое би могло да изчака.

Повечето хора прекарват работният си ден в море от задачи без край. За да останете организирани и в тонус, е наистина добре да знаете как да организирате работните си задачи, за да ги приключите по-бързо и по-ефективно.

Допълнителни ресурси

Ако искате да научите повече за това как да управлявате времето си по-добре, можете да погледнете и други идеи от следните статии по темата:

4 Стратегии за планиране на времето

План за действие по модел

Как да използваме Гугъл Календар

Източници: Opex, Lifehack

Още полезни статии:

Рефлексия в процеса на учене
Умения за учене

Рефлексия в процеса на учене

Накратко, това означава да наблюдаваме себе си, докато извършваме учебна дейност. Важно е, защото изисква сложни умствени процеси, но и защото по този начин учениците

Дигитално образование и технологии

Идеи за осъществяване на асинхронно обучение

Асинхронната форма на обучение от разстояние в електронна среда е подценявана и рядко използвана в българското училище. А този вид взаимодействие има своите предимства. Те

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали