Как да научим децата да се справят с конфликтите?

Едно от най-трудните неща за началния учител е справянето с многобройните конфликти в класната стая. Тъй като учениците в начален етап са по-импулсивни, често дребните препирни преминават във физически сблъсък. Част от децата пък се стъписват при нападки от техните съученици и се превръщат в редовна мишена за подигравки.

Всичко това затруднява учебния процес изключително много. Атмосферата в класа е натоварваща и негативна, а конфликтите се пренасят и между родителите. Учителят се прибира вкъщи изтощен от опитите да разплита безкрайните конфликти без да изостава от учебния план.

Затова и много учители се чудят как да научат децата да се справят с конфликтните ситуации сами без да се стига до физическа или вербална агресия. В тези ситуации може да ни помогне умението да отстояваме позицията си твърдо, но без да нараняваме другите.

Способността да отстояват позицията си помага на учениците да:

  • се справят сами със спорове без те да ескалират;
  • да не се превръщат в жертва и мишена за тормоз от съучениците;
  • да общуват свободно и да са уверени в себе си.

Как да развието това умение с вашите третокласници? Предлагаме ви урока “Ясно и твърдо”. Чрез него децата ще анализират различните видове реакции в конфликтна ситуация и последиците от тях. Учениците ще дискутират възможните подходи и ще обобщят кои са най-ефективни в напрегнатите моменти. Те ще имат възможност да се замислят за собственото си поведение и да направят изводи как да постъпват при спорове в бъдеще.

Урокът “Ясно и твърдо” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя и още идеи как да развием умението за отстояване на позиция у децата. Следвайте всяка от стъпките в урока внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици!

Свалете урока “Ясно и твърдо” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Ясно и твърдо”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Още полезни статии:

Карта на четивната грамотност
Четивна грамотност

Карта на умението Четивна грамотност

Елемент Цели Стратегии 1. Извлича информация от непрекъснат текст. 1.1. Намира директно казана в текст информация. 1.1.1. Задава си въпроси по текста; 1.1.2. Разделя в

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас