Съхраняване на паметта: Виртуален музей за репресиите по време на комунизма

Споделете с колеги

Раздел

България от края на Втората световна война до днес

Времетраене

Описание

Този урок е предназначен за ученици в 10-ти клас и има за цел да ангажира учениците в изследването и документирането на историческите факти, свързани с жертвите на комунистическия режим в България. Учениците ще разработят проект за виртуален музей, който да почита паметта на жертвите на концлагера в Белене и други подобни лагери. Урокът насърчава историческа грамотност, критическо мислене, създаване на културна памет и ангажиране с човешките права.

Основно съдържание на урока:

  • Въведение: Учителят ще представи темата за жертвите на комунизма и ще въведе учениците в историята на концлагера в Белене, като използва факти от книгата на Борислав Скочев „Концлагерът Белене – Островът, който уби свободния човек“ и други исторически източници. Ще се разгледат свидетелства от оцелели лагерници и архивни документи от Държавна сигурност.
  • Историческо изследване: Учениците ще работят в екипи, като всеки екип ще проведе историческо изследване за жертвите на концлагера в Белене или други подобни лагери. Те ще използват архивни документи, снимки, интервюта с оцелели и ще създадат документирани виртуални експозиции за музея.
  • Проектиране на виртуален музей: След проучването учениците ще създадат виртуални експозиции, използвайки платформи като Google Arts & Culture или Sketchfab. Те ще изградят 3D модели на лагера, интерактивни карти и ще представят личните истории на жертвите, като се стремят да запазят паметта за тяхното страдание и кураж.
  • Информационна кампания: Учениците ще организират изложба на своите виртуални експозиции в рамките на училището и ще представят проектите си пред други класове и учители, за да повишат осведомеността за събитията от комунистическия режим.
  • Рефлексия: В края на урока учениците ще обсъдят наученото чрез въпроси за значението на човешките права и свободата, както и за моралното въздействие на темата. Те ще помислят как този проект е променил тяхното разбиране за периода на комунизма и как могат да допринесат за запазване на историческата памет.

Ползи за учителите:

  • Развитие на историческа грамотност и гражданско съзнание: Учениците ще придобият по-задълбочено разбиране за събитията, свързани с репресиите по време на комунизма, и ще развият умения за анализ на исторически източници.
  • Интерактивен подход: Проектирането на виртуален музей и изследването на исторически материали ангажират учениците активно в процеса на обучение и насърчават творческо мислене.
  • Гъвкавост в изпълнението: Урокът може да бъде адаптиран към различни теми и исторически периоди, като се използват различни дигитални инструменти и платформи.

Изтеглете този урок, за да вдъхновите учениците си да изследват и съхранят паметта за жертвите на комунизма чрез създаването на виртуален музей и ангажиране с културното и историческо наследство.

За да свалите този работен лист трябва да сте влезли в профила си и да имате активен абонамент.

Още уроци по този предмет и клас

Катастрофата в Чернобил и нейното отражение в България
Музика за мир: Как песните говорят срещу войната
Съхраняване на паметта: Виртуален музей за репресиите по време на комунизма
По стъпките на спасителите: Кюстендил и историята на българските евреи
Почит към героите и създаване на паметник за бъдещето

Изплозвайте всички функционалности!

Създавайки личен профил ще персонализираме ресурсите, които виждате, ще запазвате ресурси в любими, ще имате достъп до групи с други потребители и още много функционалности.  

Регистрирайте се безплатно. Отнема само 30 секунди.