Приятел в нужда се познава или как да оказваме емоционална подкрепа в училище

Началните учители ежедневно се изправят пред редица непредвидими ситуации в класната стая. Всякакви емоции и мисли бушуват в съзнанието на малките четвъртокласници и за съжаление, учебният процес често започва да куца, когато те вземат превес. Представете си клас, в който децата не търсят единствено учителя, когато имат нужда от емоционална подкрепа, а знаят как да си помогнат сами. Така и работата ви би била малко по-лека, и децата ще развиват важни личностни качества.

Знаем, че всяко начало е трудно и затова ви споделяме един специален урок, който цели да научи децата как да утешават приятелите си. Както сами ще се уверите, урокът “СПОКУ: слушам, потвърждавам и окуражавам” е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. Учениците ви ще учат, забавлявайки се с помощта на увлекателни въпроси за дискусия, ролеви игри и интересни на казуси.

Към урока ще намерите работни листи и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици. Как изобщо се преподава нещо толкова абстрактно и лично, ще разберете само ако си свалите урока.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “СПОКУ: слушам, потвърждавам и окуражавам” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Още полезни статии:

Стратегия за управление на класната стая
Комуникативни умения

Стратегия за управление на класната стая

Тази стратегия се концентрира върху управление на класната стая, а не върху преподаване, конкретен предмет или формален час. Може да се използва при всички предметни

Направи план за действие
Математическа грамотност

Направи план за действие

Тази стратегия е заимствана от втората стъпка от известния модел на Дьорд Пойа за решаване на проблеми в четири стъпки (Polya, 1973). Основната идея тук

Работа в екип
Работа в екип

Работа в екип

Работа в екип Какво представлява умението и защо е важно? Какво е работа в екип?  Според една от най-кратките дефиниции за работа в екип това

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас