Prepodavame.bg

Учениците ви имат решения за климатичните проблеми? Кажете им за Младежкото Предизвикателство за Климата!

“Имаме проблем. Планетата ни е в опасност!”

Едва ли още има човек, който не е чувал тези думи. На път сме да предизвикаме необратими промени в климата и околната среда, в които нашите деца ще живеят. Същите, на които в момента аз и вие преподаваме.

Възможно е да сте водили уроци свързани с опазването на околната среда, рециклирането, ограничаването на използваната енергия и намаляването на вредните емисии. Винаги, когато обсъждам с колеги идеи за уроци, проекти или събития, след не много време в разговора влиза темата за климатичните промени. Повечето учители споделят, че са имали такива уроци, че са информирали учениците за сериозността на проблема, че са мислили върху възможни решения. И често тези решения, които учениците предлагат, са ни добре познати – да караме колело вместо кола до работа/училище, да рециклираме отпадъците си, да изолираме домовете си, да ядем по-малко месо… Понякога има и оригинални решения, които ни звучат уникално и ще доведат до устойчиви резултати. Но след края на часа оставаме със смътното усещане, че “само си чешем езиците” и че “една птичка пролет не прави”.

През последните години Европейският съюз работи целенасочено за изработването на структуриран план за превръщането на континента ни в едно по-зелено пространство. Европейският пакт за климата беше представен през декември 2019 г. Той е платформа за съвместна работа за справяне с екологичните промени. Днес от него могат да станат част и вашите ученици. Там те могат да представят всички тези уникални идеи, които иначе биха останали само в класната стая.

Европейската комисия цели да обедини млади хора между 15 и 30 години, които съвместно да създадат иновативни идеи за проекти в областта на климата. Онлайн регистрацията е отворена до 20 септември на този линк. След регистрация получавате достъп до т.н. Community Hub, където учениците могат да се свържат с други участници. Могат да се присъединяват към вече създадените проекти или да създадат отделна група за техните оригинални проекти. А най-хубавото е, че най-добрите проекти ще бъдат представени пред заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс още през есента! Европейският пакт за климата ви очаква!

И още нещо. Има причина добре познатите решения за справяне с климатичните промени да са известни на всички ни – те все пак работят! Ако искате обещаете малка промяна във вашия живот или да покажете на учениците си, че не са сами в тази трудна задача, то заявете своя личен ангажимент в партньорския проект “Count us in” и насърчете учениците си да го направят и те. Там са изброени 16 стъпки, които всеки може да направи към един по-устойчив свят. А вие коя ще направите?

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Екологията през погледа на ученика в СУ “Свети Константин-Кирил Философ”, гр. Пловдив

Екологичното образование намира все повече място в съвременния образователен процес. Негова основна цел е изграждането на положително отношение към природата. Важно е учениците да разберат,

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини