Canva за учители – Всичко, което трябва да знаете

Canva за учители

Знаете ли, че Canva не е само инструмент, с който може да създавате невероятни дизайни за онлайн ползване и принтиране, но имат и огромна колекция с образователни ресурси за учители?

Ако това е нещо ново за вас, то ви уверявам, че имате много какво да си вземете за вашата класна стая. В тази статия ще разгледаме всички функционалности на Canva за учители, ще ви покажем как да се сдобиете с безплатен профил и ще отговорим на най-често задаваните въпроси.

Какво е Canva за учители?

Вероятно вече сте чували за Canva и знаете, че е невероятен онлайн инструмент за създаване на дизайни. С него могат да се създават инфографики, уебсайтове, плакати, работни листове, мисловни карти, презентации, дори и видеа. Знаехте ли обаче, че Canva има и огромна секция за образование? И то много успешна и популярна с  над 15 млрд. създадени дизайна.

Но какво е Canva за учители? Ако сте учител в училище или университет може да използвате Pro версията на Canva напълно безплатно.

Какво предлага Canva за учители?

Как работи Canva за учители? Или с други думи как може да я използвате в училище, класната ви стая и да направите преподаването си по-ангажиращо?

На първо място може да използвате Canva за оригиналното й предназначение: да представяте информация по визуален начин, за да се възприема по-лесно. Простите, но шарени и интересни дизайни и шаблони са достатъчно ангажиращи, за да грабнат вниманието на вашите ученици и да ги фокусират върху нещата, които трябва да научат.

Canva поддържа и ви позволява да ползвате десетки различни формати: може да създавате презентации, PDF файлове с изображения и текст, видео, аудио запис, музика и други. Можете да добавяте илюстрации, стикери, форми, различни шрифтове и всичко това се случва лесно и бързо. И дори не е необходимо да създавате вашите дизайни от нулата, защото Canva работи и с готови шаблони, които може да използвате на готово или да модифицирате спрямо вашите нужди.

Canva шаблони

Искате да работите заедно с вашите колеги учители и да споделяте шаблони и дизайни? Или искате да организирате изложба с вашите ученици? Canva за учители позволя да работите заедно и с колеги, и с ученици. Например, може да зададете интересна задача на вашите ученици през Google Classroom, Microsoft Team или дори през Canva.

Учениците ви могат да работят индивидуално или по групи, както онлайн и от вкъщи (задание за домашна работа), така и на живо в класната стая или кабинета по информационни технологии. А вие виждате тяхната работа директно в платформата и може да им давате обратна, да им оставяте коментари и похвали.

Това създава перфектните условия за учебен процес, защото може да използвате както похвати от онлайн обучението, така и традиционна работа в класната стая. Canva за учители ви позволява да сте гъвкави и да работите с учениците както онлайн и асинхронно, така и в ангажираща присъствена среда.

Кой може да използва Canva за учители?

Canva за учители е създадена за учители от цял свят, включително и в България. Но има някои ограничения, или по-точно критерии, за да може да кандидатствате за Canva за учители.

Трябва да сте учител в системата на средното образование. В училище, което е одобрено от МОН, независимо дали е с държавно, общинско или частно финансиране.

Как може да ви помогне Canva във вашето преподаване?

Има много причини да използвате Canva, но искаме да отличим основните, които ще ви помогнат най-много във вашата педагогическа практика и ще направят фурор в класната ви стая. С Canva вие можете да:

  • Практикувате Дизайн мисленедетското въображение е неограничено. Оставете учениците си да работят върху иновативни решения на трудни проблеми, свързани с реалния свят.
  • Създавате урочни планове: една от най-практичните функционалности на Canva е възможността да създавате страхотни урочни планове. Платформата предоставя хиляди изображения и шаблони, от които да избирате. Не само ще направите урочните си планове по-добри, но ще пестите и време с всеки от готовите шаблони.
  • Помагате на учениците да поемат ученето в техни ръце: с всички налични ресурси и интересни шаблони, учениците имат възможност сами да изследват, създават, грешат, учат и придобиват нови знания и дигитални умения.
  • Създавате ангажиращи презентации и видеа: Canva за учители е перфектният инструмент, за визуализирането и организирането на учебния процес. Инструментът ви позволява да създавате презентации и видеа. А готовите шаблони ви позволяват да пестите време, като единствено модифицирате съществуващи презентации спрямо вашите нужди. Имаше възможност да създавате и обработвате видеа директно в инструмента без нужда от друг софтуер.
  • Изградите бранд в класната стая: независимо от това дали преподавате на малки или големи ученици, принадлежността към класната стая е нещо, което може да ви помогне да изградите култура и да повишите доверието между вас и учениците. Изберете конкретна тема на вашата класна стая и изградете перфектната учебна среда, която да подкрепя изследователския и учебния процес.
  • Фасилитирате работа в екип: в Canva ще откриете всички необходими инструменти, които да ви помогнат да организирате групови проекти. Учениците могат да създават групи до 10 ученици, а груповите проекти са изключително важни, защото учат децата на колаборация, работа в екип, разпределяне на отговорностите и поемане на различни роли.

