fbpx
Емоционална интелигентност 3 клас

Как да научим децата да се справят с конфликтите?

Как да научим децата да се справят с конфликтите?

Едно от най-трудните неща за началния учител е справянето с многобройните конфликти в класната стая. Тъй като учениците в начален етап са по-импулсивни, често дребните препирни преминават във физически сблъсък. Част от децата пък се стъписват при нападки от техните съученици и се превръщат в редовна мишена за подигравки.

Всичко това затруднява учебния процес изключително много. Атмосферата в класа е натоварваща и негативна, а конфликтите се пренасят и между родителите. Учителят се прибира вкъщи изтощен от опитите да разплита безкрайните конфликти без да изостава от учебния план.

Затова и много учители се чудят как да научат децата да се справят с конфликтните ситуации сами без да се стига до физическа или вербална агресия. В тези ситуации може да ни помогне умението да отстояваме позицията си твърдо, но без да нараняваме другите.

Способността да отстояват позицията си помага на учениците да:

  • се справят сами със спорове без те да ескалират;
  • да не се превръщат в жертва и мишена за тормоз от съучениците;
  • да общуват свободно и да са уверени в себе си.

Как да развието това умение с вашите третокласници? Предлагаме ви урока “Ясно и твърдо”. Чрез него децата ще анализират различните видове реакции в конфликтна ситуация и последиците от тях. Учениците ще дискутират възможните подходи и ще обобщят кои са най-ефективни в напрегнатите моменти. Те ще имат възможност да се замислят за собственото си поведение и да направят изводи как да постъпват при спорове в бъдеще.

Урокът “Ясно и твърдо” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя и още идеи как да развием умението за отстояване на позиция у децата. Следвайте всяка от стъпките в урока внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици!

Свалете урока “Ясно и твърдо” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Ясно и твърдо”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.