Как да се грижим за себе си и за нещата си?

Първокласниците се сблъскват с много нови неща, когато тръгнат на училище. Едно от най-големите предизвикателства, пред тях, е това да се научат да поемат отговорност за собствените си действия и бездействия и последиците от тях.

Ако вие работите с първокласници и искате да им покажете защо е важно да се грижат за себе си, вещите си и класната стая, в която прекарват по-голямата част от деня, тази статия е за вас. Подготвили сме ви един подробно разписан урок, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители по темата за поемането на лична отговорност.

Целта на урока “За да не те нараня” е да покаже на децата как да проявят отговорност като се грижат за себе си и за вещите си по най-добрия начин. Урокът е интерактивен, включва различни хипотетични ситуации, работа по групи и позволява на първокласниците да разсъждават и да дискутират върху важни въпроси като “Кой се грижи за нас?”, “Ние грижим ли се за някого?”, “Защо е важно да се погрижим за себе си?” и много други.

Ако искате да направите първата крачка към това да имате класна стая пълна с отговорни първокласници, можете да си свалите урока тук.

Урокът “За да не те нараня” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Изтеглете пълното помагало за първи клас на български език тук.

Още полезни статии:

Социално-емоционално учене

Четене и социално-емоционални умения – един урок с много приложения 

Как целенасочено да развиваме социално-емоционалните умения на учениците през предмета, който преподаваме? Какви техники да прилагаме? Има ли качествени ресурси, които да ни помогнат в

learning for clever
Комуникативни умения

Ролеви игри

Ролевите игри могат да бъдат използвани в обучението по всеки предмет, както и във всеки урок/тема. Те могат да бъдат по двойки или в групи

Разбери проблема
Математическа грамотност

Разбери проблема

Тази стратегия е заимствана от първата стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973): Кажи със свои

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути