fbpx
Uncategorized @bg

Игра с въпроси за края на учебната година

Игра с въпроси за края на учебната година

Последните дни в училище са много емоционални и всеки учител иска да ги направи интересни и ангажиращи за учениците си. Играта с въпроси, която ще ви споделим, е възможност да опознаете по-добре децата, с които работите и едновременно с това – да направите нещо различно в края на годината.

Какво представлява? Въпросите, които може да изтеглите в удобен за разпечатване вид в края на статията, са построени по модела “Какво предпочиташ – А или Б?”. Те предлагат на децата избор между две възможности, нито една от които не е невъзможен отговор. Всяко дете може да избере различен отговор и да построи своя аргументация, която е уникална и предполага креативност, а често – и чувство за хумор.

Как да използвате материала за сваляне?

Вариант 1: Принтирайте листовете на по-дебела хартия и изрежете въпросите. Дайте възможност на всяко дете да изтегли въпрос, на който да отговори. Някои въпроси могат да породят по-широка дискусия. Дайте възможност на учениците да видят различните гледни точки.

Вариант 2: Принтирайте листовете и ги залепете на стена/на дъската. Нека всяко дете избере два въпроса, на които иска да отговори.

Вариант 3: Принтирайте листовете в повече от един екземпляр. Нарежете ги и подберете 3-4 въпроса, които смятате, че ще са по-интересни за вашите ученици. Нека децата изтеглят въпрос, а след това да се групират по двойки/тройки с еднакви въпроси. Дайте им време да помислят и да проведат дискусия в група. Всяка група има за задача да изведе 1 аргумент в подкрепа на единия вариант и 1 аргумент в подкрепа на другия вариант. Така децата ще се научат, че умението да се аргументираме е важно също толкова, колкото и какво е мнението ни.

МАТЕРИАЛ ЗА СВАЛЯНЕ

Може да споделите кой вариант сте избрали, като влезете във фейсбук групата на prepodavame.bg.

За автора

Преслава Байчева

От учители за учители

Абонирай се, за да получаваш безплатни статии и ресурси.