Запознайте се с…Пепа Василева

Пепа е автор, който създава статии, посветени на природните науки и математиката.

Образование и професионален опит

Пепа Василева придобива магистърска степен в Лесотехнически университет – София, специалност „Екология и опазване на околната среда“. В продължение на няколко години е част от научно-изследователския екип на Лесотехническия университет. Съавтор в две книги и няколко научни публикации, свързани с влиянието на климатичните промени върху българските високопланински гори.

Разполага с две следдипломни квалификации зад гърба си – за придобиване на учителска правоспособност и педагогическа психология.

Работила е като учител и педагогически съветник в малко провинциално училище. Преподавала е по природни науки, изобразително изкуство и технологии и предприемачество.

Бързи въпроси и отговори

Кои са любимите ти теми за писане? 
Намирам за най-интересно писането на STEM проекти и материали за ПБО по математика и природни науки. Освен това, че са многокомпонентни и позволяват изграждането на междупредметни връзки, дават възможност и за обвързването на учебния материал с проблеми от реалния живот. Бих определила тези проекти като чудесна възможност за въвеждане на екологично и гражданско образование. Затова намирам създаването и използването им за изключително обогатяващо. Обичам да експериментирам и да изследвам, посредством което непрекъснато изненадвам и предизвиквам себе си в много отношения. Вярвам, че учениците също имат нужда от това, за да могат да осмислят учебния материал и развиват компетентностите си.

Кой беше любимият ти предмет в училище и защо?
Не мога да отлича само един. Харесвах математиката, природните науки и чуждите езици, заради широкото им приложение в реалния живот. Освен това ги свързвах с известна загадъчност – трябва да усвоиш специфичен код/език, за да разбереш същността на материята.

С коя историческа фигура би искала да вечеряш?
Обезателно с Леонардо да Винчи. За мен той е не само изключителен творец и изобретател, а една велика личност с невероятни за времето си познания, които е имал смелостта да подлага на съмнение, да експериментира с тях и да ги надгражда. Човек със забележителна любознателност, критично и творческо мислене.

Кои три неща би взел на самотен остров?
Първите две са запалка и нож. Всеизвестно е, че те са в основата на оцеляването, давайки възможност на човек да строи, да осигури прехрана си, да повика помощ и дори да твори. Третото нещо, което бих взела, е снимка на семейството ми – любимите ми хора са винаги до мен и ме подкрепят във всичките ми начинания и трудности.

Коя е представата ти за перфектен ден?
Любимите ми дни са онези, които прекарвам с моето семейството сред природата. Това са съкровени моменти, които включват много смях и игри, изследване на непознати пътеки, наблюдаване на различни горски обитатели и творчески занимания. Всичко това ме зарежда и вдъхновява.

 

Познавате Пепа от….

ПБО по математика – мисия възможна в 7 лесни стъпки!

6 причини да отглеждаме домашен любимец в класната стая (+идеи какъв да е той)

Escape (класна) стая или как да превърнем класната стая в загадъчно пространство за учене

5 стратегии да преборим негативните нагласи към математика

Да забъркаме многоликова отвара с обикновени дроби! Няколко идеи за ПБО по математика

Да организираме лов на… Математика!

ПБО в часовете по математика – какво трябва да знае всеки учител?

А ти какъв екологичен отпечатък оставяш? ПБО по математика с екологична насоченост

На кино с математика, или каква е връзката между пуканките и геометрията?

Какво дишаме и можем ли да подобрим качеството на въздуха?

STEM проект: Състезание с макарони!

Всички на борда! Или как тригонометрията оживява?

STEM подготовка за новата учебна година в четири лесни стъпки

Модерен ли е парниковият ефект – или как модата влияе върху глобалното затопляне?

Земята под похлупак или какво представлява парниковият ефект

Влияние на климатичните промени върху биоразнообразието

На какъв език говори математиката?

В математиката като на двубой – всичко е въпрос на стратегия!

Да преоткрием числата с рутинни математически главоблъсканици

Математически тренировки за наблюдателност

 

 

Още полезни статии:

Boy in front of white board
Четивна грамотност

Перифразиране на думи на автора със свои думи

Учениците прочитат внимателно текста. След това имат 6-7 минути да открият местата, където авторът показва отношението си към него, и да перифразират неговите думи, като

Новини

Запознайте се с….Веселина Качакова

Веселина Качакова е автор, който създава статии, свързани с гражданско образование в prepodavame.bg. Тя е завършила социология и работи като гл. асистент в Института по

Новини

Запознайте се с…Марина Шиновска

Марина е автор, който създава статии, свързани с географията, в prepodavame.bg   Образование и професионален опит Любопитството и желанието за нови знания ме карат да

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали