Социално-емоционално учене в часовете по математика

СЕУ в часовете по математика

Защо социално-емоционалните умения са неразривна част от учебния процес по математика?

“Една от най-важните цели на обучението по математика, особено в процеса на преминаване от начален към прогимназиален етап, е да се запазят интересът и любопитството към математиката.”

1. По-високите нива на социално-емоционална компетентност съответстват на по-високи нива на математически постижения, увереност и интерес към математиката, както и на по-ниски нива на математическа тревожност.

СЕУ в часовете по математика

2. СЕУ дава възможност на учениците да осмислят важността на обучението по математика като ги свързва с истинските задачи на науката – от създаването на сгради, превозни средства, подобрения в медицината, в астрономията, до създаването и реализирането на проекти.

Asset 48

3. СЕУ запознава учениците с предизвикателствата, пред които учените могат да бъдат изправени и черпейки от техния опит, създават свои умения за самоуправление, социална осъзнатост, управление на взаимоотношенията и отговорно вземане на решения.  

СЕУ в часовете по математика

Онлайн обучения за развитие на СЕУ

СЕУ в часовете по математика
Социално-емоционални умения

Преподаване на социално-емоционални умения

КУРС Търсите ли начини да подобрите академичния успех на вашите ученици, като същевременно насърчавате тяхното социално и емоционално израстване? Искате ли да създадете учебна среда, в която учениците да се

Запиши се за курса
СЕУ в часовете по математика
Социално-емоционални умения

Социално-емоционално учене и култура на класната стая

Искате да създадете положителна и приобщаваща среда в класната стая, където вашите ученици да развиват пълния си потенциал? Искате да научите ефективни стратегии за насърчаване на социално-емоционалните умения като самосъзнание, емпатия и отговорно вземане на решения?

Запиши се за курса
социално-емоционални умения
Социално-емоционални умения

Как да развиваме своите социално-емоционални умения?

КУРС Отключете своя потенциал като учител с курса “СЕУ за всеки учител: как да развиваме своите социално-емоционални умения?”. Открийте нови инструменти за управление на вашите реакции и подобряване на вашето

Запиши се за курса

Стратегии за развитие на СЕУ

СЕУ в часовете по математика

Дроби за сплотяване

Учениците отговарят на въпрос, който е свързан с групата и работят с дроби.   Социална осъзнатост: учениците осъзнават принадлежността си към  групата според различни признаци.

СЕУ в часовете по математика

Кое бих избрал?

Учениците чуват въпрос и трябва да изберат между две опции и да обяснят избора си.   Самоосъзнатост: учениците разбират и обясняват собствения си избор. 5

СЕУ в часовете по математика

Кой математик съм аз?

Учениците познават кой известен математик е залепен за челото им като задават въпроси и анализират получената информация.   Самоосъзнатост: учениците, поставяйки се на мястото на

СЕУ в часовете по математика

Куб на емоциите

Учениците изработват куб на емоциите. Използват го, за да разпознават и анализират в какви ситуации изпитват определени емоции и как реагират в следствие на тях.

СЕУ в часовете по математика

Любопитство в три стъпки

Учениците гледат кратки видеа без допълнителни обяснения и разсъждават над въпросите: “Какво ми е интересно?” и “Какъв може да бъде проблемът, които се разглежда във

СЕУ в часовете по математика

Математически асоциации

Учениците обясняват чрез асоциации дума свързана с математически термин, личност или концепция.   Самоосъзнатост: децата разбират и обясняват собствения си избор Социална осъзнатост: учениците разбират

СЕУ в часовете по математика

Математически дневник

Учениците отговарят писмено как се чувстват, какви нагласи имат спрямо математиката, какво искат и могат да променят.   Самоосъзнатост: описвайки нагласите и емоциите си спрямо

СЕУ в часовете по математика

Математически цитати

Учениците прочитат цитат свързан с математиката и различни социално емоционални умения и разсъждават заедно над него.   Самоосъзнатост: учениците припознават или отхвърлят житейски и професионални

Често задавани въпроси

Социално-емоционалното учене е процесът на развитие на социално-емоционални компетенции, т.е. нагласи, убеждения, умения и поведенчески модели, които ни помагат да взимаме правилни решения. 

Системният подход гарантира, че социално-емоционалното учене (СЕУ) е интегрирано в цялостното образователно преживяване на учениците. Повече от единичен урок или дейност, СЕУ се инкорпорира в ключови аспекти, които определят живота и учебния процес на учениците: класни стаи, училища, домове и общности.

  1. Самоосъзнатост
  2. Самоуправление
  3. Социална осъзнатост
  4. Управление на взаимоотношенията
  5. Отговорно взимане на решения

Прочетет повече за тях в статията “Какво представлява социално-емоционалното учене?”

Всеки учител може успешно да включи  социално-емоционалните умения (СЕУ) в учебния процес стига да е готов да работи върху собствените си социално-емоционални компетентности, да търси и прилага доказани добри практики, да наблюдава напредъка и да адаптира на база нуждите на учениците. 

Всеки един учебен час, всяко взаимодействие с учениците в и извън класната стая, проектите, събитията, състезанията са възможност за целенасочено и фокусирано развиване на СЕУ. 

Материалите са подходящи за ученици в прогимназиален и гимназиален етап, но могат да се използват и с по-малки ученици, ако се направят необходимите адаптации.

Намерете още ресурси за социално-емоционалното учене в класната стая