7 съвета към учителите при работа с родителите

След приключване на учебните часове работата на учителите не приключва. Покрай попълване на дневниците, проверката на домашни, подготовката на уроци е необходимо да отделят и време за работа с родителите на учениците.

Колкото и да е трудно, двете страни при тези срещи е необходимо да имат нужното търпение, баланс и готовност да изслушат отсрещния. Понякога разговорите са трудни и не много приятни, но има определен етикет, който учителят трябва да знае и използва.

Има родители, които развиват определени нива на непоносимост към учителите, заради горчив предишен опит. Ето защо е важно педагогът да знае как да “омае” родителите, за да избегне усложнения.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да работите в синхрон с родителите:

  • Бъдете учтиви и търпеливи

Никой не обича да критикуват детето му. Опитвайте се в разговорите си да се изразявате директно и без излишни обяснения относно притесненията си. Започнете с похвала към детето или с нещо, което то умее много добре, а след това преминете към проблема. Всички знаем, че родителите изпращат в училище най-добрите деца, които имат.

  • Стремете се да не говорите пред ученика

Опитният учител никога не би си позволил да говори за детето пред него. Да се прави оценка – добра или лоша, пред родителите му в негово присъствие е напълно погрешен подход. Уверете се, че родителят е наясно със ситуациите около детето му. Дори и да се опитат да ви “напътстват” как да работите, запазете спокойствие и ги уверете, че можете да се справите, но е необходимо малко търпение и време.

  • Изслушвайте и след това говорете

Един много полезен съвет, особено за учителите с малко или никакъв опит. Никога не прекъсвайте родителите. Дори и да са многословни, се опитайте да вникнете и запомните основните моменти, които ви споделят. Разберете какво ги тревожи, за да успеете да помогнете чрез тях на детето им.

  • Усмихвайте се и поздравявайте

Когато се срещате с родител на учениците си, не пропускайте да се усмихнете и да поздравите. Така над 90% от последващите ви срещи с тях ще преминат положително и с успех. Когато разговаряте с родителите, а детето им ги чака в страни, поглеждайте към него и му се усмихвайте. Така показвате, че сте добронамерени спрямо тях и това, което обсъждате.

  • Общувайте под различни форми

Осигурете си начини, с които да споделяте информация за това, което се случва в класната стая – какво се учи, постиженията на учениците, техните тревоги и стремежи. Посъветвайте родителите да разговарят с децата си за това какво са научили през седмицата. Научете и използвайте различни канали за комуникация, с които да скъсите дистанцията учител-дете-родител.

  • Споделяйте успехите

Нека родителите да научават, когато детето им е направило нещо добро, какви успехи е постигнало не само по отношение на знанията, а и в социалните си умения. Има лесни за направа грамоти и медали, които можете да раздавате или да изработите заедно с родителите табло на успеха.

  • Бъдете непредсказуеми и различни

Организирайте специални дни, в които да включите родителите в училищния живот или някакви извънкласни занимания и дейности. Такива могат да бъдат походи, екскурзии до близки дестинации, разходки с пикник в парка, седмица на бащата в училище и др. Така в непринудена обстановка ще имате възможност да опознаете не само още повече своите ученици, но и взаимоотношенията  с родителите им. Често причините за определено тяхно поведение в училище се крие именно там.

Който и съвет от изброените да използвате, не се притеснявайте, че може и да сгрешите. Всеки търсещ и креативен човек може да сбърка. Учете се от тези грешки, като се стремите да израствате и да работите върху развитието на професионалните си умения. Само работата, търпението и търсенето на начини за подобряване на комуникацията с другите ще ви помогнат да бъдете успешен и уважаван учител.

Допълнителни ресурси

Ако искате да научите повече за това как да учителят да работи по-добре с родителите, можете да погледнете и други идеи от следните статии по темата:

Какво искат родителите от училището

Кои са 5те характеристики на добрата комуникация с родители?

Наръчник за ефективна комуникация с родителите

4 типа родители и как да общуваме по-ефективно с тях

 

Източници: Technology, Edutopia

Още полезни статии:

Какво искат родителите от училището
Работа с родители

Какво искат родителите от училището

Преди пандемията от COVID-19 глобалната образователна общност прекарваше сравнително малко време в размисли за ролята и участието на родителите в образованието. Но когато миналия март

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали