Предизвикателство: открий; запиши; избегни.

Предизвикателство: открий; запиши; избегни.

Учениците наблюдават своите съученици за паразитни думи и дистрактори, записват ги и за определен период от време отбелязват колко често се използват. Целта е да се избягват колкото може повече. Може да започнете, като дадете задача на учениците да следят вас, да записват и да ви информират кои са паразитите/изразите, както и колко често ги използвате. Това ще е забавен начин да въведете тази стратегия.

Примерна инструкция

Разпределете класа по двойки и дайте за задача в следващата седмица всеки ученик да наблюдава своето другарче по двойка по време на час какви изрази и думи използва, когато не може да се сети. Учениците трябва да записват тези думи и да ги споделят с другия от двойката. Може да направите плакат с най-често срещаните, които да обявите за забранени. Направете го като игра и задайте период, в който по двойки учениците да се наблюдават и да записват колко пъти са чули думата/израза. След това поощрете учениците с най-малко думи или с най-намалели.

Предимства на стратегията

  • Може да се организира като игра;
  • Учениците си дават сметка за думите и изразите, които не осъзнават, че използват;
  • Започва да им прави впечатление използването на паразити.

За тази стратегия е добре да имаме предвид, че:

  • трудно се проследява кой кога и дали наблюдава другарчето си;
  • първоначалният ентусиазъм спада бързо;
  • ефектите са краткотрайни

Още полезни статии:

Стратегии

6 5 3 – 6 души за 5 минути измислят 3 идеи

Цел: 2.2. Учениците използват техники за генериране на идеи в група 1.(InnoSupport) Метод 635 е креативна техника, която използва и доразвива принципите на техниката брейнсторминг. 

Ted Talk и Реч
Комуникативни умения

Ted Talk и Реч

Целта на този вид стратегии е да развият уменията на учениците за публично говорене, както и за убеждаване. Фокусът тук са говорене и държание пред

Един въпрос с различни отговори
Креативност

Един въпрос с различни отговори

Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява да се измислят идеи, след като се изчерпят обикновените и често срещани отговори.

Получите достъп до още повече ресурси и практични материали