Prepodavame.bg

1 клас Емоционална интелигентност

“Гледай, попитай, помогни” или как да разберем, че някой има нужда от нашата помощ

“Гледай, попитай, помогни” или как да разберем, че някой има нужда от нашата помощ

Ако преподавате на първокласници и търсите начини, по които да ги научите да си помагат един на друг и да работят добре в екип, тази статия е точно за вас. Споделяме ви един урок по темата, който можете директно да приложите в класната си стая.

Целта на урока “Гледай, попитай, помогни” е да покаже на децата как да забелязват, когато някой има нужда от тяхната помощ. Чрез ролеви игри, казуси и дискусия и по един изключително увлекателен начин вашите първокласници ще разсъждават по ключови въпроси като “Защо е важно да помагаме на другите?”, “Как се чувстваме, когато даваме и получаваме помощ?” и “Какво ще стане, ако хората спрат да си помагат?”.

Както и сами ще се уверите, урокът е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и сценарии за ролеви игри, допълнителни материали за учениците, както и ресурси и съвети за учители и родители.

Превърнете класната си стая в приветлив и хармоничен оазис, в който всички деца си помагат и работят заедно с удоволствие!

Свалете си урока тук.

Урокът “Гледай, попитай, помогни” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас