Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

Тази година учителите и родителите в страна ще имат възможност да се срещнат на STEAM форум, домакин на който е училище “Българско школо”. Гост на събитието е Гари Стейгър – международен образователен експерт в областта на ученето чрез правене и съавтор на познатата на педагозите „Invent to Learn: Making, Tinkering and Engineering in the Classroom“.

Форумът предвижда богата програма в рамките на три дни – 29-31 октомври 2022 г., която ще постави на дневен ред темата за ефективната организация, финансиране и използване на STEAM пространствата в училищата, за възможните подходи на работа в подобно пространство и за подкрепата, от която учителите се нуждаят, за да се възползват от предимствата му и да организират ефективен учебен процес във високотехнологична среда.

„Идеята на форума е да отвори общо пространство, и всички, които сме ангажирани
да използваме максимално ефективно STEAM средата като основен инструмент в
учебния процес, да споделим идеите и опита си, но и проблемите, които срещаме, и
заедно да търсим отговори и решения, приложими в нашата практика“, коментира
Даниела Тодорова, директор на „Българско школо“.

Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

Участниците в тази работилница ще преживеят целия процес на учене чрез правене, работейки върху идеи, които включват компютърни науки, инженерство, математика и физика. STEAM подходът оживява, когато изкуство, математика, занаяти и изчисления се комбинират във физически проекти. По време на работилницата ще се използват безплатни и/ли бюджетни технологии и ресурси, с които ще изследваме проекто базираното обучение в българската класна стая.

Тази работилница ще помогне на участниците да открият силата на проектно базираното обучение, да видят възможностите на изследователския подход и да преоткрият конструктивната технология, чрез които да превърнат средата в двигател на съвременния учебен процес. Освен практическа част, в тази работилница ще се даде повече информация за:

  • Кои са елементите на проектно-базираното учене?
  • Как да подготвим инструкции за работа?
  • Какви са основните концепции и смисъл на STEAM пространствата?
  • Дизайн и инженерство за деца
  • Каква е ролята на учителя в среда, насочена към ученика?
  • Как физическата среда подпомага ученето чрез преживяване?
  • Технология, средства, материали

Местата в работилницата са само 50. За да закупите билет, посетете страницата на събитието.

Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

На 29 октомври посетителите на събитието ще могат да чуят представители на МОН, образователни експерти, участници от НПО сектора и др., които ще коментират две големи теми:

  • STEAM предизвикателства в обучението – ползи, проблеми и решения
  • STEAM центровете – проектиране, финансиране, изграждане, приложение

Форматът ще позволи обмяна на идеи, а панелистите ще споделят опит и предизвикателства.

На 30 октомври ще се проведат 6 работилници от учители, които работят в областта на STEAM и проектно базираното обучение. Те ще споделят своя опит и ще въвлекат посетителите в начина си на работа.

Повече за програмата и участниците може да следите тук. Участието в конференцията и работилниците е безплатно, но се изисква предварителна регистрация.

Гари Стейгър идва за STEAM форум в София

На 29 и 30 октомври ще се проведе и експо на организации и компании, работещи в областта на STEAM обучението, и техните най-нови проекти, оборудване и технологии. Презентациите ще са полезни за преподаватели и родители с интереси в областта на науката и преподаване на природни науки и технологии.

Повече за изложителите ще може да видите тук.

 

Събитието “STEAM школо под пара” се организира от “Българско школо” в партньорство с Тракийски университет – Стара Загора, СУ “Емилиян Станев” – Велико Търново, “Академия за родители”.

Prepodavame.bg е медиен партньор на събитието. Очаквайте още информация за него в сайта ни, както и специално интервю на Гари Стейгър.

Още полезни статии:

Интердисциплинарно обучение

Как спортът намери мястото си на географската карта? Интердисциплинарен урок “География и история на спорта”

Междупредметните връзки са едни от най-важните и значими компоненти в нашето образование. Затова въпреки че понякога темите по различните предмети за даден клас значително се

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали