Prepodavame.bg

Емоционална интелигентност 4 клас

Как да си вземем поука от грешките си?

Как да си вземем поука от грешките си?

Едно от най-ужасяващите неща за всяко дете е да направи грешка пред съучениците и учителя си. Понякога страхът от възможна грешка е толкова обсебващ, че децата постепенно престават да вдигат ръка в час и дори не си признават, ако не разбират нещо, за да не се злепоставят пред другите. Но именно училището е мястото, където децата би трябвало да се чувстват свободни да грешат на воля, а и да се учат и израстват чрез грешките си.

Идеята, че за да си добър в нещо, трябва да му посветиш много време, усилия, а и да направиш стотици грешки, трудно се възприема от най-малките ученици. Не им е лесно да си представят, че учителите им също е трябвало да научат всичко от нулата, че родителите им не са знаели как да се грижат за бебетата преди да се родят, че шофьорът на автобуса не е знаел как да кара автобус преди да вземе книжка и т.н. Заслужава си да отделите необходимото време, за да покажете на учениците си, че всеки тръгва отнякъде в усвояването на дадено умение или урок и че грешките са напълно естествена част от учебния процес.

Ние можем да ви помогнем като ви споделим един подробно разписан урок, който ще покаже на вашите ученици как да извличат поука от грешките си. Както сами ще се уверите, урокът “Грешки, от които да се поучим” е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. В този урок учениците ви ще са разделени на отбори и ще трябва да подготвят няколко кратки представления, които да изнесат пред целия клас. След това ще имате възможност да проведете дискусия с класа и да извлечете ценни поуки заедно.

Към урока ще намерите работни листи и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Грешки, от които да се поучим” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

За автора

Мая Стоянова

Завършила съм английска филология и магистратура по конферентен превод в Софийския университет. Занимавам се с превод, писане, редакция и образование, откакто се помня. През 2014 завърших програма "Нов път в преподаването" на "Заедно в час" и съм работила в екипа в различни роли. В момента фокусът ми отново е превод, писане и редакция на образователни текстове.

Добави коментар

Кликни за да добавиш коментар

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас