4 Стратегии за планиране на времето

Стратегии за планиране на времето

Всички знаем колко стресиращо може да бъде началото на учебната година, ако не знаем как да планираме времето си. Именно затова сме ви подготвили няколко стратегии и съвети, които да ви помогнат по-добре да организирате задачите си. Те ще ви дадат идеи как да разпределите задачите си не само за началото, но и за цялата година. 

  1. Запишете на един лист всички задачи, които имате. След това на нов лист разпределете тези задачи по спешност. Запишете приблизително колко време ви е необходима за всяка една от задачите и кога точно ще я изпълните. Записвайки задачите, мозъка ви възприема, че работите по тях и се чувства по-спокоен. Зададете си точно определен час за всяка задача и започнете да мислите за нея в определеното време. 
  2. Прилагайте техниката “Pomodoro”: Работете концентрирано 25 минути и след това си вземете  почивка, отново 25 минути, почивка, т.н. В тези 25 минути насочвайте вниманието си само към един въпрос/дейност. Избягвайте мултитаскинга.
  3. Важно условие, за да не се пренатоварвате е да се научите да казваме “Не”. Учителската професия може да бъде много натоварваща и затова почивката е изключително важна. Когато казвате “Да” на нещо, което не искате да правите. вие казвате “Не” на друго, което искате да правите. Може да си изберете приоритети всяка седмица и когато имате предложение извън тях, откажете. 
  4. Едно от нещата, които ни отнема много енергия са социалните медии. Мислим си, че си почиваме докато гледаме клипчета, но реално това е нова информация, която постъпва в мозъка ни и която той трябва да обработи. Затова ви препоръчваме да махнете нотификацията от телефона си. И да определите конкретно време, в което ще проверявате телефона си и ще отговаряте на имейли.

Още полезни статии:

Култура на класната стая

Сутрешни срещи – практики за изграждане на общност в класната стая

Сутрешните срещи са училищна практика за управление на класната стая, използвана за справяне с нуждите от социално-емоционално обучение на учениците. Това е практика, която позволява

Билетче за рефлексия
Умения за учене

Билетче за рефлексия

Първата стъпка за постигане на целта учениците сами да организират и провеждат рефлексия е свързана с попълване на билетче с въпроси за рефлексия от всеки

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали