fbpx
Креативност Физика и астрономия

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Астрофизик с няколко издадени книги зад гърба си, като една от най-известните от тях е тази за “Големия взрив”. Сега е моментът да разкрием и повече за него пред учениците – кой точно е този астрофизик и защо е толкова интересен? Брайън Мей е водещият китарист в една от най-великите рок групи, стъпвали някога на сцена – Queen. През годините на музикалната си кариера той никога не обръща гръб на науката и не спира да твори. Любопитен факт е, че той прави сам с баща си първата си китара, превърнала се в негова собствена марка през годините. Това е прелестната Red Special. 

Въпреки напредналата си възраст, Брайън Мей и NASA работят заедно по проект за изстрелването на New Horizons до 2015 г., чиято цел е да достигне най-отдалечените кътчета на Слънчевата ни система и да заснеме части от пространството около Плутон. Астрофизикът прави песен през 2019 г., наречена на името на космическия апарат и на най-далечния обект, достиган до момента от земен уред – New Horizons – Ultima Thule, който е на отстояние 6.2 милиарда километра от Земята. 

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Снимка: НАСА

Още през 2015 г. бяха получени снимки от космическия апарат на бившата планета Плутон, на които ясно се вижда сърце и дебатите за връщането на Плутон в класификацията на слънчевата система се подновиха.

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Снимка: НАСА

Причината Плутон да няма вече статут на планета в Слънчевата система е, че е прекалено малък и твърде отдалечен. Истината за големината на Слънчевата ни система е такава, че за да се направят всички планети в мащаб и с правилните разстояния между тях, ще е необходимо пространство от няколко километра. 

Надяваме се с това въведение да успеете да грабнете вниманието на своите ученици, а сега ще представим и интересната практическа част.  

Практическа задача: как да си направим домашен телескоп

Покажете на учениците си този лесен проект за телескоп, който могат на изобретят в домашни условия, или подберете материалите и го сглобете заедно в класната стая. С него едновременно ще можете да обясните действието на лещите, защо образът от такъв тип телескоп ще бъде обърнат, както и да обсъдите какво е значението на фокусното разстояние, вида на лещите и т.н. 

Ето кои са стъпките, които да ви ръководят в изготвянето на проекта. Нека да започнем със списък с материалите, които са ви нужни:

  1. Лещи – най-добрият вариант е да закупите такава от оптика, като увеличението, което трябва да търсите е +1, а дължината на тръбата да бъде малко по-малка от 100 см. Ще са ви нужни две – една за окуляр и една за обектив. Другата леща може да бъде часовникарска лупа с фокусно разстояние 2-4 см, за да се получи максимална яснота на образа. 
  2. Тръба или картон за изработка на тялото. Ще са ви нужни две, които да могат да се мушкат една в друга. Диаметърът на тръбите трябва да съвпада с диаметъра на лещите, за да не се получава луфт между лещите и стената на тръбата. Двете тръби обаче трябва да могат да се движат свободно с цел фокус на изображението. Вътрешността на тръбата задължително трябва да бъде боядисана в черно. 
  3. За да получите стабилност на изображението, трябва да изобретите и статив. Най-добрият вариант е да използвате истински статив от видеокамера или фотоапарат. Ако нямате под ръка, вземете три колчета/летви, които да захванете стабилно във върха и да настроите на височина така, че след поставянето на телескопа върху триножника, да не се навеждате. 

За този вид домашен телескоп е важно да отбележим, че картината ще бъде обърната. Обсъдете с учениците си защо се получава обърнатият образ.

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Снимка: Източник 

Опитайте да изчислите с учениците ако фокусното разстояние е един метър (дължината на тръбата), а окулярът е 4 см (0.04 м), колко пъти ще бъде увеличен обектът, който ще наблюдавате? 

Отговор: 25 пъти.

Тук сме ви подбрали още едно видео, в което също е показано как се прави телескоп отново с подръчни материали.

Успех в конструирането!

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Източници: 

  1.  New Horizons Spacecraft Displays Pluto’s Big Heart
  2. Как се прави телескоп
  3. New Horizons Spacecraft Returns Its Sharpest Views of Ultima Thule

 

За автора

Марина Борисова

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.