Как да научим децата да се справят с конфликтите?

Едно от най-трудните неща за началния учител е справянето с многобройните конфликти в класната стая. Тъй като учениците в начален етап са по-импулсивни, често дребните препирни преминават във физически сблъсък. Част от децата пък се стъписват при нападки от техните съученици и се превръщат в редовна мишена за подигравки.

Всичко това затруднява учебния процес изключително много. Атмосферата в класа е натоварваща и негативна, а конфликтите се пренасят и между родителите. Учителят се прибира вкъщи изтощен от опитите да разплита безкрайните конфликти без да изостава от учебния план.

Затова и много учители се чудят как да научат децата да се справят с конфликтните ситуации сами без да се стига до физическа или вербална агресия. В тези ситуации може да ни помогне умението да отстояваме позицията си твърдо, но без да нараняваме другите.

Способността да отстояват позицията си помага на учениците да:

  • се справят сами със спорове без те да ескалират;
  • да не се превръщат в жертва и мишена за тормоз от съучениците;
  • да общуват свободно и да са уверени в себе си.

Как да развието това умение с вашите третокласници? Предлагаме ви урока “Ясно и твърдо”. Чрез него децата ще анализират различните видове реакции в конфликтна ситуация и последиците от тях. Учениците ще дискутират възможните подходи и ще обобщят кои са най-ефективни в напрегнатите моменти. Те ще имат възможност да се замислят за собственото си поведение и да направят изводи как да постъпват при спорове в бъдеще.

Урокът “Ясно и твърдо” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя и още идеи как да развием умението за отстояване на позиция у децата. Следвайте всяка от стъпките в урока внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици!

Свалете урока “Ясно и твърдо” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Ясно и твърдо”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Още полезни статии:

Стратегии

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Цел: 2.2. Учениците използват техники за генериране на идеи в група 1.(InnoSupport) Метод 635 е креативна техника, която използва и доразвива принципите на техниката брейнсторминг. 

Раздробяване на въпроса
Критично и аналитично мислене

Раздробяване на въпроса

Тази стратегия е отлична възможност за учениците да приложат своята четивна грамотност в контекста на критическото мислене и да се запознаят с умението. По време

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути