КУРС

Проект "Дигитални умения в ерата на изкуствения интелект"

Yettel и Prepodavame.bg ви казваме добре дошли в проекта “Дигитални умения в ерата на изкуствения интелект”!

За курса

Вие и вашите ученици сте напът да се потопите в дълбините на дигиталния свят, за да усъвършенствате своите умения.

Изкуственият интелект (ИИ) е една от най-вълнуващите и бързо развиващи се области на науката и технологията в наши дни. Терминът “изкуствен интелект” обхваща компютърни системи и алгоритми, които симулират човешката способност за мислене, вземане на решения и обучение. От простите помощници като Siri и Google Assistant до сложни системи за обработка на големи обеми данни и автономни превозни средства, ИИ променя начина, по който живеем, работим и играем. За учениците е особено важно да разберат основите на ИИ, тъй като той ще играе ключова роля в техните бъдещи кариери и животи.

По време на проекта Вие и учениците ще натрупате нови знания за изкуствения интелект, като едновременно с това ще развиете и надградите ключови умения като прочуване и оценка на информация, онлайн комуникация и колаборация, създаване и разпространение на ангажиращо и образователно дигитално съдържание.

Защо Вие и Вашите учениците да се включите в това дигитално предизвикателство?

  • Надникнете в бъдещето и разберете как изкуственият интелект преобразява света около нас.
  • Повишете увереността си при работа с дигитални технологии и се научете да създавате качествено дигитално съдържание.
  • Оптимизирайте различни работни процеси и задълбочете знанията си за изкуствения интелект.

Стъпки в проекта:

📌 Урок 1: Въведение в изкуствения интелект и неговите етични аспекти
📌 Урок 2: Онлайн търсене на информация и критична оценка
📌 Урок 3: Създаване и разпространение на дигитално съдържание

За кого е този проект?

Проектът е подходящ за гимназисти и техните учители, които са заинтересовани да разширят знанията и уменията си в областта на дигиталните технологии и изкуствения интелект.

Курсът включва

Влезте в профила си, за да започнете курса или да продължите.

Споделете курса с колеги

В края на курса ще можете

1
да търсите и филтрирате информацията, да разпознавате достоверни източници и да анализирате критично съдържанието в интернет;
2
да използвате различни дигитални инструменти и платформи за ефективна комуникация и сътрудничество;
3
да създавате атрактивно и информативно съдържание, което може да достигне до широка и разнообразна аудитория;
4
да анализирате критично възможностите и опасностите, които изкуственият интелект предлага.

Водещи

Юлия Мишкова
Старши специалист "Управление на проекти"
Юлия е старши специалист по "Управление на проекти" в prepodavame.bg, като преди да заеме тази длъжност отговаря за обучението на учителите в програмата "Нов път в преподаването". През този период, тя активно подкрепя учителите в развитието на ключови компетентности и създаването на учебни материали по различни теми като медийна грамотност, екологично образование, летни проекти, култура на учене и изследователски уроци. Преди да се заеме с обучението на учители, Юлия е преподавала история в София и е била част от същата образователна програма, в която по-късно става обучител. Завършила е специалност “Минало и съвремие на Югоизточна Европа” в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Юлия се ангажира с развиване на иновативни методи на преподаване с център ученика и участва в проекти за развитие на гражданска активност и медийна грамотност.
Карина Азизян
STEM, Проектно базирано обучение
Карина Азизян има бакалавърска степен по “Маркетинг” в УНСС и магистратура по “Начална училищна педагогика” в ПУ “Паисий Хилендарски”. Има опит като начален учител в ОУ “Георги Бенковски” , с.Манолово и като медиен анализатор. По време на обучението си участва в редица обучения и международни младежки обмени, които я вдъхновяват да пренася опита и знанията в България. Присъединява се към екипа на prepodavame.bg и създава текстове, свързани със STEM обучение.

Отзиви

Честно казано бях леко скептична, но се радвам, че дадох шанс на курса, защото научих много интересни неща. Благодарение на допълнителните учебни материали моите първокласници ще имат успешен старт в училище!

Петя Михалева Учител

Преподавам по математика и не бях сигурна, че този курс ще ми е полезен, но миналата година започнах работа с нов клас, в който има голям процент ромски ученици. Бързо осъзнах, че повечето от тях не разбират нито какво им обяснявам, нито какво пише в учебника. Реших, че няма какво да губя и изгледах курса. Трябва да ви кажа, че предложените практики наистина работят!

Теодора Терзийска Учител по математика

Най-после! От години работя в училище, в което повечето ученици са от малцинствата и с колегите правим чудеса от храброст, за да постигнем поне някакво ниво на базова грамотност. Сега вече имаме и тази допълнителна теоретична и практическа подготовка да го направим.

Розалия Кехайова Учител

Какво получавате

Често задавани въпроси

Всеки курс в Prepodavame.bg е подготвен от експерти по темата и се състои от комбинация от различни видео материали, статии, допълнителни четива, а понякога и задачи и тестове. Всички курсове са предварително организирани и може да ги гледате в удобно за вас време.

На първо място трябва да влезеш в своя профил. Ако нямаш такъв можеш да се регистрираш безплатно. След като си влязъл в профила си можеш да избереш курс и да се запишеш за него.

Ако изгледаш всички видеа, прочетеш допълнителните материали и направиш тестовете и заданията към даден курс ще получиш сертификат.

Курсът се провежда напълно асинхронно и можеш да го гледаш в удобно за теб време. Ти сам определяш колко време отделяш и кога.

Курсът е напълно безплатен.