Prepodavame.bg

4 Стратегии за планиране на времето

Стратегии за планиране на времето

Всички знаем колко стресиращо може да бъде началото на учебната година, ако не знаем как да планираме времето си. Именно затова сме ви подготвили няколко стратегии и съвети, които да ви помогнат по-добре да организирате задачите си. Те ще ви дадат идеи как да разпределите задачите си не само за началото, но и за цялата година. 

  1. Запишете на един лист всички задачи, които имате. След това на нов лист разпределете тези задачи по спешност. Запишете приблизително колко време ви е необходима за всяка една от задачите и кога точно ще я изпълните. Записвайки задачите, мозъка ви възприема, че работите по тях и се чувства по-спокоен. Зададете си точно определен час за всяка задача и започнете да мислите за нея в определеното време. 
  2. Прилагайте техниката “Pomodoro”: Работете концентрирано 25 минути и след това си вземете  почивка, отново 25 минути, почивка, т.н. В тези 25 минути насочвайте вниманието си само към един въпрос/дейност. Избягвайте мултитаскинга.
  3. Важно условие, за да не се пренатоварвате е да се научите да казваме “Не”. Учителската професия може да бъде много натоварваща и затова почивката е изключително важна. Когато казвате “Да” на нещо, което не искате да правите. вие казвате “Не” на друго, което искате да правите. Може да си изберете приоритети всяка седмица и когато имате предложение извън тях, откажете. 
  4. Едно от нещата, които ни отнема много енергия са социалните медии. Мислим си, че си почиваме докато гледаме клипчета, но реално това е нова информация, която постъпва в мозъка ни и която той трябва да обработи. Затова ви препоръчваме да махнете нотификацията от телефона си. И да определите конкретно време, в което ще проверявате телефона си и ще отговаряте на имейли.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Култура на класната стая

20 правила за щастлива класна стая

Създаването на правила на класа и прилагането на последствия, когато не се спазват, не е приятна дейност за всеки учител. Но изследванията сочат, че класна

Приобщаващо образование

Стъпки за реализиране на допълнителна подкрепа при деца със специални образователни потребности (СОП)

Приобщаването на деца със специални образователни потребности /СОП/ все още е предизвикателство за много учители и ръководители на образователни институции. Обучението на тези деца много

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини