Как да помогнем, когато децата се чувстват отхвърлени

Фрустрация. Това е състоянието, в което изпадаме, когато сме изправени пред досадни или силно дразнещи обстоятелства. То е свързано с чувство на гняв и раздразнение. Всички знаем обаче, че подобни ситуации възникват често в живота – вкъщи, на работа, на опашката в магазина, в класната стая. Затова и умението да понасяме ежедневната фрустрация е толкова важно. А колкото е значимо за нас възрастните, толкова е основополагащо и за децата. Но къде да се научат да понасят фрустрацията? Училището е едно подходящо място. Там децата се научават дали да позволят на чувствата си да ескалират или да намерят други начини за реагиране.

Има безкрайно много ситуации, които могат да предизвикат фрустрация у учениците. Но ние ще се спрем на един особен тип ситуации, които също често се срещат в училище – когато децата не са приети в дадена група. Това може да е приятелска група, театралната трупа, клубът по математика или отборът по футбол. Как да ги подкрепите да се справят с фрустрацията, когато са отхвърлени? Не се тревожете, ние ще ви помогнем!

Предлагаме ви един прекрасен урок, който ще подкрепи вашия клас в умението да понася по-лесно фрустрацията. Той се казва “Не ме взеха в отбора” и е посветен на чувствата, които изпитваме, когато сме отхвърлени и разочаровани. Урокът ще запознае вашите ученици с 3 супергерои, които ще им се притекат на помощ. Супергероите умеят да вдъхват специални сили на децата, така че им помагат да се справят в трудните ситуации.

Искате да запознаете и вашите третокласниците с Мира Мъдрата, Кори Куражлията и Петя Помагащата? Тогава побързайте да си изтеглите урока “Не ме взеха в отбора”. Той е разписан изключително подробно, за да бъде изпълнението му максимално лесно за вас! Към него са добавени работни листове за ученици и допълнителни насоки за учителя. Следвайте всяка от стъпките внимателно. И не забравяйте да се забавлявате заедно с вашите малки ученици!

Свалете урока “Не ме взеха в отбора” тук.

———————————————————————————————————————-

Урокът “Не ме взеха в отбора” е част от Сборника “Стъпка по стъпка” за развиване на социални и емоционални умения, любезно предоставен на преподаваме.бг от Световната банка.  

Искате да включите повече елементи от СЕУ в часовете си? Разгледайте и други уроци за развитие на социално-емоционални умения в трети клас.

Още полезни статии:

Определяне на основните идеи
Комуникативни умения

Определяне на основните идеи

В тази стратегия учениците работят самостоятелно и определят основни идеи (оригинално 3-5, но зависи от фокуса и задачата) от текст/филм/урок. След определеното време се събират

Възможно ли е?
Математическа грамотност

Възможно ли е?

Тази стратегия стимулира учениците да оценяват получен резултат, като го сравняват с разбирането си за проблема, и поставя акцент върху разбирането на проблема, а не

Получи достъп до още повече ресурси и практични материали

0
Споделете в коментар своите мисли!x

Абонирай се и всяка седмица ще получаваш по един нов урок за трети клас

Специална оферта през септември

Активирай индивидуален учителски абонамент за 12 или 24 месеца

с 30% намаление с код prepodavame30.

  • 00дена
  • 00часа
  • 00минути