Как да се науча да запазвам самообладание?

Всички изпитваме тревожни мисли понякога. Надали има човек, който не се е страхувал, че ще се провали на изпит, че няма да го харесат или че няма да се справи с някоя сложна задача. Тревожните мисли имат силата да ни мобилизират, но и  напълно да ни блокират.

Децата също са подвластни на тревожни мисли, които могат да ги парализират и да осуетят всяка възможност да се адаптират успешно в класа, да учат и да напредват. Това силно би попречило и на работата на учителя. Затова е ключово да им помогнем да изградят умения да се справят със своите притеснения.  

Как да направим това? Предоставяме на вашето внимание урокът “Светофар на самообладанието и плашещите мисли”. Урокът изгражда умения у децата да управляват тревожните мисли. Той ще помогне на вашите малки ученици да усвоят стратегия за справяне с безпокойството и да я прилагат самостоятелно и в разнородни ситуации. Независимо дали притесненията им възникват в час по математика, на училищния двор или са резултат от събития у дома, вашите второкласници ще могат да използват тази универсална стратегия, за да намалят нивата на тревогата си. А спокойните деца са децата, които учат и напредват! 

Урокът е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Светофар на самообладанието и плашещите мисли” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Светофар на самообладанието и плащещите мисли” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Още полезни статии:

Стратегии

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Цел: 2.2. Учениците използват техники за генериране на идеи в група 1.(InnoSupport) Метод 635 е креативна техника, която използва и доразвива принципите на техниката брейнсторминг. 

Раздробяване на въпроса
Критично и аналитично мислене

Раздробяване на въпроса

Тази стратегия е отлична възможност за учениците да приложат своята четивна грамотност в контекста на критическото мислене и да се запознаят с умението. По време

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути