Създаване на авторска песен и видеоклип с ученици

Музиката като учебен предмет често бива пренебрегвана – децата и родителите обикновено са скептични към тази дисциплина. Като учител, но и професионален певец от 10 години на българската сцена, за мен беше щастие и незабравим процес децата да усетят магията на музиката със създаване на истински музикален продукт – да получат тази възможност и практически опит, да се забавляват и да оценят учебния предмет музика като важен, забавен и смислен”, споделя учителят-иноватор Димитър Петров.

Визитка на практиката

Име: Създаване на авторска песен и видеоклип с ученици

За кого е подходяща: всички класове

Продължителност: зависи от организационните процеси, приблизително около два-три месеца

Необходими материали/умения: певчески талант, текст и мелодия на песен, професионален видеооператор и монтажист, професионално аудио студио, локация за снимачните процеси

Информация за учителя: Димитър Петров е учител по музика от 2 години в Частно основно училище “Томас Едисън”, гр. София. Има опит като вокален педагог, в момента има и собствена музикална школа – “Мюзик Плейс”. Там развиват певческите си способности хора от всякаква възраст. Доста често Димитър подготвя деца, които кандидатстват за прием в музикални училища. В школата му се предлага като възможност и участие в музикален театър за ученици до 7. клас. Димитър Петров има творческа кариера като изпълнител на авторска музика от 10 години. Завършил е паралелно две бакалавърски степени – “Поп и джаз пеене” и “Реклама” в Нов български университет. Има и магистратура по арт мениджънт към Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Цели:

Описание на практиката:

“Желание, творческа инициативност, търпение и отдаденост са необходими за реализацията на подобен проект. Исках това, което съм научил през годините на творческата си кариера, да го предам на децата”, твърди Димитър Петров – учителят по музика, който създава заедно с ученици от първи до пети клас авторска песен и музикален видеоклип към нея.

Г-н Петров смята, че няма достатъчно български коледни песни, изпълнявани от деца, затова решава да създаде такава. Той написва текста и композира музиката към песента “Най-щастливото дете”.

В началото на процеса учениците се запознават с музикални термини като мелодия, аранжимент и др. Децата предлагат някои фрази от текста да се заменят и учителят се съгласява с тях, защото за него е важно песента да бъде харесвана на първо място от самите тях.

Ето и кои са стъпките, които следват учениците, за да създадат творческия продукт:

Първа стъпка: Учителят разделя децата на две групи. Едната група записва гласовете си за песента в импровизирано студио в училище. Другата група се състои от деца, с които г-н Петров провежда допълнителни занимания по музика и които искат да се занимават професионално с пеене. Втората група записва гласовете си в известно столично студио, където и самият Димитър записва авторските си песни. Децата се запознават с цялата звукозаписна техника, разбират какво е необходимо, за да бъде записът качествен, тонрежисьор ги съветва колко близо да бъдат до микрофона, за да бъде гласът им максимално добре изразен, и преживяват от първо лице какво е усещането да записват професионално песен.

Ученици, записващи песен

Втора стъпка: Следва създаването на видеоклип към песента. През лятната ваканция Димитър Петров посещава приказният Златен парк в гр. Луковит и решава, че това ще е мястото за заснемане на клипа. Човекът зад камера е професионален оператор, с когото Димитър работи от 10 години. Собственикът на Златен парк с удоволствие е приел идеята на Димитър и учениците му и безвъзмездно предоставя възможност за снимане там. Родителите на децата пък с радост се организират и решават да се погрижат за превоза до Луковит. Заснемането на клипа отнема около 4-5 часа. Децата имат възможност да се запознаят с програми за видео-обработка и монтаж след снимачния ден. На снимачната площадка учениците доста добре се организираха – даваха идеи, влизаха в ролята на режисьори, сценаристи, хореографи и вокални ментори. Моята роля беше да ги напътствам само при нужда и да ги вдъхновявам”, споделя учителят.

Трета стъпка: Следващият етап е свързан с разпространението на видеоклипа към песента в социалните медии и YouTube. Учениците се запознават с авторското право, както и с разликите между стандартен видеоклип и такъв, качен специално за детска аудитория в платформата YouTube Kids, където няма опция за коментари. Така научават повече и за безопасното сърфиране в интернет. “Най-щастливото дете” може да се чуе в ефира на много национални медии – “БГ радио”, радио “Fresh”, радио “FM+”. Проектът е представен и в предаване на телевизия “Bulgaria on air”. В сайта 10te.bg песента е включена в класация за десетте най-хубави коледни песни на годината.

“Батко Коледа”, както още наричат учителя, и неговите ученици, са поканени на много коледни фестивали и мероприятия – Christmas park на площад “Славейков”, Немски коледен базар и др. Децата представят песента и на концертни изяви в училище.

“Връзката, която създадохме учител-деца-родители, също благоприятства развитието на децата в творческото им обучение и повлиява положително тяхното самочувствие и добри резултати по различни предмети, както и подобрява възможностите им за изява пред други хора”, споделя още Димитър.

Подготовката на песента започва в края на месец септември, песента е записана в края на октомври, а видеото се снима в началото на ноември, като се представя в медиите и на различни празнични събития и концерти през декември.

Финансирането на проекта е осъществено с лични средства на учителя, както и с творческа стипендия от Национален фонд “Култура”.

Защо да опитате тази практика:

  • практиката предоставя възможност учениците да участват в дейности извън училище, да придобиват нови умения и да развиват своята креативност;
  • децата научават как да създадат творчески продукт и как да го популяризират;
  • създава се позитивна нагласа към учебния предмет.

Практиката е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Още полезни статии:

Как да окуражим учениците да си пуснат камерите
Дигитално образование и технологии

Как да окуражим учениците да си пуснат камерите

Учителите, които преподаваме в гимназиален етап, знаем, че учениците рядко пускат камерите си по време на дистанционно обучение. Можем да ги накараме насила със закани

Телевизията в час
Проектно базирано обучение

Телевизия в час? Не е това, което си мислите! Споделена практика от Владислав Карталов

“Опитът ми като професионален волейболист и треньор, ми дадоха възможност да изградя качества у децата, които ги научиха на екипна работа. Предадох им начинът на

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали