fbpx
2 клас Емоционална интелигентност

“Детективът” или как да разбера какво чувстват другите?

“Детективът” или как да разбера какво чувстват другите?

Едно от уменията, които ни позволяват да се разбираме с другите и да градим приятелства и позитивни социални взаимодействия с хората около нас, е емпатията. Тя е свързана със способността да съпреживяваме с другия неговите чувства – да почувстваме тъга, когато наш приятел е тъжен, но да усетим и радост, когато той е радостен. 

Чувството на емпатия е тясно свързано с умението да сменяме гледната точка  – тоест да се поставяме на мястото на другия и да си представяме света през неговите очи. Емпатията и умението да сменяме гледната точка са основата, на която стъпваме, за да изградим социална осъзнатост – това е способността да проявяваме емпатия и да гледаме “през очите” на хора от друга култура, раса или етнос; да имаме усет и да се съобразяваме със социалните и етични норми на поведение.

Безспорно емпатията, умението да сменяме гледната точка и социалната осъзнатост са базови, за да функционира един клас успешно. Когато тези три умения са налице за всички ученици, атмосферата в класната стая е спокойна, децата са готови да се подкрепят и да си помагат, а нападките, обидите и подигравките отсъстват. Именно това е класната стая, която позволява напредък и развитие за всички ученици.

Как да постигнете такава класна стая? Урокът “Детективът с различните гледни точки” ще ви помогне именно за това! Чрез него по завладяващ начин децата ще разберат защо е важно да се поставяме на мястото на другия и как това може да ни помогне в ежедневния живот. Вашите малки второкласници ще помислят за конкретни подходи в ситуации на конфликти и противопоставяне на гледните точки. 

Урокът “Детективът с различните гледни точки” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Детективът с различните гледни точки” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Детективът с различните гледни точки” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

За автора

Валерия Симеонова

Валерия Симеонова е психолог. Фокусът на работата й е свързан с развитие на емоционални и социални компетентности у децата. Подкрепя родители и учители в това да създадат онези условия за своите деца днес, така че те да се превърнат в щастливи, успешни и удовлетворени личности утре.
Повече за Валерия Симеонова на www.podobri.se

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.