Една стратегия за справяне с проблемите

Преодоляването на предизвикателствата в живота е тясно свързано с умението успешно да се справяме с проблемите, да правим избор и да взимаме решения. Това важи както за възрастните, така и за децата. Тези умения са пряко свързани със способността ни да излизаме от трудни ситуации, да оставаме спокойни, да управляваме конфликти и да сме успешни в личен, професионален и академичен план. 

Разрешаването на проблеми включва редица умения. Сред тях е способността да генерираме алтернативни решения. Тя от своя страна е силно свързана с творческото ни мислене. Вероятно вече сте се убедили, че основите на всички тези умения се полагат още в детска възраст. Целенасоченото развиване на тези способности у малките, не само ще ги подготви за живота извън училище, но и ще подпомогне значително ученето в класната стая, разрешаването на спорове между учениците, справянето с проблеми от различно естество. 

Как да постигнете това с вашите второкласници? Използвайте урока “Събираме мислите си на групи”. Урокът “Събираме мислите си на групи” изгражда уменията на децата в три посоки: да генерират, групират и комбинират идеите си съобразно различни критерии. Учениците имат възможност не само да развиват творческото си мислене, но и да прилагат идеите си в релевантни ситуации като разрешаването на междуличностни конфликти. 

Урокът “Събираме мислите си на групи” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Събираме мислите си на групи” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Събираме мислите си на групи” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Още полезни статии:

Стратегии

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Цел: 2.2. Учениците използват техники за генериране на идеи в група 1.(InnoSupport) Метод 635 е креативна техника, която използва и доразвива принципите на техниката брейнсторминг. 

Раздробяване на въпроса
Критично и аналитично мислене

Раздробяване на въпроса

Тази стратегия е отлична възможност за учениците да приложат своята четивна грамотност в контекста на критическото мислене и да се запознаят с умението. По време

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути