Prepodavame.bg

1 клас Емоционална интелигентност

“Ако не можем да достигнем съгласие” или как да правим компромис

“Ако не можем да достигнем съгласие” или как да правим компромис

Като начални учители вероятно сте се сблъсквали с много конфликтни ситуации в класната стая, породени от това, че малките ученици все още не са усвоили тънкото изкуство на компромиса.

Много първокласници нямат представа как да реагират, когато техните приятели не искат да споделят вещите си, да играят заедно в междучасието или да работят по конкретна задача в час. Ако им помогнете да си обяснят защо това изобщо се случва и как да се справят в подобна ситуация, ще подобрите уменията им за ефективна комуникация и управление на конфликти. А това ще се отрази изключително благоприятно и върху учебния процес.

Ние можем да ви подкрепим в тази задача! Споделяме ви един подробно разписан урок за първи клас по темата, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители. Урокът “Ако не можем да достигнем съгласие” показва на децата как да намерят компромис, когато не могат да се разберат с приятелите си. С помощта на увлекателната история на приятелите Андрея и Андрей, вашите ученици ще разсъждават върху важни въпроси като “Защо хората искат различни неща?” и “Възможно ли е в крайна сметка всички да са доволни?”.

Кои са Андрея и Андрей, каква е причината за техния конфликт и как го преодоляват ще разберете, ако си свалите урока тук.

Урокът “Ако не можем да достигнем съгласие” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас