“Продължавай, докато не се получи” или как да научим децата на упоритост

Справянето с предизвикателствата е тема, която вълнува всички ни. Но за учителите и родителите тя е още по-важна, защото отговорността да научат децата да посрещат предизвикателствата е в техните ръце. Още в детството полагаме основите на нагласите и уменията си, свързани с предизвикателствата, които до голяма степен предопределят доколко ще сме способни да се справяме с тях по-късно в живота си. 

Една от нагласите, които ни подпомагат в успешното преодоляване на предизвикателствата, е упоритостта. Тя е свързана с вътрешната ни убеденост, че можем да се справим с дадена трудност, стига да опитаме достатъчно много пъти. Упоритостта често върви ръка за ръка с успеха и това е валидно за всяка една възраст. Затова развиването на упоритост е един от най-големите подаръци, които можете да направите на вашите ученици. А тренирайки тяхната упоритост, вие надграждате своята!  

Урокът “Продължавай, докато не се получи” е фокусиран именно върху упоритостта. Чрез няколко физически упражнения децата са провокирани да осъзнаят колко е важна възможността да опиташ няколко пъти, за да успееш в нещо. В края на урока чрез рефлексия второкласниците ще отнесат направените изводи до своя опит и реалността в класната стая. 

Урокът “Продължавай, докато не се получи” е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици! 

Свалете урока “Продължавай, докато не се получи” тук

———————————————————————————————————————-

Урокът “Продължавай, докато не се получи” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен ни от Световната банка. 

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения във втори клас.

Още полезни статии:

Приобщаващо образование

Арт терапия за деца със СОП

Специалните деца – така ги наричаме в 21. век. Съвременните общества са ориентирани към приобщаване и максимално ефективно включване на различните хора със специални нужди

Карта на четивната грамотност
Четивна грамотност

Карта на умението Четивна грамотност

Елемент Цели Стратегии 1. Извлича информация от непрекъснат текст. 1.1. Намира директно казана в текст информация. 1.1.1. Задава си въпроси по текста; 1.1.2. Разделя в

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за втори клас