Как се работи с Canva?

С толкова много функционалности и различни възможности да развихрите своята креативност, би било трудно да ви покажем всичко в една статия. Затова може да изгледате запис на нашия уебинар – Как лесно и бързо да създавате изображения с Canva.

Често задавани въпроси за Canva за учители

Нека да обърнем внимание на някои от най-често срещаните въпроси, които да ви дадат повече яснота.

Каква е разликата между безплатната версия на Canva, Canva Pro и Canva за учители?

Canva има няколко различни абонамента. На първо място, безплатният план има много достъпни шаблони и дизайни. Може да споделяте и сваляте вашите дизайни и има 5GB пространство за съхранение. Безплатният план обаче не ви дава достъп до всички дизайни и шаблони, защото голяма част от тях са заключени.

Canva Pro дава неограничен достъп до всички шаблони и дизайни и дава възможност за колаборация между до 5 души, календар за планиране на съдържание, управление на цветове и бранд и неограничено пространство за съхранение. Canva предлага безплатен тестови период на Pro версията си, така че имате възможност да я изпробвате.

Canva има два плана, които позволяват пълно използване на Pro версията безплатно: Canva за неправителствени организации и Canva за учители. Canva за учители има абсолютно същите функционалности като Pro версията, но добавя към нея възможност за интегриране на платформи като Google Classroom, Microsoft Teams, Moodle и др. Също така позволява управлението на ученически профили, класове и работа по групи.

Canva за учители

Наистина ли Canva за учители е безплатна?

Да! Canva за учители е 100% безплатна за учители и ученици. След одобрение, учителите получават безплатен профил автоматично, а учители трябва да са влезли през профила на учителя си, за да ползват инструмента. Алтернативно може да използвате безплатния план или да заплатите Pro версията. Важно е да отбележим, че за да активирате Canva за учители трябва да имате документ удостоверяващ, че сте учител в официална образователна институция.

Какво да правя, ако вече имам безплатен или Pro Canva профил?

Първо отидете в платформата и влезте във вашия профил. Попълнете необходимата информация, която да покаже, че сте учител и изпратете заявка за верификация. Дали успешно сте одобрени ще разберете по имейл в рамките на следващите два дни.

Колко пространство ми е необходимо за дизайните, които създавам?

Когато имате активиран профил Canva за учители, не е необходимо да се притеснявате за броя на шаблоните или пространството за съхранение. Планът ви позволява да съхранявате неограничен брой шаблони и дизайни, за разлика от безплатната версия, която има лимит до 5 GB.

Има ли общност, където мога да задавам въпроси и да обменяме опит и идеи с други учители?

Да! Може да се присъедините към фейсбук групата Canva за учители , където да задавате въпроси, да търсите помощ, да черпите вдъхновение или просто да споделите и да се похвалите със страхотните си дизайни.

Какво следва?

Както виждате не е толкова трудно да се регистрирате за Canva за учители. Единствено трябва да сте учител, работещ в училище. Всъщност една от най-силните страни на Canva е именно колко лесна и интуитивна е платформата за използване. Можете лесно и бързо да създавате работни листове, дизайни, плакати, презентации, видеа, изображения, PDF-и и да споделяте задачи със своите ученици, които от своя страна да имат място, където да работят в екип и да разгърнат своята креативност.

Canva има много функционалности, които са създадени специално за учители, с цел да подпомогнат процеса по учене. Със сигурност инструмента може да стане неотменна част от работата ви в училище или онлайн. За да ви помогнем да започнете да използвате Canva веднага, създадохме над 100 шаблона, които са адаптирани на български и които може да започнете да използвате още сега.

Още полезни статии:

Дигитално образование и технологии

ChatGPT в действие

Вижте как ботът може да е от полза за българските учители Ако вече сте се запознавали с ChatGPT – най-широко достъпната програма, задвижвана от изкуствен

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали