Могат ли децата да мислят критично? Да, ето така!

Критичното мислене нужно ли е на един третокласник? Да, и още как! Критичното мислене помага на децата да преценяват достоверността на дадена информация. С други думи да не се “хващат”, когато някой им каже, че трябва да избягат от час, за да бъдат готини. Да откажат да се включат в подигравките към друго дете, за да се харесат на новите си приятели. Или пък да се усъмнят, ако им бъде казано, че момчетата не стават за танцьори, а момичетата – за професори.

Критичното мислене е свързано с умението да анализираме информацията преди да я приемем за достоверна. То ни помага да противостоим на стереотипното мислене, етикетирането и негативното социално влияние. Ако научите децата да мислят критично, ще подобрите тяхната самостоятелност, самоувереност и положителна самооценка. Всичко това ще има силен ефект не само върху постиженията им в класната стая, но в живота им занапред. 

Как да развиете критичното мислене на един третокласник? Следвайте стъпка по стъпка урока “Той харесва, тя харесва”. Този урок ще провокира стереотипите, които децата са чували и ще им покаже, че всяко твърдение трябва да бъде преразгледано, преди да го приемем за истина. Урокът ще помогне на вашите ученици да станат по-толерантни към другите и по-смели в преследването на мечтите си. 

Урокът “Той харесва, тя харесва” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени допълнителни насоки за учителя. Провокирайте собственото си мислене и не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите ученици! 

Свалете урока “Той харесва, тя харесва” тук. 

 

———————————————————————————————————————-

Урокът “Той харесва, тя харесва”  е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

 

Още полезни статии:

Социално-емоционално учене

Четене и социално-емоционални умения – един урок с много приложения 

Как целенасочено да развиваме социално-емоционалните умения на учениците през предмета, който преподаваме? Какви техники да прилагаме? Има ли качествени ресурси, които да ни помогнат в

learning for clever
Комуникативни умения

Ролеви игри

Ролевите игри могат да бъдат използвани в обучението по всеки предмет, както и във всеки урок/тема. Те могат да бъдат по двойки или в групи

Разбери проблема
Математическа грамотност

Разбери проблема

Тази стратегия е заимствана от първата стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973): Кажи със свои

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути