Prepodavame.bg

Как да си вземем поука от грешките си?

Едно от най-ужасяващите неща за всяко дете е да направи грешка пред съучениците и учителя си. Понякога страхът от възможна грешка е толкова обсебващ, че децата постепенно престават да вдигат ръка в час и дори не си признават, ако не разбират нещо, за да не се злепоставят пред другите. Но именно училището е мястото, където децата би трябвало да се чувстват свободни да грешат на воля, а и да се учат и израстват чрез грешките си.

Идеята, че за да си добър в нещо, трябва да му посветиш много време, усилия, а и да направиш стотици грешки, трудно се възприема от най-малките ученици. Не им е лесно да си представят, че учителите им също е трябвало да научат всичко от нулата, че родителите им не са знаели как да се грижат за бебетата преди да се родят, че шофьорът на автобуса не е знаел как да кара автобус преди да вземе книжка и т.н. Заслужава си да отделите необходимото време, за да покажете на учениците си, че всеки тръгва отнякъде в усвояването на дадено умение или урок и че грешките са напълно естествена част от учебния процес.

Ние можем да ви помогнем като ви споделим един подробно разписан урок, който ще покаже на вашите ученици как да извличат поука от грешките си. Както сами ще се уверите, урокът “Грешки, от които да се поучим” е разписан изключително подробно и буквално можете да си го свалите и приложите в час дума по дума. В този урок учениците ви ще са разделени на отбори и ще трябва да подготвят няколко кратки представления, които да изнесат пред целия клас. След това ще имате възможност да проведете дискусия с класа и да извлечете ценни поуки заедно.

Към урока ще намерите работни листи и допълнителна информация по темата, концепции, съвети и често задавани въпроси, които можете да споделите както с колегите си в училище, така и с родителите на вашите ученици.

Свалете си урока тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Грешки, от които да се поучим” е част от системата “Стъпка по стъпка” на Световната банка – инструментариум за насърчаване на социалното и емоционално учене (СЕУ) при деца и младежи.

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в четвърти клас.

Сподели статията с колеги:

Училищният абонамент на Prepodavame.bg, дава достъп до екслузивно съдържание, видео курсове, сертификация и много други ресурси на всички учители във вашето училище. Ако заявите абонамент до края на седмицата, ще получите безплатен период  на ползване до края на учебната година. 

Популярни статии:

Получавай най-новите ресурси по имейл

Още полезни статии:

Четивна грамотност

Кои елементи изграждат четивната грамотност?

Формирането на четивната грамотност е продължителен процес, който започва още от първите месеци в училище и преминава през усвояване на умението за четене на различни

Извлечи алгоритъм
Критично и аналитично мислене

Извлечи алгоритъм

Тази стратегия е подходяща за ученици, които предварително са работили по идентифициране на тенденции или повтарящи се елементи, тъй като за да се извлече алгоритъм,

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за четвърти клас

Пълен достъп до цялото съдържание на Prepodavame.bg

  • Над 1000 статии по всички предмети
  • Готови уроци и приложими практики
  • 25+ онлайн обучения със сертификат
  • Над 100 работни листове, шаблони и наръчници
  • Обучения за вътрешноучилищна квалификация
  • Архив с над 150 уебинари и бюлетини