fbpx
Емоционална интелигентност 3 клас

Искате емпатични ученици? Ето как!

Искате емпатични ученици? Ето как!

Емпатията е свързана със способността да съпреживяваме емоциите на другите хора. Тя ни позволява да изпитваме състрадание и да помагаме на околните. Емпатията ни помага да разбираме хората по-добре и да не бързаме да ги съдим. Като цяло емпатията ни позволява да живеем в мир и разбирателство едни с други.

Защо да развиваме емпатия в училище? Училището е едно от първите места, на което децата се учат да общуват с връстниците си. Емпатичните ученици ще си помагат взаимно и ще подкрепят децата със специални образователни потребности. Те няма да се подиграват, ще разрешават споровете по-бързо и рядко ще прибягват до физическа саморазправа. Емпатичните ученици ще поддържат по-удовлетворяващи взаимоотношения помежду си и това значително ще подобри климата в клас.

Искате емпатични ученици? В такъв случай урокът “Котката и реката” е точно за вас. Той ще покаже на децата защо е важно да се опитаме да разберем гледната точка на приятелите си и да съпреживеем техните емоции. Учениците ще прочетат една трогателна история и чрез нея ще разсъждават върху чувствата, които могат да ни накарат да се държим по определен начин. Ще помислят и за собствения си опит и емоциите на своите приятели. Урокът “Котката и реката” ще ви подскаже и допълнители идеи как може да подобрявате емпатията на своите третокласници в различни ситуации.

Урокът “Котката и реката” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици!

Свалете урока “Котката и реката” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Котката и реката” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.