Създаване на авторска песен и видеоклип с ученици

“Музиката като учебен предмет често бива пренебрегвана – децата и родителите обикновено са скептични към тази дисциплина. Като учител, но и професионален певец от 10 години на българската сцена, за мен беше щастие и незабравим процес децата да усетят магията на музиката със създаване на истински музикален продукт – да получат тази възможност и практически опит, да се забавляват и да оценят учебния предмет музика като важен, забавен и смислен”, споделя учителят-иноватор Димитър Петров.

Визитка на практиката

Име: Създаване на авторска песен и видеоклип с ученици

За кого е подходяща: всички класове

Продължителност: зависи от организационните процеси, приблизително около два-три месеца

Необходими материали/умения: певчески талант, текст и мелодия на песен, професионален видеооператор и монтажист, професионално аудио студио, локация за снимачните процеси

Информация за учителя: Димитър Петров е учител по музика от 2 години в Частно основно училище “Томас Едисън”, гр. София. Има опит като вокален педагог, в момента има и собствена музикална школа – “Мюзик Плейс”. Там развиват певческите си способности хора от всякаква възраст. Доста често Димитър подготвя деца, които кандидатстват за прием в музикални училища. В школата му се предлага като възможност и участие в музикален театър за ученици до 7. клас. Димитър Петров има творческа кариера като изпълнител на авторска музика от 10 години. Завършил е паралелно две бакалавърски степени – “Поп и джаз пеене” и “Реклама” в Нов български университет. Има и магистратура по арт мениджънт към Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Цели:

  • развиване на практически умения в сферата на музикалното изкуство;
  • развиване на творческо мислене и изграждане на увереност;
  • насърчаване на работата в екип.

Описание на практиката:

“Желание, творческа инициативност, търпение и отдаденост са необходими за реализацията на подобен проект. Исках това, което съм научил през годините на творческата си кариера, да го предам на децата”, твърди Димитър Петров – учителят по музика, който създава заедно с ученици от първи до пети клас авторска песен и музикален видеоклип към нея.

Г-н Петров смята, че няма достатъчно български коледни песни, изпълнявани от деца, затова решава да създаде такава. Той написва текста и композира музиката към песента “Най-щастливото дете”.

В началото на процеса учениците се запознават с музикални термини като мелодия, аранжимент и др. Децата предлагат някои фрази от текста да се заменят и учителят се съгласява с тях, защото за него е важно песента да бъде харесвана на първо място от самите тях.

Ето и кои са стъпките, които следват учениците, за да създадат творческия продукт:

Първа стъпка: Учителят разделя децата на две групи. Едната група записва гласовете си за песента в импровизирано студио в училище. Другата група се състои от деца, с които г-н Петров провежда допълнителни занимания по музика и които искат да се занимават професионално с пеене. Втората група записва гласовете си в известно столично студио, където и самият Димитър записва авторските си песни. Децата се запознават с цялата звукозаписна техника, разбират какво е необходимо, за да бъде записът качествен, тонрежисьор ги съветва колко близо да бъдат до микрофона, за да бъде гласът им максимално добре изразен, и преживяват от първо лице какво е усещането да записват професионално песен.

Ученици, записващи песен

Втора стъпка: Следва създаването на видеоклип към песента. През лятната ваканция Димитър Петров посещава приказният Златен парк в гр. Луковит и решава, че това ще е мястото за заснемане на клипа. Човекът зад камера е професионален оператор, с когото Димитър работи от 10 години. Собственикът на Златен парк с удоволствие е приел идеята на Димитър и учениците му и безвъзмездно предоставя възможност за снимане там. Родителите на децата пък с радост се организират и решават да се погрижат за превоза до Луковит. Заснемането на клипа отнема около 4-5 часа. Децата имат възможност да се запознаят с програми за видео-обработка и монтаж след снимачния ден. На снимачната площадка учениците доста добре се организираха – даваха идеи, влизаха в ролята на режисьори, сценаристи, хореографи и вокални ментори. Моята роля беше да ги напътствам само при нужда и да ги вдъхновявам”, споделя учителят.

Трета стъпка: Следващият етап е свързан с разпространението на видеоклипа към песента в социалните медии и YouTube. Учениците се запознават с авторското право, както и с разликите между стандартен видеоклип и такъв, качен специално за детска аудитория в платформата YouTube Kids, където няма опция за коментари. Така научават повече и за безопасното сърфиране в интернет. “Най-щастливото дете” може да се чуе в ефира на много национални медии – “БГ радио”, радио “Fresh”, радио “FM+”. Проектът е представен и в предаване на телевизия “Bulgaria on air”. В сайта 10te.bg песента е включена в класация за десетте най-хубави коледни песни на годината.

“Батко Коледа”, както още наричат учителя, и неговите ученици, са поканени на много коледни фестивали и мероприятия – Christmas park на площад “Славейков”, Немски коледен базар и др. Децата представят песента и на концертни изяви в училище.

“Връзката, която създадохме учител-деца-родители, също благоприятства развитието на децата в творческото им обучение и повлиява положително тяхното самочувствие и добри резултати по различни предмети, както и подобрява възможностите им за изява пред други хора”, споделя още Димитър.

Подготовката на песента започва в края на месец септември, песента е записана в края на октомври, а видеото се снима в началото на ноември, като се представя в медиите и на различни празнични събития и концерти през декември.

Финансирането на проекта е осъществено с лични средства на учителя, както и с творческа стипендия от Национален фонд “Култура”.

Защо да опитате тази практика:

  • практиката предоставя възможност учениците да участват в дейности извън училище, да придобиват нови умения и да развиват своята креативност;
  • децата научават как да създадат творчески продукт и как да го популяризират;
  • създава се позитивна нагласа към учебния предмет.

Практиката е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Още полезни статии:

Lamp on black board
Кариерно ориентиране и личностно развитие

Познай кой

Учениците се разделят на два отбора. Теглят името на конкретна личност (литературен герой, историческа личност, популярна личност). Представителите на отборите се редуват да описват личността,

Разделяне на групи чрез пръчици
Работа в екип

Разделяне на групи чрез пръчици

Учителят предварително определя броя на групите и надписва имената на учениците на клечки от сладолед или картонени листчета. По време на часа, в началото на

Дневник за рефлексия
Умения за учене

Дневник за рефлексия

Следваща стъпка при реализирането на целта учениците сами да организират и провеждат рефлексия е въвеждането на дневник за записване на рефлексията. Дневникът може да съдържа

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали