Как да се грижим за себе си и за нещата си?

Първокласниците се сблъскват с много нови неща, когато тръгнат на училище. Едно от най-големите предизвикателства, пред тях, е това да се научат да поемат отговорност за собствените си действия и бездействия и последиците от тях.

Ако вие работите с първокласници и искате да им покажете защо е важно да се грижат за себе си, вещите си и класната стая, в която прекарват по-голямата част от деня, тази статия е за вас. Подготвили сме ви един подробно разписан урок, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители по темата за поемането на лична отговорност.

Целта на урока “За да не те нараня” е да покаже на децата как да проявят отговорност като се грижат за себе си и за вещите си по най-добрия начин. Урокът е интерактивен, включва различни хипотетични ситуации, работа по групи и позволява на първокласниците да разсъждават и да дискутират върху важни въпроси като “Кой се грижи за нас?”, “Ние грижим ли се за някого?”, “Защо е важно да се погрижим за себе си?” и много други.

Ако искате да направите първата крачка към това да имате класна стая пълна с отговорни първокласници, можете да си свалите урока тук.

Урокът “За да не те нараня” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Изтеглете пълното помагало за първи клас на български език тук.

Още полезни статии:

Един въпрос, много отговори
Критично и аналитично мислене

Един въпрос, много отговори

Тази стратегия е възможност за учениците да приложат своята креативност в контекста на критическото мислене. Задайте отворен въпрос на учениците в началото на часа и

След споделяне на големия въпрос на раздела всеки ученик дава своя хипотеза за отговора и казва защо мисли така
Научна грамотност

След споделяне на големия въпрос на раздела всеки ученик дава своя хипотеза за отговора и казва защо мисли така

Тази стратегия е подходяща за началото на раздел. Когато споделяме с учениците какъв е големият въпрос, на който ще търсим отговор в този раздел, ги

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас