Prepodavame.bg

“Гледай, попитай, помогни” или как да разберем, че някой има нужда от нашата помощ

Ако преподавате на първокласници и търсите начини, по които да ги научите да си помагат един на друг и да работят добре в екип, тази статия е точно за вас. Споделяме ви един урок по темата, който можете директно да приложите в класната си стая.

Целта на урока “Гледай, попитай, помогни” е да покаже на децата как да забелязват, когато някой има нужда от тяхната помощ. Чрез ролеви игри, казуси и дискусия и по един изключително увлекателен начин вашите първокласници ще разсъждават по ключови въпроси като “Защо е важно да помагаме на другите?”, “Как се чувстваме, когато даваме и получаваме помощ?” и “Какво ще стане, ако хората спрат да си помагат?”.

Както и сами ще се уверите, урокът е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и сценарии за ролеви игри, допълнителни материали за учениците, както и ресурси и съвети за учители и родители.

Превърнете класната си стая в приветлив и хармоничен оазис, в който всички деца си помагат и работят заедно с удоволствие!

Свалете си урока тук.

Урокът “Гледай, попитай, помогни” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Ученическо самоуправление
Гражданска активност

Ученическо самоуправление

Цел Възрастова група Време за предварителна подготовка Време в час Учениците изпълняват правата и задълженията си. 12-18 години Около 1 астрономически час В зависимост от

Четивна грамотност
Четивна грамотност

Четивна грамотност

Що е то четивна грамотност и какво ни казва статистиката? Според определението на PISA грамотността е „разбиране, използване, осмисляне на писмени текстове за постигане на

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини