Prepodavame.bg

Емоционална интелигентност 4 клас

Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?

Защо е важно да научим четвъртокласниците да формират собствено мнение?

Толкова много неща трябва да се научат в четвърти клас! А и да не забравяме, че децата трябва да се подготвят за големия и важен преход към прогимназията. Трябва ли да се фокусираме върху тяхното критично мислене и умение да взимат отговорни решения? Не е ли твърде рано? Няма ли да ги затормозим излишно?

Можем да си намерим всякакви извинения и оправдания защо да НЕ развиваме критичното мислене на децата в четвърти клас. Но съгласете се, че способността задълбочено и самостоятелно да анализираме, да поставяме под въпрос и оценяваме информация, да взимаме решения и развиваме аргументи въз основа на знания и преценка е изключително ценна. Така че ви призоваваме да намерите един учебен час, в който да поставите началото на този процес.

Ние можем да ви помогнем като ви споделим един подробно разписан урок, който ще покаже на вашите четвъртокласници как да поставят под въпрос това, което четат, за да формират собствено мнение. Както сами ще се уверите, урокът “Имало едно време една различна история” е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. В този урок учениците ви ще имат възможност да работят по групи и да разсъждават върху класическата история за спящата красавица, само че поднесена в по-различен вариант.

Към урока ще намерите работни листи и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Имало едно време една различна история” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас