Prepodavame.bg

Умение за личностно развитие

4 Стратегии за планиране на времето

Стратегии за планиране на времето

Всички знаем колко стресиращо може да бъде началото на учебната година, ако не знаем как да планираме времето си. Именно затова сме ви подготвили няколко стратегии и съвети, които да ви помогнат по-добре да организирате задачите си. Те ще ви дадат идеи как да разпределите задачите си не само за началото, но и за цялата година. 

  1. Запишете на един лист всички задачи, които имате. След това на нов лист разпределете тези задачи по спешност. Запишете приблизително колко време ви е необходима за всяка една от задачите и кога точно ще я изпълните. Записвайки задачите, мозъка ви възприема, че работите по тях и се чувства по-спокоен. Зададете си точно определен час за всяка задача и започнете да мислите за нея в определеното време. 
  2. Прилагайте техниката “Pomodoro”: Работете концентрирано 25 минути и след това си вземете  почивка, отново 25 минути, почивка, т.н. В тези 25 минути насочвайте вниманието си само към един въпрос/дейност. Избягвайте мултитаскинга.
  3. Важно условие, за да не се пренатоварвате е да се научите да казваме “Не”. Учителската професия може да бъде много натоварваща и затова почивката е изключително важна. Когато казвате “Да” на нещо, което не искате да правите. вие казвате “Не” на друго, което искате да правите. Може да си изберете приоритети всяка седмица и когато имате предложение извън тях, откажете. 
  4. Едно от нещата, които ни отнема много енергия са социалните медии. Мислим си, че си почиваме докато гледаме клипчета, но реално това е нова информация, която постъпва в мозъка ни и която той трябва да обработи. Затова ви препоръчваме да махнете нотификацията от телефона си. И да определите конкретно време, в което ще проверявате телефона си и ще отговаряте на имейли.

За автора

Карина Азизян

Карина – непрестанно търсеща, задаваща въпроси и заслушана в историите на хората, е тук да ви представи добри практики в образованието, ученето и личностното развитие.