Защо не трябва да се страхувате от конфликти?

„Липсата на конфликт не е хармония, а апатия.“

Катлийн М. Айзенхард

Може ли конфликтът да има положителна страна? Всички знаем, че споровете не са особено приятни, но сблъсъкът с проблемите може да доведе до множество ползи – както за вас като директори, така и за целия училищен екип. 

Повечето хора се стремят да избягват конфликтите, защото те често създават несигурност, дискомфорт, разочарование и безпокойство. Но докато полагате усилия за избягването им, е възможно да пропуснете нови перспективи и посоки за развитие. В тази статия ще се уверите, че имате нужда от конфликти, за да бъдете успешни училищни ръководители.  

Какво е конструктивен конфликт?

Конструктивният конфликт предоставя възможност да се извлече най-доброто от една конфликтна ситуация. Той е градивен по природа и разрешаването му е от полза за всички участници в спора. Ефективно управляваният конструктивен конфликт се характеризира с:

  • по-добро взаимно разбиране на двете страни в конфликта;
  • непредубедено отношение и търсене на общи интереси;
  • повишаване на мотивацията за разрешаване на проблемната ситуация;
  • насърчаване на креативността и на търсенето на алтернативни варианти/идеи за разрешаване на проблема;
  • по-ефективна комуникация между страните;
  • генериране на нови идеи и иновации;
  • подобрено лидерство в целия училищен екип.

Какви са ползите от конструктивния конфликт?

Ако все още не сте сте убедени, че не е необходимо на всяка цена да избягвате конфликтите, опитайте да помислите за разногласията като за отправна точка за постигането на по-добри решения и идеи.

Ето седем от най-важните ползи, свързани с конфликтите на работното място:

  • Създават нови перспективи

За да генерирате нови идеи и иновации, имате нужда от конфликти. Когато възприемате друга гледна точка, се влияете от различни концепции. По този начин можете да прецизирате и да доразвиете идеите си или напълно да промените позицията си. Конфликтът е и отличен начин за проверка на валидността на мнение или убеждение и е добре да бъдете отворени към това.

  • Дават възможност да се изкажете 

Отношенията с колегите са едни от най-важните и сложните в живота. Често помежду ви остава нещо недоизказано, което е причина за натрупване на гняв и обида. Именно конфликтът може да ви помогне да споделите открито това, което искате. По този начин ще допринесете за формирането на по-смислени работни взаимоотношения с колегите и ще сте по-ефективни в работата. 

  • Учат ви да слушате

Ключът към успешното разрешаване на конфликти е способността да слушате. Може да отнеме време, докато настъпи моментът да представите своето мнение, но това е ценен урок. Изисква се постоянство и дисциплина, за да контролирате желанието си за говорене.  Слушането ви дава достъп до информация, от която се нуждаете, за да вземете ефективни решения. 

  • Предоставят ви възможност да развивате уменията си

Разногласията допринасят да развиете способностите си да бъдете спокойни, разумни и възприемчиви към други идеи. Изграждането на тези умения ви прави по-уверени в представянето на своята позиция и нейното отстояване. Колкото повече участвате в конфликти, толкова по-добри комуникатори ставате. Това не означава, че трябва да предизвиквате спорове, а че не трябва да се страхувате да участвате в тях, когато се появят.

  • Предоставят модели на предвидимост 

Наблюдавайте колегите си по време на конфликт – стила им на комуникация, поведението им, гледните им точки и т.н. Тази информация ще ви е полезна при евентуален “сблъсък” с тях. Познаването на модели ви помага да бъдете по-ефективни в отношенията си, тъй като те осигуряват известно ниво на предвидимост. Също така ще ви помогнат да управлявате конфликтите по-добре.

  • Подобряват взаимоотношенията 

Градивното преминаване през проблема сближава участниците в него. Размяната на мнения, изслушването на контрааргументи и постигането на решения насърчават уважението и разбирателството помежду ви и поставят стабилна основа за продуктивни бъдещи взаимоотношения

  • Практикувате емоционален контрол

Участието в конфликти ви учи да владеете своята емоционалност, като проявявате твърдост и гъвкавост при отстояване на гледната си точка. Търпението и самоконтролът са важни за успешното разрешаване на конфликти. Когато виждат, че владеете себе си, хората по-лесно ви доверяват намеренията си.  

Рецепта за продуктивен конфликт

И така, какви са “съставките” за един продуктивен конфликт? Необходимо е членовете на училищния екип:

  • да възприемат различни стилове за управление на конфликти;
  • да разпознават и повлияват положително на деструктивните намерения при възникване на конфликт;
  • да търсят продуктивно решение;
  • да поемат ангажимент за намиране на взаимно приемливо решение;
  • да се извиняват и приемат извинения. 

Като лидери е важно да осигурите посочените съставки за рецептата във вашия екип. Тогава със сигурност няма да се страхувате да приемате конфликти!

Желаем ви успех!

 

Използвани източници:

Why you SHOULD welcome conflict in the workplace

Building a Culture that Includes Productive Conflict

 

Още полезни статии:

Ефективно сътрудничество

4 стъпки как да повишите професионалното си развитие като учител и как професионалните учещи общности (ПУО) могат да допринесат за това

На днешните учители се налага да учат непрекъснато, за да подобряват преподавателската си практика. ПУО могат да имат решаваща роля за това. Основната предпоставка за

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали