Състоянието “поток” и как да го постигнете

Ако искате да използвате летните месеци по най-добрия начин, ще ви хареса концепцията на Михай Чиксентмихай за състоянието “поток”. Той се счита за един от основателите на позитивната психология, като изследва състоянието, в което ние сме напълно погълнати от някаква дейност (и не, не става дума за време в социалните мрежи). Това състояние по-късно е наречено “поток” и пребиваването в него е универсално за всички професии, националности и култури. Продължителността на това състояние за всеки е различна, като стресът е сериозна пречка към това да го изпитвате по-често. Нека ви разкажем повече, за да знаете как да навлизате по-лесно в “потокови” дейности и да се чувствате удовлетворени от всяко ваше занимание.

Осемте характеристики на потока

“Най-прекрасните моменти в нашия живот не са пасивните или релаксиращи моменти, в които просто наблюдаваме… Тези моменти възникват, когато нашето тяло или умът ни се разтягат до своите граници в усилие да постигнем нещо трудно или нещо, което си заслужава”.

– Михай Чиксентмихай

Ако някога ви се е случвало да не усетите как са се изнизали часове, докато сте се занимавали с нещо, което ви е било много интересно, то най-вероятно сте се намирали в състоянието “поток” или както още се нарича “зоната”. Това състояние възниква, когато нивото ви на знание, умение или вроден талант, са равни на предизвикателството, на което посвещавате времето си. Разбира се концепцията не е толкова проста и може да бъде разбрана по-добре чрез осемте характеристики на “потока”:

 1. Пълна концентрация над задачата
 2. Ясни цели, постоянна обратна връзка за напредъка и награда след постигнати резултати
 3. Трансформиране на времето (забавяне или забързване)
 4. Изпитвате дълбока вътрешна мотивация по време на преживяването
 5. Чувствате, че това, което правите си заслужава и извършвате всичко с лекота
 6. Има съвършен баланс между предизвикателство и ниво на знания 
 7. Внимателни сте към всеки детайл, като губите чувство за време и не се тревожите
 8. Имате чувство за контрол над ситуацията

Какво се случва с мозъка, когато сте в поток

За изследователите е било изненадващо да открият как състоянието на “поток” променя активността на зоните в мозъка и по-специално тази зона, която би трябвало да използваме най-много, когато сме концентрирани. Префронталният кортекс е област от мозъка ни, която е отговорна за най-висшите когнитивни функции, за нашето съзнание и сложните състояния на паметта. В състояние на поток обаче тази зона е с намалена активност и вероятно на това се дължи липсата на усещане за време и ясно съзнание, а най-забавното е, че нашият вътрешен критик напълно изчезва в това състояние. 

На пръв поглед е противоречиво, но намалената активност на префронталните зони позволява по-свободна комуникация между останалите зони в мозъка и включване на творческия процес, който в други случаи не използваме достатъчно често. Едно от последните изследвания посочва, че се освобождават допълнителни емисии допамин, защото детското ни любопитство се включва на максимум, когато сме в “потоково” състояние.

Тези доказателства ни казват само едно – ще е полезно да се научим да бъдем по-често и за повече време в състояние на “поток”, защото това ще ни кара да се чувстваме по-щастливи и удовлетворени от живота си.

Как да активирате своя поток

Първата стъпка към активирането на “потока” изобщо няма да ви хареса, защото е свързана с намаляване или пълно изключване от “водовъртежите” в ежедневието ни, които постоянно изискват нашето внимание – часовници, телевизори, смартфони, лаптопи и всички “джаджи”, които постоянно ни държат нащрек. Тук правим много важно уточнение: компютърните игри, плейстейшъна и очилата за виртуална реалност не са в този списък, защото колкото и да не се харесва на семейството ви, постигането на съвършенство в дадена игра също може да активира състоянието “поток” при вас, стига да обичате да играете.

Друг начин за активиране на “потока” е участие в активности като маратонско бягане, игра на карти, конструиране или сглобяване на пъзели, рисуване, писане на поезия, поддържане на блог, анимиране или творене в Canva и най-вече чисто физически дейности като плуване, тичане, катерене, гребане, баскетбол или волейбол, футбол и много други. Важно е да знаете, че ако тепърва откривате за себе си удоволствието от тези дейности, няма да сте в състояние на “поток”, докато не постигнете ниво на знания или умения, които да бъдат равни на предизвикателствата, които си поставяте.

“Поддържането на поток се крие в баланса между нивото на нашите умения и размера на предизвикателството, в което участваме”.

– Накамура

Как да поддържате потока

Най-красивото в концепцията на “потока” е, че се състои в това да правите нещата, които обичате най-много. Изберете си дейност, която ви кара да се чувствате щастливи, а когато избирате какво точно да опитате, отговорете на някои от следните въпроси:

1. Обичам да правя това, защото…:

 • … тази дейност ми помага да решавам проблеми по креативен начин.
 • … ме кара да се чувствам едно цяло с всичко, което ме заобикаля.
 • … това е единственото време, в което мога да забравя за моя списък със задачи.
 • … ми позволява да споделям уникални моменти с други хора.

2. Мога да съм в поток, когато…:

 • … съм с малка група поддръжници, които ме мотивират.
 • … съм с други хора, за да поддържаме енергията си.
 • … съм сам/а, за да мога да се фокусирам напълно.
 • … съм в динамична обстановка, която ме кара да се чувствам свързан/а с нещо по-голямо и значимо.

3. Активирам своя поток, когато…:

 • … сърцето ми бие лудо, адреналина ме завладява и съм напълно отдаден на това, което се случва.
 • … всички заедно сме се потопили в някакво преживяване, което ни кара да се чувстваме свързани с нещо по-значимо от нас.
 • … всичко е красиво и очарователно – нещата се случват по перфектен начин.
 • … часовете отминават и напълно изгубвам себе си, докато накрая не постигна нещо невероятно.

Вашата любима дейност ще ви подтиква към повече занимания, докато в един момент не осъзнаете, че сте изградили свой собствен “профил на потока”. 

Видове поток

Можем да опишем няколко “профила на поток”, за да се опитате да определите кои от изброените се отнасят до вас:

Високооктановите

В този случай вашите дейности биха включвали екстремни спортове като парашутизъм, автомобилни състезания, скачане с бънджи, скално катерене, ски и сноуборд, бойни изкуства, бокс, дори пейнтбол. Всички те се свързват с приток на големи количества адреналин в кръвоносната система. Предпочитате нетрадиционни места и пътувания, които да не са “наводнени” от любопитни туристи. Поемате по неизвестни маршрути и не сте почитатели на опознаването на чужди култури и обичаи.

Създателите

Вашите любими дейности са свързани с медитация, пилатес, йога, ритрийти и всички дейности, които ви обогатяват духовно. Чрез тях вие се чувствате свързани с всичко около вас и намирате по-значим смисъл, който се простира отвъд вас самите. Интересувате се от философия и търсите смисъла на живота, като може да прекарате месеци в изучаване на философски течения, четене на специализирана литература или опознаване на древни култури.

Мислителите

Постигането на “поток” при вас е свързано с презареждане след усилен труд или физическа активност. Предпочитате да се занимавате с градинарство, свирене на музикален инструмент или дейности, включващи умения за наблюдателност и откриване на хармония в различни изкуства. Често се опитвате да разгадаете как точно работят нещата или използвате своята наблюдателност, за да рисувате или да създавате фантастични светове, извадени сякаш от паралелна реалност. 

Надяваме се, че с тази статия ви мотивирахме да откриете как да постигнете състояние на “поток” и да се отдавате по-често на дейности, които ви носят радост. Дори и ако тепърва се опитате да откриете това нещо, което да превърнете в страст, хоби или което ви кара да разгръщате талантите си, ще сме щастливи да разберем, че сте поели по пътя към разширяване на личното ви пространство, за да разгърнете творческия си потенциал и да задържите чувството на благоденствие дори и в най-напрегнатите моменти от учебната година.

Източници:

 • Дитрих, А., Неврокогнитивни механизми на състоянието поток.
 • Котлър, С., Възходът на Супермен: Декодиране на науката за върховното човешко представяне.
 • Чикзентмихали, М., Поток и основи на позитивната психология.
 • Хармат, Орстед, Андерсен, Райт и Садло, Състоянието поток: Емпирични изследвания и приложения.

Още полезни статии:

Какво е да си перфекционист
Благополучие на персонала

Полезен ли е перфекционизмът за учителите?

Свикнали сме да мислим, че перфекционизмът е белег за висок професионализъм. Но дали наистина е така? Нужно ли е да бъдем перфекционисти като учители? И

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали