Катастрофата в Чернобил и нейното отражение в България

Споделете с колеги

Раздел

България от края на Втората световна война до днес

Времетраене

45 минути

Описание

Този урок е предназначен за ученици в 10-ти клас и е насочен към създаване на документален филм, разглеждащ катастрофата в Чернобил и отражението ѝ върху България. Чрез изследване на исторически източници, интервюта с експерти и очевидци, както и анализ на пропагандата и дезинформацията, учениците ще създадат сценарий и заснемат документален филм. Урокът развива критическо мислене, умения за работа с източници и сътрудничество в екип.

Основно съдържание на урока:

  • Въведение: Учителят ще въведе учениците в темата чрез анкета с помощта на инструменти като Mentimeter, за да провери какво знаят учениците за катастрофата в Чернобил. След това ще бъде представена кратка историческа презентация за събитията от 26 април 1986 г. и последиците за България.
  • Анализ на източници: Учениците ще работят в групи, като всяка група ще анализира различни исторически източници – официални съобщения, разкази на очевидци и съвременни анализи. Групите ще представят своите изводи за начина, по който истината е била укрита от медиите и правителствата.
  • Създаване на сценарий за документален филм: Учениците ще създадат сценарий за документалния филм, който ще включва хронологията на събитията, архивни кадри, интервюта с експерти и очевидци, както и анализ на медиите и пропагандата. Ще бъдат разпределени роли в снимачния екип – режисьори, сценаристи, оператори, журналисти, монтажисти и графични дизайнери.
  • Заснемане на документалния филм: Учениците ще заснемат филма, използвайки камери или смартфони. Те ще интервюират експерти или хора, живели по време на Чернобилската катастрофа, ще съберат архивни материали и ще създадат завършен продукт, който отразява фактите и пропагандата около събитията.
  • Представяне и дискусия: В края на проекта учениците ще представят своя документален филм пред класа или по-широка публика. След прожекцията ще се проведе дискусия за значението на прозрачността в управлението на кризи и опасностите от дезинформацията.

Ползи за учителите:

  • Развитие на критическо мислене и медийна грамотност: Урокът насърчава учениците да анализират исторически източници, да разграничават фактите от пропагандата и да оценяват последиците от скриването на истината.
  • Интерактивен подход: Учениците ще се включат активно в процеса на създаване на документален филм, което ще им помогне да развият умения за работа в екип и творческо мислене.
  • Гъвкавост в изпълнението: Урокът може да бъде адаптиран според нуждите на класа и наличните ресурси, като може да се използват различни инструменти за заснемане и монтаж.

Изтеглете този урок, за да помогнете на учениците си да разберат важността на честната информация и да изследват историческите последици от Чернобилската катастрофа върху България.

4o
За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

Катастрофата в Чернобил и нейното отражение в България
Музика за мир: Как песните говорят срещу войната
Съхраняване на паметта: Виртуален музей за репресиите по време на комунизма
По стъпките на спасителите: Кюстендил и историята на българските евреи
Почит към героите и създаване на паметник за бъдещето

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.