fbpx
2 клас Емоционална интелигентност

Една стратегия за справяне с проблемите

Една стратегия за справяне с проблемите

Преодоляването на предизвикателствата в живота е тясно свързано с умението успешно да се справяме с проблемите, да правим избор и да взимаме решения. Това важи както за възрастните, така и за децата. Тези умения са пряко свързани със способността ни да излизаме от трудни ситуации, да оставаме спокойни, да управляваме конфликти и да сме успешни в личен, професионален и академичен план. 

Разрешаването на проблеми включва редица умения. Сред тях е способността да генерираме алтернативни решения. Тя от своя страна е силно свързана с творческото ни мислене. Вероятно вече сте се убедили, че основите на всички тези умения се полагат още в детска възраст. Целенасоченото развиване на тези способности у малките, не само ще ги подготви за живота извън училище, но и ще подпомогне значително ученето в класната стая, разрешаването на спорове между учениците, справянето с проблеми от различно естество. 

Как да постигнете това с вашите второкласници? Използвайте урока “Събираме мислите си на групи”. Урокът “Събираме мислите си на групи” изгражда уменията на децата в три посоки: да генерират, групират и комбинират идеите си съобразно различни критерии. Учениците имат възможност не само да развиват творческото си мислене, но и да прилагат идеите си в релевантни ситуации като разрешаването на междуличностни конфликти. 

Урокът “Събираме мислите си на групи” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Събираме мислите си на групи” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Събираме мислите си на групи” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.