Еко дизайн на детски дрехи

Много възрастни избягват да говорят с децата за неща като финанси, работни процеси и бизнес идеи, защото мислят, че те все още са малки и няма да разберат нищо. 

В една уютна детска градина в гр. Левски обаче всяка година предучилищната група се запознава с различни бизнес инициативи. Децата участват активно в дейности за събиране на средства за значими каузи и много се гордеят с постигнатото. 

Прочетете в следващите редове как 6-годишните хлапета усвояват основни понятия от екологията и модната индустрия и създават дизайн на детски дрехи.

Визитка на практиката

Име: Еко дизайн на детски дрехи

За кого е подходяща: може да се адаптира за различни възрасти

Продължителност: практиката е част от по-голяма инициатива, свързана с развитие на бизнес проекти и предприемачество; осъществява се в рамките на един календарен месец

Необходими материали/умения: дрехи (могат да бъдат нови или вече използвани), естествени материали за боядисване (лук, цвекло, куркума, орехи и др.), текстилни бои

Информация за учителя: Светлана Фидосиева има 33-годишен учителски стаж. Работила е в частно училище в София, била е главен учител в детска градина в гр. Червен бряг, а към настоящия момент е детски учител в подготвителна група на ДГ “Слънце”, гр. Левски и обучител към Фондация “Кузманов”. Смята, че за доброто развитие в учителската професия е най-важна практиката, работата “на терен” с деца. Г-жа Фидосиева също така вярва, че е от голямо значение учителите да общуват с децата на достъпен език, съобразен с възрастта им.

 Цели:

  • включване на децата в значима кауза и развиване на тяхната отговорност и гражданска позиция още от ранна възраст;
  • представяне на реални житейски ситуации;
  • запознаване с труда като дейност с голямо обществено значение.

Описание на практиката:

Изработката на детски дрехи с еко дизайн е финалната практика от обучението на децата в бизнес и предприемачество с акцент върху професията моден дизайнер. Целта е изработените от децата и учителите дрехи да бъдат продадени и събраните средства да се използват за озеленяване на двора на детската градина.

Тазгодишната идея за еко дизайн на детски облекла идва от г-жа Фидосиева и е вдъхновена от разговорите ѝ с децата за съвременната модна индустрия и тенденциите при детските дрехи. Светлана разбира, че малчуганите истински се вълнуват от мода. Те са много впечатлени от щампите с пайети, които при движение изобразяват различни анимационни герои или животни, от външните шевове на дрехите и блузките с вградени музикални устройства. Децата имат множество въпроси, сред които и някои неочаквани за учителката, например защо момичетата могат да носят панталони, а момчетата не се обличат с поли. 

Еко дизайн на детски дрехи Еко дизайн на детски дрехи

Изработката на еко детски дрехи започва с дискусия за необходимостта от полагане на труд и заплащането според положените усилия. Усвояват се основни понятия като “бизнес”, “спестявания”, “пари” и се обсъжда тяхното смислово значение в живота на човека.

Като втори етап от дейността групата посещава ателието на моден дизайнер. Там 6-годишните деца наблюдават технологичните процеси за изработване на дрехи – вземане на размер, кроене, шиене, апликиране на украса, лепене на стикери и др. Запознават се на практика с труда на модния дизайнер и обсъждат реалното заплащане за него.

След това модният дизайнер посещава детската градина и възлага на децата задача за изпълнение – да създадат сами собствен дизайн на дрехи за мъж и жена. С помощта на учителката си децата започват да работят по задачата. Усвояват техника за боядисване на тениски и експериментират технология на оцветяване с текстилни бои. Медицинската сестра пък ги запознава с варианти за еко бои от естествени материали: червен лук, куркума, орехи и им обяснява защо е по-добре да използват тях. Децата разглеждат и други изделия, създадени от дизайнери – бижута, аксесоари, обувки. Организира се “модно ревю”, на което  демонстрират добри дизайнерски решения в детското облекло и влизат в ролята на манекени.

Последната стъпка е малките дизайнери да представят усвоените знания и умения пред публика. В залата присъстват техните родители, колеги на Светлана от детската градина, учителите на бъдещите първокласници и бизнес консултанти. На благотворителен базар в детската градина се продават дрехите с еко дизайн, изработени от децата, за да се съберат необходимите средства за избраната кауза.

Еко дизайн на детски дрехи Еко дизайн на детски дрехи

 Защо да опитате тази практика:

  • Децата придобиват финансови умения, осъзнават кои от нещата, които могат да се купят с пари, задоволяват истинските им нужди и кои не;
  • Усвояват се знания за различните видове труд, създава се позитивна нагласа за различните професии, уважение и толерантност;
  • Използва се иновативен подход при преподаване на нови знания.

Практиката е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

На 29-30 април ще се проведе събитие, на което ще бъдат представени отличените добри практики. Вижте повече ТУК.

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали