fbpx
Емоционална интелигентност 4 клас

Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?

Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?

Толкова много неща трябва да се научат в четвърти клас! А и да не забравяме, че децата трябва да се подготвят за големия и важен преход към прогимназията. Трябва ли да се фокусираме върху тяхното критично мислене и умение да взимат отговорни решения? Не е ли твърде рано? Няма ли да ги затормозим излишно?

Можем да си намерим всякакви извинения и оправдания защо да НЕ развиваме критичното мислене на децата в четвърти клас. Но съгласете се, че способността задълбочено и самостоятелно да анализираме, да поставяме под въпрос и оценяваме информация, да взимаме решения и развиваме аргументи въз основа на знания и преценка е изключително ценна. Така че ви призоваваме да намерите един учебен час, в който да поставите началото на този процес.

Ние можем да ви помогнем като ви споделим един подробно разписан урок, който ще покаже на вашите четвъртокласници как да поставят под въпрос това, което четат, за да формират собствено мнение. Както сами ще се уверите, урокът “Имало едно време една различна история” е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. В този урок учениците ви ще имат възможност да работят по групи и да разсъждават върху класическата история за спящата красавица, само че поднесена в по-различен вариант.

Към урока ще намерите работни листи и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Имало едно време една различна история” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.