Еко дизайн на детски дрехи

Много възрастни избягват да говорят с децата за неща като финанси, работни процеси и бизнес идеи, защото мислят, че те все още са малки и няма да разберат нищо. 

В една уютна детска градина в гр. Левски обаче всяка година предучилищната група се запознава с различни бизнес инициативи. Децата участват активно в дейности за събиране на средства за значими каузи и много се гордеят с постигнатото. 

Прочетете в следващите редове как 6-годишните хлапета усвояват основни понятия от екологията и модната индустрия и създават дизайн на детски дрехи.

Визитка на практиката

Име: Еко дизайн на детски дрехи

За кого е подходяща: може да се адаптира за различни възрасти

Продължителност: практиката е част от по-голяма инициатива, свързана с развитие на бизнес проекти и предприемачество; осъществява се в рамките на един календарен месец

Необходими материали/умения: дрехи (могат да бъдат нови или вече използвани), естествени материали за боядисване (лук, цвекло, куркума, орехи и др.), текстилни бои

Информация за учителя: Светлана Фидосиева има 33-годишен учителски стаж. Работила е в частно училище в София, била е главен учител в детска градина в гр. Червен бряг, а към настоящия момент е детски учител в подготвителна група на ДГ “Слънце”, гр. Левски и обучител към Фондация “Кузманов”. Смята, че за доброто развитие в учителската професия е най-важна практиката, работата “на терен” с деца. Г-жа Фидосиева също така вярва, че е от голямо значение учителите да общуват с децата на достъпен език, съобразен с възрастта им.

 Цели:

  • включване на децата в значима кауза и развиване на тяхната отговорност и гражданска позиция още от ранна възраст;
  • представяне на реални житейски ситуации;
  • запознаване с труда като дейност с голямо обществено значение.

Описание на практиката:

Изработката на детски дрехи с еко дизайн е финалната практика от обучението на децата в бизнес и предприемачество с акцент върху професията моден дизайнер. Целта е изработените от децата и учителите дрехи да бъдат продадени и събраните средства да се използват за озеленяване на двора на детската градина.

Тазгодишната идея за еко дизайн на детски облекла идва от г-жа Фидосиева и е вдъхновена от разговорите ѝ с децата за съвременната модна индустрия и тенденциите при детските дрехи. Светлана разбира, че малчуганите истински се вълнуват от мода. Те са много впечатлени от щампите с пайети, които при движение изобразяват различни анимационни герои или животни, от външните шевове на дрехите и блузките с вградени музикални устройства. Децата имат множество въпроси, сред които и някои неочаквани за учителката, например защо момичетата могат да носят панталони, а момчетата не се обличат с поли. 

Еко дизайн на детски дрехи Еко дизайн на детски дрехи

Изработката на еко детски дрехи започва с дискусия за необходимостта от полагане на труд и заплащането според положените усилия. Усвояват се основни понятия като “бизнес”, “спестявания”, “пари” и се обсъжда тяхното смислово значение в живота на човека.

Като втори етап от дейността групата посещава ателието на моден дизайнер. Там 6-годишните деца наблюдават технологичните процеси за изработване на дрехи – вземане на размер, кроене, шиене, апликиране на украса, лепене на стикери и др. Запознават се на практика с труда на модния дизайнер и обсъждат реалното заплащане за него.

След това модният дизайнер посещава детската градина и възлага на децата задача за изпълнение – да създадат сами собствен дизайн на дрехи за мъж и жена. С помощта на учителката си децата започват да работят по задачата. Усвояват техника за боядисване на тениски и експериментират технология на оцветяване с текстилни бои. Медицинската сестра пък ги запознава с варианти за еко бои от естествени материали: червен лук, куркума, орехи и им обяснява защо е по-добре да използват тях. Децата разглеждат и други изделия, създадени от дизайнери – бижута, аксесоари, обувки. Организира се “модно ревю”, на което  демонстрират добри дизайнерски решения в детското облекло и влизат в ролята на манекени.

Последната стъпка е малките дизайнери да представят усвоените знания и умения пред публика. В залата присъстват техните родители, колеги на Светлана от детската градина, учителите на бъдещите първокласници и бизнес консултанти. На благотворителен базар в детската градина се продават дрехите с еко дизайн, изработени от децата, за да се съберат необходимите средства за избраната кауза.

Еко дизайн на детски дрехи Еко дизайн на детски дрехи

 Защо да опитате тази практика:

  • Децата придобиват финансови умения, осъзнават кои от нещата, които могат да се купят с пари, задоволяват истинските им нужди и кои не;
  • Усвояват се знания за различните видове труд, създава се позитивна нагласа за различните професии, уважение и толерантност;
  • Използва се иновативен подход при преподаване на нови знания.

Практиката е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците.

 

Имате нужда от още работещи практики? На prepodavame.bg може да намерите още много изпробвани практики за вашата класна стая.

Още полезни статии:

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали