Топ 100 училища на НВО и ДЗИ по БЕЛ, 2023 г.

Резултатите от НВО по БЕЛ в България обикновено са по-високи от тези по математика, но от години в обществения дебат се говори за това, че те са ниски спрямо световния стандарт за оценяване. Подобни резултати страната ни показва и в международни изследвания за четивна грамотност тип PIRLS и PISA.

В България минимумът часове по български език и литература варира от 7 ч./седмично в начален етап до 3 ч./седмично в гимназиален. Прогресивното намаляване на часовете отговаря и на прогресията в минимума точки, достатъчни на дадено училище, за да влезе в ТОП 100 по резултати на НВО по БЕЛ в различните класове.

брой часове по БЕЛ и математика от 1. до 12. клас

ТОП 100 на училищата спрямо резултатите на НВО по БЕЛ в 4. клас

Подобно на резултатите и по математика тази година в топ 10 на класацията в 4. клас попадат преимуществено частни училища.

Топ 100 училища на НВО и ДЗИ по БЕЛ, 2023 г.

Пълния списък със стоте най-добри училища по БЕЛ в 4. клас може да видите ТУК.

ТОП 100 на училищата спрямо резултатите на НВО по БЕЛ в 7. клас

Любопитно е, че в челото на класацията на резултати по БЕЛ стоят математически гимназии като Софийска математически гимназия и Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” – гр. Варна.

Топ 100 училища на НВО и ДЗИ по БЕЛ, 2023 г.

Пълния списък със стоте най-добри училища по БЕЛ в 7. клас може да видите ТУК.

ТОП 100 на училищата спрямо резултатите на НВО по БЕЛ в 10. клас

В началото на класацията на резултатите от външното оценяване в 10. клас стоят учебни заведения от гр. София като 91 немска гимназия, СМГ и 164 испанска гимназия. За разлика от резултатите по математика обаче тук максималният постигнат брой точки е едва 82,35 от 100.

Топ 100 училища на НВО и ДЗИ по БЕЛ, 2023 г.

Пълния списък със стоте най-добри училища по БЕЛ в 10. клас може да видите ТУК.

ТОП 100 на училищата спрямо резултатите на ДЗИ по БЕЛ в 12. клас

Матурата по БЕЛ е задължителна за всички ученици от 12. клас за разлика от ДЗИ по математика, който се държи по избор като втора матура.

Топ 100 училища на НВО и ДЗИ по БЕЛ, 2023 г.

Пълния списък със стоте най-добри училища по БЕЛ в 10. клас може да видите ТУК.

 

Добри практики в обучението по БЕЛ

Предметът “български език и литература” включва разнообразни компетентности, които трябва да бъдат развити. Ето защо подходите и стратегиите, които водят до успехи са различни. Подбрахме някои от най-четените ни ресурси, свързани с обучението по БЕЛ.

 

Изпитна тревожност

Изпитната ситуация е специфична. Ето защо е добре учениците да познават техники и стратегии, които ще ги успокоят и ще им помогнат да се фокусират по-добре. Събрахме на едно място насоки, свързани както с подготовката за изпитна ситуация, така и с управление на емоциите ни по време на самия изпит. Вижте целия ресурс тук. 

Още полезни статии:

Elevator pitch
Комуникативни умения

Elevator pitch

Elevator pitch е кратка реч, имаща целта да убеди дадена публика в уникалността на организация, продукт, идея, човек. Тази стратегия се прилага в бизнеса и

6 души за 5 минути измислят 3 идеи
Креативност

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Тази стратегия е един от най-лесните начини за кратко време учениците да измислят идеи в екип. Класът се разделя на групи по шестима души, имат

Извлечи алгоритъм
Критично и аналитично мислене

Извлечи алгоритъм

Тази стратегия е подходяща за ученици, които предварително са работили по идентифициране на тенденции или повтарящи се елементи, тъй като за да се извлече алгоритъм,

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали