7 идеи за забавни упражнения: Как децата да не забравят математиката през лятото

Лятната ваканция е тук! Това е времето, в което децата играят свободно навън. Забавляват се на плажа или в планината, на село при баба и дядо или на лагер с приятели. Списъкът с любими летни занимания е безкраен.

Но има ли място и време за математика през лятото? Истината е, че през горещите месеци на ваканцията всички важни математически умения може да бъдат напълно забравени. Свободното време може да доведе до загуба на знания и умения, затова е важно да помислим за забавни летни математически дейности, в които децата ще се включат с удоволствие. За провокиране на математическото мислене може да се използват различни ежедневни дейности, както и времето, през което учениците пътуват, разхождат се сред природата или четат книжки.

Упражненията по математика не означава децата да седят вътре с работен лист пред себе си. Особено през лятото!

Когато не са на училище и времето е хубаво, децата и възрастните могат да се насладят на свободата, докато тренират мозъка си. Ваканцията е богата на възможности за използване на математическо мислене в забавни дейности на закрито и на открито. Може да изследвате числата, докато броите всичко наоколо, да проектирате, да измервате, да решавате казуси чрез аритметични действия! 

Подбрахме дейности, които могат да бъдат адаптирани за деца от различни възрасти, както у дома, така и навън. Чудесни са за преговор на математически концепции, но също и за изследване на нови знания преди официалното им представяне в класната стая през следващата учебна година.

И така, ето няколко СУПЕР лесни летни математически дейности, които ще попречат на децата ви да скучаят (и ще ги накарат да учат!):

Математически игри 

Играта е най-ефективният начин, по който децата учат, докато се забавляват. Математическите игри са чудесен начин за прекарване на лятната ваканция, защото учениците се упражняват и в същото време повишават своята мотивация за постижения.

 • Математика на плажа (или в дъждовните дни): 

Напишете числата от 1 до 10 върху плажна топка или друга голяма топка. Когато играч хване топката, той прибавя, умножава или изважда (в зависимост от умението, което искате да практикувате) двете числа, които ръцете му докосват.

7 идеи за забавни упражнения: Как децата да не забравят математиката през лятото

Всеки играч получава лист с число, написано в горната част – да кажем 300. Първият хвърля чифт зарове и комбинира двете числа, които се появяват (например 3 и 4 правят 34) . Изважда 34 от 300. На ход е  следващият играч. Първият достигнал нула е победител.

 • Математическа война

7 идеи за забавни упражнения: Как децата да не забравят математиката през лятото

Най-забавно за децата ще бъде сами да си изработят карти за игра. В играта “Математическа война” всяка карта съдържа израз от таблицата за умножение, но без решението. Числата на картите са изписани с удебелен шрифт, блоков стил върху дебел, лъскав картон, а картите имат заоблени ъгли за лесно сортиране.

Правила: В началото на играта единият играч раздава по равно картите от тестето на себе си и на своите съперници. Всеки играч поставя своите карти на една купчина с лицевата част надолу, така че стойността им да остане неизвестна.

Играта започва, като играчите едновременно обръщат най-горната карта от своята купчина с лицевата част нагоре. Играчът, който обърне най-висока по стойност карта, прибира както своята, така и противниковите карти. Играчът, който спечели противникова карта (или карти, ако играчите са повече от двама), поставя спечелената карта (карти), както и своята карта, от долната част на своята купчинка карти и играта продължава по същия начин.

Възможно е двама (или повече) играчи да обърнат едновременно едни и същи по стойност карти. Това се нарича „война“. В такъв случай всеки оставя своята карта и изважда следващите три по ред карти от купчинката. Всички обърнати карти се печелят от играча, чиято последна обърната карта е с по-висока стойност от съответната на противниците. Ако и последните карти са с еднакви стойности, играчите продължават да обръщат по три карти, докато единият извади по-висока трета карта.

Играта печели този играч, който успее да вземе всички карти на своите противници. Когато играч остане с 3 или по малко карти може да си ги гледа.

В линка по-долу ще откриете шаблон за изработка на карти, готови за изрязване. Остава само да се забавлявате!

Свалете шаблон “Карти за математическа война”

Математиката в ежедневието 

Математиката е навсякъде около нас. Когато децата разберат, че знанията, усвоени в училище, са нужни в ежедневието ни, мотивацията за математически постижения се повишава.

 • Математика в менюто.

Скучаят ли децата, докато чакат поръчката си в ресторанта?

 • Помолете децата да намерят най-скъпите и най-евтините артикули.
 • Предизвикайте ги да преброят общия брой ястия между 12 лева и 25 лева.
 • Кажете им, че имате 47,23 лева, които да похарчите за храната, и попитайте как могат да бъдат разделени по равно между всеки член на семейството.
 • Накарайте ги да изчислят данък или бакшиш.
 • Отправете предизвикателство – да намерят най-странната комбинация от елементи от менюто, която струва общо 76 лева.

Безплатен бюлетин с ресурси

Запиши се, за да получаваш всяка седмица практични ресурси и идеи

7 идеи за забавни упражнения: Как децата да не забравят математиката през лятото
 • Математическа разходка с транспортир в ръка!

Насърчете децата да вземат със себе си транспортир и да направят математическа разходка в търсене на различни геометрични фигури. Нека предположат колко градуса са ъглите на клоните на дърветата или листата и след това да проверят с транспортира. 

 •  Създаване на магазин

Независимо дали ще продават ръчно приготвена лимонада или гривни „направи си сам“, създаването на магазин е много полезно. То помага на децата да развият усет за числата и да практикуват парична математика. Като продавачи и купувачи те ще свържат изучените в клас аритметични действия със ситуации от реалния живот и в резултат на това у тях може да се зароди или затвърди интересът към учебния предмет.

 • Млади изследователи

Любопитно и интересно занимание за учениците може да се окаже предизвикателствто да влязат в ролята на изследователи. Насърчете ги да измерват, а след това представят чрез графики различни данни – високи и ниски дневни температури, количество валежи или растеж на растение, което сами са засадили. А резултатите от проекта нека ви представят представят през септември, когато се върнат в класните стаи.

Ето нашия шаблон “Млади изследователи”, който се надяваме да ви бъде полезен за отбелязване на температурата.

Свалете шаблон “Млади изследователи”

 

Лятната ваканция наистина е подходящо време, в което децата да съчетаят играта с упражняване на уменията си по математика. Учениците ще видят на практика приложението на всичко това, което учат в училище. Насърчете ги сами да измислят математически забавления – какво по-интересно и ангажиращо от това!

Споделете с нас и вашите идеи за игри, свързани с математика!

Ето и един бонус от нас:

Свалете работен лист “Моето лятно приключение”

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали