fbpx
2 клас Емоционална интелигентност

“Продължавай, докато не се получи” или как да научим децата на упоритост

"Продължавай, докато не се получи" или как да научим децата на упоритост

Справянето с предизвикателствата е тема, която вълнува всички ни. Но за учителите и родителите тя е още по-важна, защото отговорността да научат децата да посрещат предизвикателствата е в техните ръце. Още в детството полагаме основите на нагласите и уменията си, свързани с предизвикателствата, които до голяма степен предопределят доколко ще сме способни да се справяме с тях по-късно в живота си. 

Една от нагласите, които ни подпомагат в успешното преодоляване на предизвикателствата, е упоритостта. Тя е свързана с вътрешната ни убеденост, че можем да се справим с дадена трудност, стига да опитаме достатъчно много пъти. Упоритостта често върви ръка за ръка с успеха и това е валидно за всяка една възраст. Затова развиването на упоритост е един от най-големите подаръци, които можете да направите на вашите ученици. А тренирайки тяхната упоритост, вие надграждате своята!  

Урокът “Продължавай, докато не се получи” е фокусиран именно върху упоритостта. Чрез няколко физически упражнения децата са провокирани да осъзнаят колко е важна възможността да опиташ няколко пъти, за да успееш в нещо. В края на урока чрез рефлексия второкласниците ще отнесат направените изводи до своя опит и реалността в класната стая. 

Урокът “Продължавай, докато не се получи” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Продължавай, докато не се получи” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Продължавай, докато не се получи” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.