Prepodavame.bg

Научна грамотност STEM

Учениците ви имат решения за климатичните проблеми? Кажете им за Младежкото Предизвикателство за Климата!

Учениците ви имат решения за климатичните проблеми? Кажете им за Младежкото Предизвикателство за Климата!

“Имаме проблем. Планетата ни е в опасност!”

Едва ли още има човек, който не е чувал тези думи. На път сме да предизвикаме необратими промени в климата и околната среда, в които нашите деца ще живеят. Същите, на които в момента аз и вие преподаваме.

Възможно е да сте водили уроци свързани с опазването на околната среда, рециклирането, ограничаването на използваната енергия и намаляването на вредните емисии. Винаги, когато обсъждам с колеги идеи за уроци, проекти или събития, след не много време в разговора влиза темата за климатичните промени. Повечето учители споделят, че са имали такива уроци, че са информирали учениците за сериозността на проблема, че са мислили върху възможни решения. И често тези решения, които учениците предлагат, са ни добре познати – да караме колело вместо кола до работа/училище, да рециклираме отпадъците си, да изолираме домовете си, да ядем по-малко месо… Понякога има и оригинални решения, които ни звучат уникално и ще доведат до устойчиви резултати. Но след края на часа оставаме със смътното усещане, че “само си чешем езиците” и че “една птичка пролет не прави”.

През последните години Европейският съюз работи целенасочено за изработването на структуриран план за превръщането на континента ни в едно по-зелено пространство. Европейският пакт за климата беше представен през декември 2019 г. Той е платформа за съвместна работа за справяне с екологичните промени. Днес от него могат да станат част и вашите ученици. Там те могат да представят всички тези уникални идеи, които иначе биха останали само в класната стая.

Европейската комисия цели да обедини млади хора между 15 и 30 години, които съвместно да създадат иновативни идеи за проекти в областта на климата. Онлайн регистрацията е отворена до 20 септември на този линк. След регистрация получавате достъп до т.н. Community Hub, където учениците могат да се свържат с други участници. Могат да се присъединяват към вече създадените проекти или да създадат отделна група за техните оригинални проекти. А най-хубавото е, че най-добрите проекти ще бъдат представени пред заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс още през есента! Европейският пакт за климата ви очаква!

И още нещо. Има причина добре познатите решения за справяне с климатичните промени да са известни на всички ни – те все пак работят! Ако искате обещаете малка промяна във вашия живот или да покажете на учениците си, че не са сами в тази трудна задача, то заявете своя личен ангажимент в партньорския проект “Count us in” и насърчете учениците си да го направят и те. Там са изброени 16 стъпки, които всеки може да направи към един по-устойчив свят. А вие коя ще направите?

За автора

Симон Желязков

Учил първо икономика в Глазгоу, но после осъзнава, че преподаването много му допада. Първите две години е учител по английски и икономика в Самоков, а от 3 години преподава в 119 СУ в София. Обича да пътува и мечтае да обиколи поне 100 държави преди да навърши 40 г.. В свободното си време играе и се състезава във викторини и чете книги.