fbpx
2 клас Емоционална интелигентност

“Изчакай, за да играеш” или как да контролирам себе си по-добре?

“Изчакай, за да играеш” или как да контролирам себе си по-добре?

Импулсивността е характерна за детската възраст. Нормално е второкласниците, с които работим, да не успяват да се въздържат от импулсивни действия, тъй като в момента те развиват умението си за самоконтрол. 

Но в същото време е изключително важно да насърчим самоконтрола у тях. Хората, които умеят да “отлагат наградата” и да упражняват саморегулация над импулсите си са онези, които се радват на успех в живота и по-удовлетворяващи взаимоотношения с околните. 

Учениците, които имат добре развито ниво на самоконтрол:

  •  имат по-добър успех в училище; 
  •  умеят да си поставят дългосрочни цели и да полагат последователни усилия,  за да ги постигнат; 
  • умеят да следват правила и инструкции; 
  • се адаптират по-лесно към нови обстоятелства – нов учител, нов клас, нови предмети, ново училище. 

Затова и за учителите е важно да предоставят възможност децата да изградят умение за самоконтрол. Това е пряк път към постигането на продуктивен учебен процес с ангажирани и напредващи ученици. 

Как да постигнете това с вашите второкласници? Представяме ви урока “Изчакай, за да играеш”. Той ще ви подскаже как да създадете ситуация в класната стая, в която всяко дете да прояви индивидуалното си ниво на самоконтрол. Чрез рефлексия в края на часа всеки малък ученик ще има възможност да ревизира поведението и решенията си, както и да си постави цели за подобряване на способността да “отлага наградата”. 

Урокът е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Изчакай, за да играеш” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Изчакай, за да играеш” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Tags

1-4 клас 5-7 клас 8-12 клас PISA 2018 STEM БЕЛ Генериране на идеи География Гражданска грамотност Добри практики Ефективност на работа и управление на времето Извлича информация от непрекъснат текст История Компетентности 2020 - Враца Комуникационни умения Креативност Критическо мислене Логическа връзка Логическо мислене Математика Математическа грамотност Нагласа за развитие Обобщава тълкува информация от непрекъснат текст Организация на процеса Осмисля оценява информация от непрекъснат текст Представяне и защита Работа в екип Родители СЕУ 1 Клас СЕУ 1 Клас Модул 1 СЕУ 1 Клас Модул 2 СЕУ 1 Клас Модул 3 СЕУ 2 Клас СЕУ 3 Клас СЕУ 3 Клас Модул 3 Социално-емоционални умения Умение за личностно развитие Умения на 21 век Философски цикъл Четене на текст Четене с разбиране Четивна грамотност Чужд език научна грамотност работа с родители

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.