“Ако не можем да достигнем съгласие” или как да правим компромис

Като начални учители вероятно сте се сблъсквали с много конфликтни ситуации в класната стая, породени от това, че малките ученици все още не са усвоили тънкото изкуство на компромиса.

Много първокласници нямат представа как да реагират, когато техните приятели не искат да споделят вещите си, да играят заедно в междучасието или да работят по конкретна задача в час. Ако им помогнете да си обяснят защо това изобщо се случва и как да се справят в подобна ситуация, ще подобрите уменията им за ефективна комуникация и управление на конфликти. А това ще се отрази изключително благоприятно и върху учебния процес.

Ние можем да ви подкрепим в тази задача! Споделяме ви един подробно разписан урок за първи клас по темата, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители. Урокът “Ако не можем да достигнем съгласие” показва на децата как да намерят компромис, когато не могат да се разберат с приятелите си. С помощта на увлекателната история на приятелите Андрея и Андрей, вашите ученици ще разсъждават върху важни въпроси като “Защо хората искат различни неща?” и “Възможно ли е в крайна сметка всички да са доволни?”.

Кои са Андрея и Андрей, каква е причината за техния конфликт и как го преодоляват ще разберете, ако си свалите урока тук.

Урокът “Ако не можем да достигнем съгласие” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Още полезни статии:

Един въпрос, много отговори
Критично и аналитично мислене

Един въпрос, много отговори

Тази стратегия е възможност за учениците да приложат своята креативност в контекста на критическото мислене. Задайте отворен въпрос на учениците в началото на часа и

След споделяне на големия въпрос на раздела всеки ученик дава своя хипотеза за отговора и казва защо мисли така
Научна грамотност

След споделяне на големия въпрос на раздела всеки ученик дава своя хипотеза за отговора и казва защо мисли така

Тази стратегия е подходяща за началото на раздел. Когато споделяме с учениците какъв е големият въпрос, на който ще търсим отговор в този раздел, ги

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути