Как да създаваме презентации за своите уроци?

Ако преди 10 години проекторите в класните стаи бяха по-скоро единици, днес те са нещо, което отдавна сме свикнали да използваме и даже отстъпват място на дигиталните дисплеи. Една от най-честите им употреби е за показване на изображения или видео материали по изучавана тема, както и използването на електронни учебници и различен образователен софтуер. Но какво е мястото на класическата презентация?

Презентациите, използвани от преподавателите, за да преподават нов материал или за упражнения, е илюстрация на народната мъдрост “не ме гледай какво правя, а чуй какво говоря”. С други думи, често не осъзнаваме, че изискваме от учениците си да създават и представят презентации по проект без да сме им дали реален добър пример как се прави това. Въпреки че основите на създаването на презентация се изучават в часовете по ИТ, вярвам, че всеки учител трябва да е запознат и да прилага основните добри практики от областта, за да дава пример на учениците си. Иначе казано, ако всеки учител в училището създава качествени учебни презентации, може би няма да има ученик, който ще предаде презентация с 3 абзаца текст с шрифт 11 на един слайд. 

Място на презентациите в учебния час

Преди да започнем да говорим за добри практики при създаването на презентации, нека обърнем внимание на това защо използваме презентации в учебните часове. Причините за това са няколко.

  • При предаване на ново знание – презентацията е възможност преподавателят да систематизира по по-ясен начин информацията в учебника;
  • Илюстриране на дадена тема – има учебни теми, за които е важно наличието на изображения, които да се коментират. Например, когато учениците в гимназията изучават особеностите на Ренесанса, е най-добре да видят конкретни примери от изобразителното изкуство и архитектурата от този период;
  • “Обръщане” на класната стая – презентацията, подготвена от учител, може да бъде изпратена на учениците за предварително запознаване с дадена тема, за да може в рамките на учебния час да се получи пълноценна дискусия;
  • При диференциране – ако имате ученици на различни нива в класната си стая, може да създадете различни презентации за тези групи, а те да се запознаят с тях асинхронно, напр. от дигитално устройство в рамките на часа или като допълнителен материал за домашна работа. 

Съвременните платформи за създаване на презентации предлагат множество възможности не само за визуализиране, но и за интерактивност. Напр. в зависимост от отговор на въпрос на даден слайд, автоматично презентация да се прехвърли на слайд, който потвърждава верността на отговора, или на друг, който обяснява защо това не е верен отговор. 

Как презентацията ми да изглежда добре?

Шрифт

При избора на шрифт трябва да се водите от това кой е най-четим от аудиторията. Обикновено за по-добър избор при създаване на презентации се препоръчват шрифтовете от типа san serif. Това се шрифтове, които имат по-обли линии. Популярни примери са Arial, Verdana, Tahoma и Calibri. Важно е да използвате един шрифт за цялата презентация или не повече от 3 различни шрифта, ако искате да поставите акценти и да отличите с различен шрифт заглавията, напр. 

Избор на шрифт за презентации

Големината на шрифта трябва да зависи от това от колко далеч ще бъде гледана презентацията. Отправна точка трябва да ви е да не използвате шрифт по-малък от 18pt. Ако искате да поставите акцент, може да използвате Bold за дадена дума. Избягвайте обаче да използвате само главни букви, те нарушават баланса в презентацията.

Избягвайте да подравнявате текста си централно, защото това затруднява четенето му. Лявото подравняване е оптималното при създаване на презентации.

Цветове

Някои комбинации от цветове са по-четими от други. Има и такива, които просто никога не трябва да се използват, напр. ярко червен текст на ярко син фон или черен текст на червен фон. 

Повечето платформи за създаване на презентации имат готови шаблони, които предлагат цветови комбинации, които са адекватни. Напр. в PowerPoint, освен тема, често може да изберете между десетки цветови варианти от полето Design.

Избор на цветове за презентация

 

Изборът на цветове за презентацията зависи и от мястото, на което ще я представите. Ако ще презентирате в затъмнена или просто по-тъмна стая, добре е да изберете тъмни букви на светъл фон, за най-добро възприемане от аудиторията. Това е  най-добрата комбинация по принцип, но всичко зависи и от техниката, с която презентирате. Ако имате възможност, проверете как изглеждат цветовете и дали всичко се чете добре дори от последния чин.

Примери за цветови комбинации в презентации

Ако използвате дизайн на презентация с някакъв фон, уверете се, че той няма да създава проблеми с четенето на текста, както и че не е твърде интересен, за да разсейва и отвлича вниманието на учениците (личният ми опит сочи, че не е добра идея да имате полугола антична фигура за фон на презентацията си за античната литература пред тийнейджъри).

Когато изберете темплейт за презентацията си, следвайте зададените в него цветове и избягвайте да променяте елементи. По-добре е да имате едностилни слайдове, отколкото всеки слайд да е с различен фон и различен стил. 

Анимации и ефекти

Използването на анимации и ефекти в училищните презентации трябва да е премерено и с цел. В противен случай може да отклони вниманието от самото презентиране. Например, представете си, че сте заложили ефект за постепенно появяване на думи на слайда – много вероятно е учениците да се съсредоточат върху това появяване и да “забравят” да ви слушат. 

От друга страна, добра практика е да зададете текстът на отделните булети да се появява последователно. Това може да задържи вниманието на учениците и любопитството им за това какво е следващото нещо в даден списък. 

 

Графики и изображения

Схемите и графиките могат да помогнат на учениците да видят връзки между различни неща. Те са по-”четими” от текст. 

В основата на презентацията стои максимата “покажи, а не преразказвай”, т.е. ако може да илюстрирате дадено явление с изображение, това е много по-добре от дългото обяснение и описание. 

Когато избирате изображения, търсете качествени такива, които няма да се “размажат”, т.е. да станат на пиксели, когато увеличите размера им на слайда.

Използвайте картинки и изображения само, ако те добавят нещо съм презентацията ви. Избирайте 1 голямо изображение пред 2-3 малки за един слайд. Избягвайте поставянето им, за да запълват място. Празното място на слайда всъщност е добра практика, която подобрява четимостта на информацията на него. 

Слагането на текст върху картина обикновено не се препоръчва, но ако все пак логиката на презентацията ви изисква да сложите текст върху изображение, използвайте цветна “подложка” за целта.

Текст върху картинка в презентация

Златни правила за създаване на презентации

5 х 5 правило

Не слагайте повече от пет реда на един слайд и не повече от 5 думи на всеки ред. Това е важно, защото хората не могат едновременно да четат и слушат. Основната идея на презентациите е да служат за основа на презентирането на дадена тема, т.е. някой представя нещо, говори. Вместо да използвате цели изречения, сложете в презентацията си само словосъчетания, които да ви напомнят какво ще кажете по темата.

Как да създаваме презентации за своите уроци?

Как да създаваме презентации за своите уроци?

Съществува и вариант “6 х 6” на това правило, което твърди, че е добре да имаме не повече от 6 думи на ред и 6 реда на слайд. В основата си двете казват едно и също – по-малко думи и по-малко редове е по-добре.

10-20-30 правило 

Добрата презентация има не повече от 10 слайда, продължава не повече от 20 минути и не съдържа текст с шрифт по-малък от 30. Тази практика понякога може да не е приложима в училищен контекст, но дава ценни насоки за това, че създаването на презентация от 60 слайда вместо от 20, не я прави по-ефективна или по-добра, даже напротив. На презентацията не е добре да се гледа като на средство за “преписване” на цялата информация от учебника. Ролята на учителя е да подбира, систематизира, показва връзките. От години наблюдаваме това, че способността на повечето хора за фокусирано внимание за дълго време намалява. Ето затова е ценно да опитаме да сме кратки в презентацията си, да кажем най-важното и да оставим повече време за дискусия, за упражнения, за решаване на казуси. 

 

Инструменти за създаване на презентации

PowerPoint 

Това е най-популярният инструмент за създаване на презентации в училище. Тъй като е част от учебната програма, със сигурност за учениците той е най-лесен за използване и най-разпознаваем. Можем да го използваме за ежедневната си работа в часовете.

Google Slides

Макар да прилича на PowerPoint по функционалности, това е отделен продукт. Основната разлика е това, че Google Slides е инструмент, който се използва онлайн и е удобен при групова работа върху презентация, напр. ако ще създавате бинарен урок с колега и искате да имате достъп до обща презентация. 

Canva

Canva e софтуер, с който могат да се създават разнообразни дизайни, вкл. и презентации. Разполага с много темплейти, които да се използват за основа, и с библиотека с елементи, които да се добавят. Презентациите могат да се споделят, да се свалят като pdf и т.н.

Slidesgo

Това е сайт, който предлага наистина красиви темплейти за презентации, които могат да се ползват в PowerPoint или Google Slides. Разполага със специална секция за образователни презентации. Трябва да имате предвид, че безплатната версия е ограничена в броя свалени темплейти за един ден, но веднъж свален, темплейтът може да се използва много пъти.

 

Добре ли се справям?

Създадохме списък с добри практики в създаването на презентации. Когато направите следващата си презентация, проверете дали сте спазили всички условия. Успешна работа!

Как да създаваме презентации за своите уроци?

Използвана литература:

https://www.digitaltrends.com/computing/powerpoint-best-practices/

https://edu.gcfglobal.org/en/powerpoint-tips/simple-rules-for-better-powerpoint-presentations/1/ 

https://support.microsoft.com/en-us/office/tips-for-creating-and-delivering-an-effective-presentation-f43156b0-20d2-4c51-8345-0c337cefb88b

https://support.microsoft.com/en-us/office/combining-colors-in-powerpoint-mistakes-to-avoid-555e1689-85a7-4b2e-aa89-db5270528852 

https://mtss.tcnj.edu/other-services/teaching-with-technology/7-tips-for-designing-and-delivering-powerpoint-presentations/

https://www.ncsl.org/legislative-staff/lscc/tips-for-making-effective-powerpoint-presentations

https://www.lifehack.org/articles/featured/10-tips-for-more-effective-powerpoint-presentations.html

https://www.ispringsolutions.com/blog/10-powerpoint-tips-to-make-your-slides-more-effective

 

Още полезни статии:

Проектно базирано обучение

Морячетата на г-жа Петрова – ситуационна игра, която повишава мотивацията за учене и ангажираността на учениците и родителите

“За да се увлекат учениците, трябва да им е интересно. За да им е интересно на децата, на учителя не трябва да му е лесно”.

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали