Как да упражняваме мозъка си и да ставаме по-умни всеки ден?

[bwl_pvm /]

Учениците често са склонни да се откажат при трудна задача. Причините за това са различни – не вярват, че могат да се справят или пък не полагат достатъчно усилия. В същото време децата (като всички нас) искат да се справят добре и да имат високи постижения. Затова представете си каква сила и увереност, бихме им вдъхнали, ако им помогнем да разберат, че всеки ден можем да ставаме все по-умни и да се справяме дори и с най-трудните задачи, стига само да се упражняваме достатъчно.

Разбира се не всички деца ще ни повярват. Защото много от тях са чували, че на човек му се отдават определени неща, а други не. Само че днешната наука опровергава това до голяма степен. Оказва се, че учениците, които вярват, че успехът им е въпрос на усилия, а не на вроден интелект или талант, имат много по-високи постижения в сравнение в децата, убедени в обратното.

Затова, ако искате ученици, които постоянно надскачат себе си, е нужно да се фокусирате върху тяхната нагласа за развитие. Това ще насърчи тяхната самоефективност. Самоефективността е свързана с вярата в собствените способности – човек може да се справи, стига да положи необходимите усилия. Самоефективността е силно обвързана с положителната самооценка и със самоосъзнатостта – самоефективните хора познават силните си страни, но и знаят какво трябва да надградят.

Искате всичко това и за своите ученици? Тогава изтеглете урока “Упражняване на мозъка”. Той ще представи на вашите третокласници концепцията за постоянно развиващата се интелигентност. След това всяко дете ще “упражни” своя мозък, за да установи дали това се отразява в справянето му с няколко забавни задачи. В края на урока учениците ще направят изводи какво им е помогнало да станат по-добри и как биха го приложили в ежедневния си живот.

Урокът “Упражняване на мозъка” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици!

Свалете урока “Упражняване на мозъка” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Упражняване на мозъка” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Мечтаното училище

4 стъпки към училището мечта – Стъпка 1

Как да създадем училище-мечта? Училище, в което ученици и учители са мотивирани и ангажирани с процеса на учене, взаимоотношенията са удовлетворяващи, а резултатите като училищен

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Определяне на основните идеи
Комуникативни умения

Определяне на основните идеи

В тази стратегия учениците работят самостоятелно и определят основни идеи (оригинално 3-5, но зависи от фокуса и задачата) от текст/филм/урок. След определеното време се събират

Възможно ли е?
Математическа грамотност

Възможно ли е?

Тази стратегия стимулира учениците да оценяват получен резултат, като го сравняват с разбирането си за проблема, и поставя акцент върху разбирането на проблема, а не

Научна грамотност
Научна грамотност

Научна грамотност

Научна грамотност Ренета Богданова (учител по програма Заедно в час, Випуск 2012-2014) Какво представлява умението и защо е важно Какво е научна грамотност?  Научната грамотност

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас