Prepodavame.bg

Инструменти за учители Стратегии

5 игри за първия учебен ден [+Бонус работни листове]

5 игри за първия успешен ден

Началото винаги е най-трудно, особено след дългата лятна ваканция. Затова решихме да направим това начало малко по-лесно, като подготвихме материали, които може да използвате, за да се подготвите за учебната година.

Игри за първия учебен ден

Игрите за опознаване ни помагат да превърнем скучното представяне в запомнящо се изживяване, в което всеки споделя интересни факти за себе си. Подбрахме 5 игри, като две от тях са за клас, който за пръв път се среща, а останалите за такъв, в който учениците вече се познават. 

  1. Играта и аз – Разделете класната стая на две. От едната страна обозначете с “И аз”, а от другата с “Аз не”. Учителят започва като назовава нещо, което обича. (Аз обичам ванилов сладолед). Учениците, които също харесват това застават от страната “и аз”, а тези, които не харесват застават от другата. След това поканете всеки ученик да излезе и да каже едно нещо, което харесва. Може да адаптирате тази игра в различни варианти – например неща, които сте правили през лятото, или неща, за които се вълнувате през учебната година. Съобразете с класа и неговите интереси. 
  2.  „Зип – зап“ – един водач застава в центъра на кръга. Когато посочи някое дете и каже Зип – посоченият трябва да каже името на детето отдясно, а когато каже Зап – името на детето отляво. След няколко такива разигравания се дава команда Зип – Зап и участниците сменят местата си.
  3. „Направи ми пица“ – правят се два кръгa (кръг в кръга). Външният кръг са готвачите, вътрешният пиците (после се разменят). Подавам командите и движенията на готвачите върху гърбовете на пиците – месим тестото (мачкане), разточваме (нагоре – надолу по гърба), намазваме с доматен сос (поглаждане в кръг), нареждаме саламчета (потупване), добавяме краставички, гъби (пощипване), поръсваме кашкавал и мятаме във фурната.
  4. „Всички които…“ – децата са седнали на столчета в кръг. Има един водещ, който е в средата на кръга и задава условията. Този, който не отговаря на условието НЕ се мести. Така се получават по няколко деца на един стол.

„Който сутринта е станал рано да се премести един стол вдясно.“

„Който има обици да се премести един стол вдясно.“

„Който обича да чете да се премести два стола вдясно“

„Който има по – голям/а брат или сестра да се премести един стол вдясно.“

„Който обича математиката да се премести един стол вляво.“

5. Плодова салата – Целият клас нарежда столовете си в кръг. Всеки си избира плод и го казва на глас. В средата първо застава учителят и казва, че иска да направи плодова салата със следните плодове… и всеки, който чуе своя плод трябва да смени мястото си, а учителят трябва да седне на един от столовете. Този, който остане прав, казва каква салата иска да направи. А когато играчът каже “Плодова салата” всички трябва да сменят местата си.

Освен тези игри ви предлагаме няколко варианта за работни листове, които да използвате, за да опознаете учениците от вашия клас (кликнете върху заглавията, за да изтеглите файловете във формат за печат). 

Моят първи ден в училище

Твоята история

Добре дошли в училище

Какво обичам

5 игри за първия учебен ден [+Бонус работни листове]

5 игри за първия учебен ден [+Бонус работни листове]

5 игри за първия учебен ден [+Бонус работни листове]

За автора

Карина Азизян

Карина – непрестанно търсеща, задаваща въпроси и заслушана в историите на хората, е тук да ви представи добри практики в образованието, ученето и личностното развитие.