Prepodavame.bg

1 клас Емоционална интелигентност

Как да не се отчайваме, когато нещо не ни се получава?

Как да не се отчайваме, когато нещо не ни се получава?

На всеки учител се е налагало да успокоява разстроен ученик, който не се справя с дадена задача. Тогава като преподаватели се сблъсквате с редица трудни въпроси: как да убедя децата, че усилията им рано или късно ще доведат до желания резултат, какво да правя, ако искат да се откажат преждевременно, как да им обясня, че понякога процесът е по-важен от успеха и т.н.

Това са сложни екзистенциални въпроси за повечето хора, а какво остава за първокласниците, които често нямат необходимите ресурси и нива на емоционална интелигентност да се справят в подобна ситуация? Именно затова вашата роля е толкова решаваща. Но не се безпокойте, ние искаме да ви помогнем като ви споделим подробно разписан урок за първи клас по темата, който можете директно да свалите и приложите в час дума по дума. Към него ще намерите и допълнителна информация и съвети за учители и родители.

Урокът “Не спирайте да се опитвате!” цели да покаже на децата, че почти всичко в нашия живот изисква много практика и многобройни опити преди да постигнем успех. По време на урока учениците ще дискутират важни въпроси като “В какви ситуации трябва да проявяваме упоритост?” и “Какво ще стане, ако хората просто се предадат?” и ще помогнат на начинаещия пират Павел да намери първото си пиратско съкровище.

Свалете си урока тук.

Урокът “Не спирайте да се опитвате!” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в първи клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за първи клас