Prepodavame.bg

Работа в екип Стратегии Училищен климат и култура

Създаване на отборен ритуал

Създаване на отборен ритуал

След като разделите групите с помощта на пръчиците или друга стратегия, още в самото начало може да инвестирате време за създаване на отборен дух и усещане за принадлежност у учениците, още повече, ако искате тези групи да работят в този състав в продължение на няколко седмици или месеци. Всяка група трябва да си измисли оригинално име, свой герб, който да представя отборните ценности, химн – кратка песен, отборен танц и отборен ритуал за празнуване на победа.

Предимства на стратегията

  • Надъхва и мотивира учениците да работят заедно;
  • Стимулира се креативното мислене на децата;
  • Получават се много неочаквани и забавни за учениците резултати, с които се създава чувство за принадлежност и гордост.

За тази стратегия е добре да имаме предвид, че:

  • отнема повече време за провеждане в часа;
  • някои ученици може да се отнесат несериозно и да саботират общата работа с неуместни реплики за песента или движения за танца;
  • за избягване на неуместни и несериозни реакции сред учениците е добре да приготвите критериална матрица, по която да се оценяват името, гербът, химнът и танцът на отборите.
  • от елементите на отборите може заедно с децата да изработите общ за класа герб, химн, танц, с който децата да изразяват своята уникална идентичност в училище.

Примерна критериална матрица за отборен ритуал:

Критерии 1 точка 2 точка 3 точка
Оригиналност на името. Съвсем традиционно. Оригинално име (не е копирано от никъде). Оригинално, носещо послание за важността на отборната
Оригинален герб. Има само една групова ценност. Има две групови ценности. Има 3-4 групови ценности.
Всички ученици в групата участват в химна, танца и ритуала за победа. По-малко от половината деца участват. Повече от половината деца участват. Всички деца участват в химна, танца и ритуала за победа.

За автора

Петко Иванов

Петко е икономист по образование, но преподаването и технологиите винаги са били неговата страст. Пише собствен блог http://petkoivanov.com и подпомага технологично учители и организации за да са по-добри в това, което правят.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар