5 игри за първия учебен ден [+Бонус работни листове]

5 игри за първия успешен ден

Всяко начало е трудно, особено след дългата лятна ваканция. Ако преподавате в нов клас и се чудите как да планирате първия учебен ден, така че учениците да се забавляват и да се отпуснат, тези 5 игри за първия учебен ден са точно за вас. Някои от дейностите могат да се използват през цялата учебна година, а други са подходящи за класове, които тепърва се опознават. 

Игрите за опознаване ще ви помогнат да предразположите учениците да се представят по по-интересен начин и ще елиминират първоначалното мълчание на класа. А игрите за раздвижване ще разнообразят дейностите в класната ви стая и ще създадат една много по-забавна атмосфера. И както знаем смехът сближава! Като допълнение ще откриете и бонус ресурси, които може да изтеглите и директно да ги използвате в час.  

Игри за първия учебен ден, с които да опознаете учениците

Игрите за опознаване ще ви помагат да превърнете скучното представяне в запомнящо се изживяване, в което всеки ще споделя интересни факти за себе си. Изпробвайте някоя от следните игри или ги комбинирайте, за да създадете една много зареждаща атмосфера на първия учебен ден. 

  1. Играта “И аз” – Разделете класната стая на две. От едната страна обозначете с “И аз”, а от другата с “Аз не”. Учителят започва като назовава нещо, което обича. (Аз обичам ванилов сладолед). Учениците, които също харесват това застават от страната “и аз”, а тези, които не харесват застават от другата. След това поканете всеки ученик да излезе и да каже едно нещо, което харесва. Може да адаптирате тази игра в различни варианти – например неща, които сте правили през лятото, или неща, за които се вълнувате през учебната година. Съобразете с класа и неговите интереси. 
  2. „Всички които…“ – децата са седнали на столчета в кръг. Има един водещ, който е в средата на кръга и задава условията. Този, който не отговаря на условието НЕ се мести. Така се получават по няколко деца на един стол.

„Който сутринта е станал рано да се премести един стол вдясно.“

„Който има обици да се премести един стол вдясно.“

„Който обича да чете да се премести два стола вдясно“

„Който има по – голям/а брат или сестра да се премести един стол вдясно.“

„Който обича математиката да се премести един стол вляво.“

Освен тези две игри за първия учебен ден, може да пуснете и един кратък лексикон, който ще намерите като бонус файл с името “Твоята история”. След като изиграете някоя от преходните игри, ви предлагаме да раздадете на всеки ученик работния лист, в който те да попълнят своята история и след това да я представят. 

Може да продължите с играта “Какво обичам”, която отново ще намерите като бонус ресурс. Тази игра ще помогне на учениците да се опознаят по-добре и да намерят общи интереси помежду си. Ще разведри обстановката и ще създаде чувство за свързаност. 

Игри за раздвижване и забавление

Понякога учениците се разсейват много и имат нужда от движение, особено ако са от начален етап. Използвайте следващите 3 игри за началото на учебната година, ако познавате добре класа и искате да разнообразите началото на учебната година и да създадете една по-весела атмосфера. Гарантираме ви, че учениците ще се забавляват много и ще бъдат по-ангажирани след това. Адаптирайте и комбинирайте тези игри за първия учебен ден, така че да паснат на нуждите на класа. 

  1.  „Зип – зап“ – един водач застава в центъра на кръга. Когато посочи някое дете и каже Зип – посоченият трябва да каже името на детето отдясно, а когато каже Зап – името на детето отляво. След няколко такива разигравания се дава команда Зип – Зап и участниците сменят местата си.
  2. „Направи ми пица“ – правят се два кръгa (кръг в кръга). Външният кръг са готвачите, вътрешният пиците (после се разменят). Подавам командите и движенията на готвачите върху гърбовете на пиците – месим тестото (мачкане), разточваме (нагоре – надолу по гърба), намазваме с доматен сос (поглаждане в кръг), нареждаме саламчета (потупване), добавяме краставички, гъби (пощипване), поръсваме кашкавал и мятаме във фурната.
  3. Плодова салата – Целият клас нарежда столовете си в кръг. Всеки си избира плод и го казва на глас. В средата първо застава учителят и казва, че иска да направи плодова салата със следните плодове… и всеки, който чуе своя плод трябва да смени мястото си, а учителят трябва да седне на един от столовете. Този, който остане прав, казва каква салата иска да направи. А когато играчът каже “Плодова салата” всички трябва да сменят местата си.

Изтеглете бонус ресурса “Моят първи учебен ден” или “Добре дошли в училище” и дайте възможност на учениците да споделят какво са научили през лятната ваканция и какво искат да научат през тази учебна година. След това може да продължите с урок за това как да си поставят цели и как да проследявват напредъка си

Ако тези игри за първия учебен ден не са ви достатъчни и искате да се вдъхновите с още примери, разгледайте тези 6 игри за раздвижване за класната стая и ползите от тях. 

Изтеглете няколко варианта за работни листове, които да използвате на първия учебен ден, за да опознаете учениците от вашия клас (кликнете върху заглавията, за да изтеглите файловете във формат за печат). 

Моят първи ден в училище

Твоята история

Добре дошли в училище

Какво обичам

Още полезни статии:

Стратегии

Избиране на стратегия: Задаване на един и същи въпрос 10 пъти и даване на различен отговор всеки път

2.1. Учениците използват техники за генериране на идеи самостоятелно 1.Описание Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява да се измислят

Бърза среща (Speed dating)
Комуникативни умения

Бърза среща (Speed dating)

Бързи срещи е популярно събитие за запознанства, което лесно може да се пренесе в класната стая. Идеята е, че участниците се разделят на две големи

Един въпрос с различни отговори
Креативност

Един въпрос с различни отговори

Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява да се измислят идеи, след като се изчерпят обикновените и често срещани отговори.

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали