Ангажиращи учебни часове с Kahoot!

Едва ли има учител по света, който да не се е оплаквал поне веднъж, че учениците му не са достатъчно мотивирани и ангажирани в учебните му часове. За това поведение има много причини, но в тази статия ще ви представим инструмент, който ще “съживи” часовете ви и ще ги направи любими за учениците ви.

Kahoot! e образователно приложение, в което се създават и решават викторини, които повишават ангажираността в часовете чрез заложените елементи на игровизация. Всеки учител може да създаде въпросник по своя учебен материал и с помощта на проектор/екран в класната стая и мобилните устройства на учениците да организира интересен и полезен час, който ще мине неусетно.

В зависимост от това дали ползвате безплатната или платената версия на kahoot, може да се създавате анкети с различни типове въпроси:

 • стандартни куиз въпроси с 4 възможни отговора (верните отговори може да са от 1 до 3 за всеки въпрос);
 • въпроси от типа „вярно или грешно“ е дадено твърдение;
 •  въпроси с кратък свободен отговор;
 •  въпроси за подреждане на елементи в даден порядък и др.

 

Типове въпроси в Kahoot

От какво имате нужда, за да използвате Кahoot в класната стая?

На първо място трябва да си направите регистрация в платформата. Има безплатна версия и различни варианти за платени абонаменти. Може да създавате вашите въпросници през мобилния си телефон или на компютър или да използвате вече създадени въпроси в самата платформа от други учители. След като имате създаден въпросник ви е необходим екран в класната стая, на който да прожектирате въпросите. Учениците ще отговарят от личните си мобилни устройства – могат да изтеглят мобилното приложение или да използват мобилната версия на сайта, за да достъпват вашата анкета. Всяка анкета има уникален код, който се визуализира на екрана след стартирането й. Важно нещо, което трябва да имате предвид, е това, че въпросите се виждат само на вашия екран, заедно с отговорите, докато учениците виждат на своите екрани цветните квадрати на отговорите, т.е. добре е да осигурите достатъчно голям екран или да четете въпросите и отговорите на глас, за да ги виждат всички ученици.

Видове изгледи в Kahoot

За всеки ваш въпрос още при създаване на въпросника задавате време за отговор в секунди. След края на времето за отговор на екрана се визуализира верният отговор и процентното разпределение на отговорите на учениците. След всеки въпрос има и справка за класирането на учениците. То се извършва на база бързина и коректност на отговора. В края на всеки въпросник ще видите визуализация с подиум за „награждаване“ на топ 3 участници.

Как може да използвате Kahoot в класната стая?

Kahoot за предаване на нови знания

Платформата позволява да се предават нови знания чрез интерактивни презентации.

Представете си, че трябва да надградите знания, които учениците вече имат. В този случай често се случва учениците да загубят интерес към урока, защото смятат, че всъщност това вече го знаят. А всеки учител знае, че загубеното внимание трудно се печели.

В Kahoot може да обърнете процеса по следния начин: създавате презентация с 2-3 въпроса, които да засягат темата на урока. Те служат за преговор и за преход към новата информация, която да се поднесе в презентацията. Оптимално би било да планирате поне 5-6 въпроса преди нови 3-5 слайда, за да се запази динамиката.

Ангажиращи учебни часове с Kahoot!

Важна част при този начин на работа е да отделите достатъчно време между въпросите, за да обясните грешките. Особено ако на даден въпрос се окаже, че голяма част от учениците не знаят верния отговор.

 

Kahoot за проверка на разбирането

Анкетите в Kahoot могат да се превърнат в ритуал за края на всеки учебен час. Когато предавате нов материал, използването на 3-5 въпроса за до 3 минути в края на урока ще ви позволят да оцените доколко добре учениците са разбрали темата. На база на това ще планирате следващия си час. От друга страна, ангажираността в самия час ще се повиши, когато учениците знаят, че предстои „препитване“ в края му и не могат да отлагат научаването на нещо за края на срока.

Kahoot за преговор

Може да използвате Кахут изцяло за проверка на натрупани знания. Голяма част от учебниците в страната така или иначе предлагат тестове в края на всеки раздел, т.е. може просто да ги пренесете в кахут и по този начин да направите преговора по-ангажиращ за учениците. В самия Kahoot вече има много въпроси на български – може да търсите по ключова дума и да откриете вече създадени въпроси, които само да проверите.

В един стандартен учебен час от 40-45 минути спокойно може да се упражните с поне 25-30 въпроса.

Какви са предимствата на използване на Kahoot за преговор?

 • Пестите ресурси като хартия и мастило, които бихте използвали, ако принтирате въпроси за преговор;
 •  Може да използвате готови въпроси от банката с въпроси и да спестите време. Веднъж създаден, вашият тест може да се ползва многократно с всички паралелки, на които преподавате;
 • Получавате бърза обратна връзка за това дали учениците са разбрали учебния материал. Съветваме ви да спрете и обясните отново онези теми, за които учениците показват под 70% верни отговори;
 • Тъй като отговорите се визуализират обобщено, учениците нямат притеснения, че ще се „изложат“ с незнание и са по-ангажирани в преговорните уроци;
 • Платформата предлага игровизация с класиране на топ 3 резултата в края на всеки въпросник, което може да е стимул за по-състезателно настроените ученици. Ако сте активирали платената версия на Kahoot, ще виждате и отговорите на всички ученици въпрос по въпрос, за да може да им обърнете специално внимание по време на консултации.

 

Асинхронно попълване на Kahoot

Всяка анкета може да се „изиграе“ групово в рамките на часа или да остане за самостоятелно попълване като домашна работа. Ако темата, която изучавате, изисква по-голямо задълбочаване, може би е добра идея да се възползвате от възможността на възложите попълването на кахут асинхронно. За целта трябва да я зададете като „предизвикателство“. В този случай може да оставите таймера за отделните въпроси или да го премахнете, ако сте включили въпроси, за които искате учениците да потърсят допълнително информация и да се упражнят. Като учител ще имате достъп до отчет, за да знаете кой ученик е изпълнил задачата и с каква успеваемост.

Начини на използване на Kahoot

Създаване на кахут като учебна задача

Всеки учител знае, че едно от най-интересните и полезни упражнения е задаването на въпроси по дадена тема. Когато им бъде възложена задача сами да формулират коректно въпроси и да измислят 4 възможни отговора по изучаваната тема, учениците са изправени едновременно пред творческа задача, но и задача, която изисква добро познаване на учебния материал. Може да разделите класа на няколко групи и да им поставите задача да измислят по 5-10 въпроса върху последния раздел. В края на часа или в следващия час изиграйте създадените кахути и вижте коя група е създала най-интересните и трудни въпроси.

 

Kahoot за начало на часа и проверка на емоциите

Може да създадете традиция да започвате учебните часове с проверка на това как се чувстват днес учениците с Kahoot въпросник. Това ще ви позволи бързо да разберете дали децата са развълнувани от нещо, има ли ситуация, която ги е натъжила или са афектирани от конфликт в класната стая, който може да попречи на нормалното провеждане на учебния час.

 

Използване на вече създадени въпроси

В приложението съществува огромна банка от въпроси, които през годините са създали учителите, които го използват. Има много въпросници и на български език.

За какво да внимаваме, когато използваме въпроси от тази банка?

 •  Верен отговор

Винаги проверявайте дали верният отговор е коректно зададен. Реално всеки може да създаде въпрос в Kahoot и е добре да се проверява дали авторът е задал коректно отговора.

 • Правопис

Тъй като всеки може да създаде въпрос, вероятността да попаднете на грешно членуване или печатна грешка е доста голяма. На банката с възможни въпроси е редно да се гледа преди всичко като на нещо, от което да си вземете идеи, но нагласата не бива да е за директно заемане. Ако нямате време да направите генерална проверка, рискувате да се окажете с грешки във въпросите и отговорите.

 •  Стил

Някои готови въпроси са придружени с изображения, които може да не отговарят на вашия стил на работа, напр. да са твърде детски или с воден знак и т.н. В този случай лесно могат да се изтрият.

 •  Размер на шрифта

Някои учители използват презентациите чрез проектор, но други – чрез дисплей. Това прави видимото поле различно по размер. Когато създавате анкета, е важно да съобразите от колко далеч и на какъв екран ще я ползват учениците. В този случай дори ваши анкети, които презентирате пред различни паралелки в различни стаи, може да изискват преработване, така че да отговорят на нуждите на учениците в двете ситуации. Ако става въпрос за преговорен урок и учениците няма изобщо да записват нова информация в тетрадките си, помислете дали да не реорганизирате стаята, така че децата да са на столове в предната част на стаята, за да виждат по-добре.

Kahoot може да се интегрира с платформите за онлайн обучение MS Team и Google Classroom, което го прави удобен за ползване и във виртуалната класна стая.

Неслучайно приложението печели множество награди за образователен софтуер в последните години. То предлага разнообразие от функционалности, добавя нови опции ежегодно и успява да изпълни една от основните си мисии – да подобри ангажираността на учениците в учебния процес.

Още полезни статии:

За учители

Книжно лято за учители

Много преподаватели посрещат лятната ваканция със собствен списък с книги, за които не им е стигнало времето през учебната година. Ако и вие сте от

Социално-емоционално учене

Практика за края на учебната година: Откриване на личните ценности (за прогимназиален и гимназиален етап)

Да се учи през първия летен месец може да е много демотивиращо за учениците от гимназиален и прогимназиален етап. Началото на лятото е време, в

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали