За родители: как да помогнете на детето си да избере извънкласна дейност

Извънкласните дейности стимулират интелектуалното любопитство и помагат на детето да изгради качества като сътрудничество, креативност, както и умение да приема чуждо мнение и да работи в екип за обща цел.  Също така дейностите извън академичната учебна програма помагат на учениците да организират по-внимателно времето си в дългосрочен план и вече като възрастни да установят добър баланс между професионалния и личния живот.

Когато предлагате извънкласна дейност на детето си, е важно да се съобразите с възрастта му. Ако детето е по-малко, може би решението за извънкласна дейност ще отнеме повече време. Също така може би ще е добре детето да опита различни видове дейности, тъй като колкото е по-малко, толкова по-трудно ще му бъде да разбере само от обяснения какво представлява дадена активност. При по-големи ученици ще е достатъчно да предложим няколко дейности, а те сами да вземат решение коя от тях да практикуват.

В повечето случаи големите деца имат по-ясно изразени предпочитания, могат да споделят мнение за това какво би им било интересно или от полза, така че ще можете доста по-лесно да се ориентирате и да подпомогнете избора им.

Не е задължително извънкласната дейност да се предлага в училището, в което учи детето. Потърсете клубове по интереси в близост до мястото, където живеете и ще се изненадате колко разнообразни възможности има за децата.

В следващите редове ще ви представим интересни и полезни дейности, които може да предложите на децата си.

СПОРТ

Спортът е една от най-разпространените извънкласни дейности сред учениците. За съжаление, в България в колективни спортове участват повече момчета, отколкото момичета. Още от най-ранна възраст момчетата тренират в училищния отбор по футбол или посещават други спортни клубове. Момичетата имат по-малко възможности за участие в спортни прояви.

В по-малките населени места децата имат ограничен достъп до организирани спортове и най-често спортуват в свободното си време, като карат колело, тичат или играят футбол.

За сравнение в големите градове се предлагат разнообразни дейности като плуване, фигурно пързаляне, футбол, волейбол, бадминтон, катерене и др. Това предполага по-висока спортна култура, но не винаги означава повече активно движение и здравна грижа. В градовете най-често тези спортове се тренират в затворени пространства, което лишава децата от чист въздух и движение сред природата. Така че помислете и за това, когато избирате спорт за детето си. 

Напоследък много модерни станаха източните бойни изкуства. Те са подходящи както за момчета, така и за момичета. Джудо, таекуондо, муай-тай и карате са сред най-известните в момента. Бойните изкуства помагат не само за развиване на двигателни умения, те въздействат и на емоционалното здраве и изграждат силен дух и ментална дисциплина в децата. 

СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА

Театърът и танците са също доста популярни извънкласни дейности.

Няма училище, в което да не се разиграват пиеси или други представления, най-често по повод някой празник.

В тези представления се включват деца със силно изразени артистични способности, но има и такива, които предпочитат да помагат в изработването на костюмите или в изграждането на декора за представленията.

Една чудесна идея е обучението по народни танци. По този начин децата не само ще извършват физическа активност, но и ще усетят красотата на танцовото изкуство. Ще научат повече и за традициите в България, тъй като народните танци често представят народопсихологията и бита на различните райони, от които произлизат.

Чрез участието си в подобни мероприятия децата изграждат по-добро самочувствие, усещат емоциите на публиката, създават приятелства и развиват въображението си. Много от тях впоследствие стават изявени актьори или комици.

ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА

Често се случва така, че в училище приоритет са предмети като математика или български език, а времето за изкуство е ограничено. Има деца, които обожават да рисуват или да създават нещо с ръцете си. Затова може да потърсите къде се организират работилници по изобразително изкуство, графичен дизайн, грънчарство, стъклопис, текстилно изкуство и декор и др.

Напоследък доста художествени галерии и музеи предлагат възможности за такъв тип извънкласни занимания. Те помагат за развиването на фината и груба моторика, както и за изграждането на естетически поглед и визуална култура.

МУЗИКА

Ако детето ви обича да пее или има желание да се научи да свири на музикален инструмент, възможностите за това са много.

Във всяко училище има вокална група или ако в училището липсва, то със сигурност в близкото читалище има такава. Там децата могат да развиват гласовите си възможности, но все още почти никъде не е застъпено обучение за свирене на музикални инструменти.

Ако детето иска да се научи да свири, това може да се случи в различни частни школи, които предлагат тази извънкласна дейност. Там уроците са индивидуални, така че тази дейност е подходяща не само за ученици, които имат интерес в областта на музиката, но и за по-интровертни деца, които биха се радвали на възможността да получават 100 % от времето и вниманието на учителя.  

Заниманията с музика могат както да помогнат на учениците да релаксират от натоварената училищна програма, така и да се енергизират и заредят с положителни емоции. Това зависи от ритъма на музиката и инструментите, на които избере да свири детето.

Има изследвания на специалисти, според които музиката развива когнитивните способности на децата и подобрява академичната им подготовка. В други държави е прието по време на часовете учителят да пуска тиха музика, на фона на която да работят учениците. Най-подходяща за учене е инструменталната музика без текст. Ако музиката има текст, мозъкът трудно може да се концентрира.

Ако децата ви имат вкъщи задължения, които не изпълняват с голямо желание, пуснете им някоя песен (преценете дали е необходимо да е по-ритмична ако детето ще си почиства стаята или по-бавна и спокойна ако има за задача да измие съдовете в мивката) и вижте как задълженията вече не им тежат.

ДОБРОВОЛЧЕСТВО

Друга възможност за извънкласно занимание е доброволческият труд.

Вие също може да участвате заедно с тях и така да изградите още по-силна връзка с децата си и да дадете личен пример за загриженост към другите. Дали ще направите сладки за деца, лишени от родителски грижи, ще отидете да четете поезия на възрастни хора в старчески дом или ще разходите някое куче от приют, няма значение. Важното е да участвате в инициативите с отворено сърце и желание. 

Една прекрасна платформа с всякакви възможности за доброволци е Time Heroes. Изберете вашата кауза още сега!

АКАДЕМИЧНИ КЛУБОВЕ 

Ако смятате, че детето ви предпочита интелектуалната стимулация, може да участва в академичен клуб. В тези клубове децата изследват по-задълбочено различни теми по определен учебен предмет например химия, биология и др. Понякога заниманията в академичните клубове са за забавление, но понякога може да имат и състезателен характер. Особен интерес за децата представлява клубът по дебати, но засега не е много известен в България.

Академичните клубове подпомагат дългосрочната памет, развиват концентрацията, задълбоченото мислене, анализирането на информация и комуникативните умения.

УЧЕНИЧЕСКИ МЕДИИ

Във все повече училища се създават ученически медии или клубове по журналистика. Те могат да бъдат във вид на училищен вестник, списание на класа или радио

Развиват изключително много общата култура, защото децата посещават различни събития и влизат в ролята на репортери. Също така учениците подобряват комуникативните си умения, усъвършенстват граматиката и правописа на родния си език.

Заниманията в клубовете по журналистика дават възможност на децата да се срещат и общуват с нови хора, от които могат да научат ценни неща, които да им служат в бъдеще. 

STEM ПРОГРАМИ

За любителите на компютри, таблети и всякакви други дигитални устройства подходящ избор са STEM програмите (наука, технологии, инженерство, математика). Комбинирането на различните предмети води до общо, цялостно разбиране на дадени понятия и теории, както и как те са приложими в реалния живот.

Във все повече училища се създават кабинети за LEGO роботика, разработване на видеоигри и други дейности, които учат децата да мислят критично и да бъдат гъвкави в намирането на практични решения.

В заключение бихме ви посъветвали да не натоварвате твърде много графика на детето си с всякакви извънкласни дейности.

Много специалисти по детско здраве насърчават родителите да се уверят, че децата имат поне един ден в седмицата без организирана извънкласна дейност, за да имат време за свободни игри и почивка. 

 

Източник: Lisa Linnell-Olsen, Find the Best Extracurricular Activity for Your Child or Teen, verywellfamily.com

Още полезни статии:

Карта на четивната грамотност
Четивна грамотност

Карта на умението Четивна грамотност

Елемент Цели Стратегии 1. Извлича информация от непрекъснат текст. 1.1. Намира директно казана в текст информация. 1.1.1. Задава си въпроси по текста; 1.1.2. Разделя в

Ученическо самоуправление
Гражданска активност

Ученическо самоуправление

Цел Възрастова група Време за предварителна подготовка Време в час Учениците изпълняват правата и задълженията си. 12-18 години Около 1 астрономически час В зависимост от

5 К (кой, какво, къде, кога и как)
Креативност

5 К (кой, какво, къде, кога и как)

След като учениците разполагат с няколко различни източника на информация по темата, дайте им бял лист. Всеки ученик трябва да обобщи петте К от всеки

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали