Prepodavame.bg

Как да се грижим за себе си и за нещата си?

Първокласниците се сблъскват с много нови неща, когато тръгнат на училище. Едно от най-големите предизвикателства, пред тях, е това да се научат да поемат отговорност за собствените си действия и бездействия и последиците от тях.

Ако вие работите с първокласници и искате да им покажете защо е важно да се грижат за себе си, вещите си и класната стая, в която прекарват по-голямата част от деня, тази статия е за вас. Подготвили сме ви един подробно разписан урок, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители по темата за поемането на лична отговорност.

Целта на урока “За да не те нараня” е да покаже на децата как да проявят отговорност като се грижат за себе си и за вещите си по най-добрия начин. Урокът е интерактивен, включва различни хипотетични ситуации, работа по групи и позволява на първокласниците да разсъждават и да дискутират върху важни въпроси като “Кой се грижи за нас?”, “Ние грижим ли се за някого?”, “Защо е важно да се погрижим за себе си?” и много други.

Ако искате да направите първата крачка към това да имате класна стая пълна с отговорни първокласници, можете да си свалите урока тук.

Урокът “За да не те нараня” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Изтеглете пълното помагало за първи клас на български език тук.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Вземане на решение при зададен контекст
Критично и аналитично мислене

Вземане на решение при зададен контекст

Тази стратегия надгражда достигнатото ниво на критическо мислене, като фокусира учениците в посока да вземат решение, давайки тежест на определени аргументи според зададения контекст. Например,

Изследователски дневник
Научна грамотност

Изследователски дневник

Тази стратегия е насочена към два от най-важните елементи на провеждането на изследване – обективно описание на наблюденията и рефлексия върху процеса. Изследователският дневник е

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини