За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Астрофизик с няколко издадени книги зад гърба си, като една от най-известните от тях е тази за “Големия взрив”. Сега е моментът да разкрием и повече за него пред учениците – кой точно е този астрофизик и защо е толкова интересен? Брайън Мей е водещият китарист в една от най-великите рок групи, стъпвали някога на сцена – Queen. През годините на музикалната си кариера той никога не обръща гръб на науката и не спира да твори. Любопитен факт е, че той прави сам с баща си първата си китара, превърнала се в негова собствена марка през годините. Това е прелестната Red Special. 

Въпреки напредналата си възраст, Брайън Мей и NASA работят заедно по проект за изстрелването на New Horizons до 2015 г., чиято цел е да достигне най-отдалечените кътчета на Слънчевата ни система и да заснеме части от пространството около Плутон. Астрофизикът прави песен през 2019 г., наречена на името на космическия апарат и на най-далечния обект, достиган до момента от земен уред – New Horizons – Ultima Thule, който е на отстояние 6.2 милиарда километра от Земята. 

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Снимка: НАСА

Още през 2015 г. бяха получени снимки от космическия апарат на бившата планета Плутон, на които ясно се вижда сърце и дебатите за връщането на Плутон в класификацията на слънчевата система се подновиха.

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Снимка: НАСА

Причината Плутон да няма вече статут на планета в Слънчевата система е, че е прекалено малък и твърде отдалечен. Истината за големината на Слънчевата ни система е такава, че за да се направят всички планети в мащаб и с правилните разстояния между тях, ще е необходимо пространство от няколко километра. 

Надяваме се с това въведение да успеете да грабнете вниманието на своите ученици, а сега ще представим и интересната практическа част.  

Практическа задача: как да си направим домашен телескоп

Покажете на учениците си този лесен проект за телескоп, който могат на изобретят в домашни условия, или подберете материалите и го сглобете заедно в класната стая. С него едновременно ще можете да обясните действието на лещите, защо образът от такъв тип телескоп ще бъде обърнат, както и да обсъдите какво е значението на фокусното разстояние, вида на лещите и т.н. 

Ето кои са стъпките, които да ви ръководят в изготвянето на проекта. Нека да започнем със списък с материалите, които са ви нужни:

  1. Лещи – най-добрият вариант е да закупите такава от оптика, като увеличението, което трябва да търсите е +1, а дължината на тръбата да бъде малко по-малка от 100 см. Ще са ви нужни две – една за окуляр и една за обектив. Другата леща може да бъде часовникарска лупа с фокусно разстояние 2-4 см, за да се получи максимална яснота на образа. 
  2. Тръба или картон за изработка на тялото. Ще са ви нужни две, които да могат да се мушкат една в друга. Диаметърът на тръбите трябва да съвпада с диаметъра на лещите, за да не се получава луфт между лещите и стената на тръбата. Двете тръби обаче трябва да могат да се движат свободно с цел фокус на изображението. Вътрешността на тръбата задължително трябва да бъде боядисана в черно. 
  3. За да получите стабилност на изображението, трябва да изобретите и статив. Най-добрият вариант е да използвате истински статив от видеокамера или фотоапарат. Ако нямате под ръка, вземете три колчета/летви, които да захванете стабилно във върха и да настроите на височина така, че след поставянето на телескопа върху триножника, да не се навеждате. 

За този вид домашен телескоп е важно да отбележим, че картината ще бъде обърната. Обсъдете с учениците си защо се получава обърнатият образ.

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Снимка: Източник 

Опитайте да изчислите с учениците ако фокусното разстояние е един метър (дължината на тръбата), а окулярът е 4 см (0.04 м), колко пъти ще бъде увеличен обектът, който ще наблюдавате? 

Отговор: 25 пъти.

Тук сме ви подбрали още едно видео, в което също е показано как се прави телескоп отново с подръчни материали.

Успех в конструирането!

За да обикнеш физиката, опознай физиците: Брайън Мей и как да направим домашен телескоп

Източници: 

  1.  New Horizons Spacecraft Displays Pluto’s Big Heart
  2. Как се прави телескоп
  3. New Horizons Spacecraft Returns Its Sharpest Views of Ultima Thule

 

Още полезни статии:

6 души за 5 минути измислят 3 идеи
Креативност

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Тази стратегия е един от най-лесните начини за кратко време учениците да измислят идеи в екип. Класът се разделя на групи по шестима души, имат

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали