Когато оценявате резултатите от търсенето, вземете предвид достоверността и авторитета на източника, включително неговия опит и квалификация. Проверете датата на публикуване, за да сте сигурни, че информацията е актуална. Сравнете информация от множество източници, за да проверите точността и последователността. 

Бъдете наясно с пристрастията и обективността и потърсете подкрепящи доказателства или препратки в съдържанието. Обмислете потребителски отзиви и отзиви, ако има такива. Като прилагате тези критерии за оценка, можете да правите информирани преценки относно надеждността и уместността на информацията, която намирате.

Принципи за оценка на източниците на информация

Да се ориентираме в океана от информация в съвременния свят е едно от най-големите предизвикателства пред много от нас. В ерата на изкуствения интелект става още по-лесно да се създава и разпространява фалшива информация. За да бъдем малко по-уверени в информацията, която отделни източници ни дават, може да използваме следните принципи.  

Прочетете кои са факторите, за които да следите, когато проверявате дали една информация е надеждна:

 

Проверете колко добре отличавате фалшивите новини от реалните:

Нека проверим как се справяш с различаването на фалшивите новини от реалните. Направи този тест и тествай своите умения. 

 

Тестът е създаден с примери само от заглавия умишлено. В днешно време по-голямата част от хората се информират от социални мрежи и рядко отделят време да прочетат цяла статия или да изгледат в детайл репортаж. Изследвания на Колумбийския университет показват, че 59% от проучваната група са склонни да споделят новина, без да са отворили линка към нея, т.е. базирайки се на видяното заглавие и коментара на източника, от който я виждат. Можете да споделите тази информация със своите ученици и близки, за да ги провокирате да подхождат по-осъзнато към собственото си медийно потребление. 

Как се променя търсенето след въвеждането на изкуствения интелект?

Изкуственият интелект (AI) е необятна вселена от възможности, а ChatGPT е само малка част от всичко, което тя представлява. AI предоставя ценна информация, като анализира огромни набори от данни и ни помага да се справяме по-бързо с различни задачи – включително търсене на информация. 

С базирани на AI алгоритми търсачките стават все по-точни и ни предоставят персонализирани резултати и препоръки, които улесняват интеракцията ни с интернет. Изкуственият интелект революционизира и създаването на съдържание, като автоматизира генерирането на новини, доклади, снимки, видеа и други онлайн продукти. Независимо от това е необходимо да обърнем внимание на етичните съображения и защитата на личните данни, докато внедряваме AI технологиите.

Но с възможностите на AI идват и отговорности. Ние трябва да бъдем внимателни и да се запитаме откъде идва информацията и колко достоверна е тя, особено при използване на чатботове и автоматизирани системи за създаване на съдържание. Защитата на личните данни и етичните съображения са от съществено значение при внедряването на AI технологии.

Сега е ред на учениците да започнат своето проучване, в което да изследват света на AI и темата, която са си избрали. Тяхната цел ще бъде да проучат какви са ползите от ИИ, но и какви предизвикателства и заплахи стоят пред обществото ни. 

Ако решите, може да им пуснете това видео, в което се обяснява как работи ChatGPT.